De nieuwe regering is een militaire regiem, zonder grondwettelijke authoriteit – Max Blumenthal

Bron: Interview met Max Blumenthal
op RT, 14 november 2019 ~~~ 

Leden van de veiligheidstroepen worden gezien te midden van botsingen met aanhangers van de voormalige Boliviaanse president Evo Morales in La Paz, Bolivia

De politieke chaos in Bolivia is een staatsgreep die plaatsvond door geweld en intimidatie, vertelde Max Blumenthal aan RT. De journalist verwonderde zich dat sommigen nog steeds het ongrondwettelijke karakter van de machtsgreep ontkennen.

Bekijk de video van het interview op RT

Oppositiepoliticus Jeanine Añez verklaarde zichzelf woensdag als interim-leider van Bolivia, nadat president Evo Morales door de militaire chef van zijn land was aangespoord af te treden. Maar haar legitimiteit is al in twijfel getrokken. Zoals de hoofdredacteur van het Grayzone-project heeft opgemerkt, is Añez een marginale figuur die slechts 1,7 procent van de uitgebrachte stemmen verzamelde bij de laatste verkiezingen in Bolivia.

Zo zag het parlement van Bolivia eruit toen senator Jeanine Añez besloot zich staatshoofd te verklaren. Geen meerderheid, geen quorum, geen stem over het al dan niet aanvaarden van het ontslag van @evoespueblo zoals vereist door de wet. Geen grondwettelijk proces. Ze nam gewoon de macht over. Dat is een #Coup

Omdat ze zich realiseerden dat er geen steun van het volk was, werden bedreigingen van geweld gebruikt om ervoor te zorgen dat senatoren die tegen Añez waren, niet in staat zouden zijn om te stemmen over een motie waarin ze waarnemend president van Bolivia wordt verklaard. Volgens Blumenthal, kregen politici die behoren tot Evo Morales ‘Movement for Socialism Party, die een meerderheid heeft in zowel de Senaat als de Kamer van Afgevaardigden, “wapens tegen hun hoofd gedrukt, hun families werden bedreigd, en als ze kwamen opdagen zouden ze gearresteerd en gedood worden. “

Op geen enkele manier zou Áñez de macht hebben verkregen zonder de hulp van het Boliviaanse leger en de politie … Je hebt in wezen een rechtse dictatuur, een militair regime dat nu in Bolivia aan de macht is, zonder grondwettelijk gezag.

In reactie op mogelijke Amerikaanse banden met het complot merkte Blumenthal op dat zes belangrijke staatsgreep-plotters van het militaire commando van Bolivia getraind en opgeleid waren aan de School of the Americas in Fort Benning, Georgia – een instelling die berucht is voor het uitbroeden van regimechange-plots en het trainen van rechtse militaire dictators in de afgelopen decennia. Een top-politieambtenaar die gecrediteerd werd met het lanceren van de coup, Vladimir Yuri Calderón, nam zelfs deel aan een politie-trainingsprogramma onder toezicht van de FBI, legde Blumenthal uit.

Dus wat we hier hebben gezien, is in feite een klassieke militaire staatsgreep, en ik ben geschokt dat daar nog steeds discussie over is.

Washington heeft de ontwikkelingen in Bolivia geprezen als een “belangrijke beweging voor democratie op het westelijk halfrond” – een verklaring die in wezen de “zuivering” van de aanhangers van Evo Morales onderschrijft, betoogde Blumenthal.