Bron: telesur 3 januari 2020 ~~~ 

Met het oog op de presidentsverkiezingen van 2020, riep de zelfbenoemde president Añez de elites bijeen om zich aan te sluiten bij één front tegen de beweging naar het socialisme.

Lokale media Unitel Friday publiceerde een peiling volgens welke 20,7 procent van de Bolivianen zal stemmen voor de presidentskandidaat van Movement Towards Socialism (MAS), wie hij of zij ook is.

Momenteel is 15,7 procent van de burgers geneigd te stemmen voor de zelfbenoemde interim-president Jeanine Añez, die de macht greep in een door de VS gesteunde staatsgreep.

Voormalig Boliviaanse president Carlos Mesa staat op de derde plaats van kiesvoorkeuren met 13,8 procent van de stemintenties. Verderop is zakenman Marco Pumari met 8,2 procent van de populaire ondersteuning.

De politicus van de Revolutionaire Nationalistische Beweging (MNR) en voorzitter van het civiele comité van Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, hebben slechts 6,9 procent van de steun van de burger.

Slechts 47,1 procent van de respondenten zei dat ze niet zullen stemmen op de MAS-kandidaat, volgens deze enquête, die werd uitgevoerd van 21 december tot 30 december en een betrouwbaarheidsniveau van 95 procent heeft.

Het Supreme Electoral Tribunal van Bolivia lanceert de oproep voor presidentsverkiezingen op 6 januari.

Op de laatste dagen van december heeft de MAS-leider Evo Morales aangekondigd dat zijn partij haar presidentskandidaat op 19 januari zal kiezen.

Meer dan 1.000 mensen zijn het slachtoffer geweest van mensenrechtenschendingen in Bolivia door de dictatuur van Jeanine Añez

Gezien de moeilijkheden bij het uitvoeren van juridische manoeuvres die het MAS uit de verkiezingen zouden kunnen houden, noemde Añez een “top van politieke leiders”, waarin ze hoopt dat de Boliviaanse elites ermee instemmen om de socialisten te verslaan door een enkele presidentskandidaat.

“We willen geen verspreiding van de stemmen, we willen niet wat er op 20 oktober is gebeurd“, zei ze stilzwijgend verwijzend naar de datum waarop Morales de presidentsverkiezingen van 2019 won.

Ondertussen hebben burgers zich de wanhoop gerealiseerd die rechts ervaart vanwege de mogelijke opkomst van een progressieve regering.

“De aanstaande triomf van MAS doet moorddadige staatsgreepplotters en verraders van hun thuisland beven, omdat ze binnenkort verantwoordelijk worden gehouden voor hun acties,” tweette burger Nelly Salazar.

Topfoto: Bolivia’s president in exile Evo Morales tijdens een ontmoeting met de beweging naar leiders van het socialisme, Buenos Aires, Argentinië, 29 december 2019. | Foto: EFE