Bron: TelesurTV, 15 december 2019 ~~~ 

Het programma, waarbij het land olie levert aan andere Caribische landen tegen gunstige financieringsvoorwaarden, werd in 2005 gelanceerd door Hugo Chavez

De president van Venezuela, Nicolas Maduro, kondigde zaterdag tijdens de 17e top van de Bolivarian Alliance for the Peoples of America (ALBA-TCP) in Cuba, de lancering aan van het PetroCaribe-programma in de eerste helft van 2020.

“We hebben besloten om met hernieuwde energie in de eerste helft van het jaar 2020, te starten met het PetroCaribe-project, de Miracle Mission en ALBA Cultural (…) ALBA heeft het praktische vermogen aangetoond om invloed uit te oefenen op het leven van onze volkeren,” verklaarde Maduro.

Het programma werd op 29 juni 2005 gelanceerd door de voormalige Venezolaanse president Hugo Chavez, op grond waarvan het land olie levert aan andere Caribische landen tegen gunstige financieringsvoorwaarden.

De historische overeenkomst gaf Caraïbische landen toegang tot gas en olie zonder de nadelige gevolgen van bemiddeling, geldende marktprijzen en speculatie.

Chavez’s idee was de oplossing van “onbalans in de toegang tot energiebronnen door nieuwe gunstige, billijke en eerlijke uitwisselingsregelingen tussen de landen van het Caribische gebied”, zonder controle door de staat w.b. de levering van hulpbronnen.

Het betalingssysteem maakt de aankoop van olie tegen marktwaarde mogelijk, met vijf tot 50 procent voorafbetalong en een aflossingsvrije periode van één tot twee jaar, de rest kan worden betaald via een financieringsovereenkomst van 17-25 jaar met één procent rente als olieprijzen boven US $ 40 per vat zijn.

Als deze landen niet de liquiditeit hebben om te betalen wat ze verschuldigd zijn, maakt Venezuela een uitzondering door betalingen in goederen en diensten te accepteren. Cuba betaalt bijvoorbeeld een deel ervan via medische, educatieve en atletische diensten, terwijl Nicaragua betaalt met vlees en melk.

Er zijn in totaal 17 leden; 12 van de leden zijn van de 15 leden Caribische Gemeenschap (exclusief Barbados, Montserrat en Trinidad en Tobago). De anderen zijn Cuba, Nicaragua, de Dominicaanse Republiek, Bahama’s en Haïti.

Tijdens de ALBA-top drong Maduro er bij het internationale orgaan en zijn lidstaten op aan om ook het sociale programma Operation Miracle opnieuw op te starten, dat oogheelkundige procedures en oogzorg biedt voor arme landen en gemeenschappen in de regio.

Het werd gelanceerd in 2004 door laat revolutionaire leiders, Fidel Castro en Chavez. Tijdens het eerste jaar werden alleen Venezolaanse patiënten behandeld, maar in 2005 werd het uitgebreid naar andere Caribische, Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Aanvankelijk moesten patiënten naar Cuba reizen voor behandeling, maar in 2006 richtte het programma oogheelkundige centra op in verschillende landen, die toen rechtse regeringen de landen overnamen, werden ontmanteld.

Het programma biedt 100 procent gratis oogheelkundige consulten, medische onderzoeken, operaties en medicijnen aan mensen met een laag inkomen.

Topfoto: De president van Venezuela, Nicolas Maduro, sprak tijdens de 17e top van de Bolivarian Alliance for the Peoples of America (ALBA-TCP) in Cuba. | Foto: VTV