Bolsenaro ontkende dat hij van te voren op de hoogte was gebracht.

Bron: Lucas Koerner, 
met aanvullende reportage van Ricardo Vaz uit Caracas
op venezuelanalysis, 14 november 2019 ~~~ 

Caracas, 14 november 2019 (venezuelanalysis.com) – De ambassade van Venezuela in Brasilia werd woensdag twaalf uur lang belegerd door oppositie-aanhangers.

Het incident begon in de vroege ochtenduren toen personen die loyaal waren aan de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido met geweld het diplomatieke terein binnendrongen en beweerden dat ze waren ‘uitgenodigd’ door diplomatiek personeel. Naar verluidt is een groep van ongeveer 20 Guaido-aanhangers met ladders over de omringende muren geklommen, in een poging om de faciliteit over te nemen.

sociale bewegingen verzamelden bij de embassade, om de Guaido-loyalisten af te weren

Een langdurige strijd volgde, waarbij ambassadepersoneel samen met linkse Braziliaanse congresmensen en sociale bewegingen erin slaagde de aanval te weerstaan. De aanvallers vertrokken vervolgens rond 17.00 uur via een achterdeur na onderhandelingen waarbij Braziliaanse diplomaten betrokken waren.

Het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verklaring gepubliceerd waarin wordt ontkend dat er contact is geweest met de Guaido-loyalisten.

“De Venezolaanse regering eist dat de Braziliaanse regering haar verplichtingen nakomt die zijn opgelegd door het Verdrag van Wenen inzake diplomatieke betrekkingen”, aldus de verklaring, eraan toevoegend dat de Braziliaanse autoriteiten verantwoordelijk waren voor het verwijderen van indringers uit ambassadegebouwen en het stoppen van de bedreiging aan diplomatiek personeel.

Van zijn kant verwierp de Braziliaanse president Jair Bolsonaro ‘inmenging van externe actoren’. In een tweet voegde Bolsonaro eraan toe dat maatregelen werden genomen om gewelddadigheden te voorkomen, in overeenstemming met het Verdrag van Wenen.

Het Institutional Security Office van het Braziliaanse president heeft een verklaring gepubliceerd waarin de “invasie” van de Venezolaanse ambassade wordt veroordeeld en tegelijkertijd ontkend dat Bolsonaro enige voorkennis had, of groen licht aan de actie had gegeven.

“Er zijn altijd gewetenloze personen die willen profiteren van gebeurtenissen om chaos en instabiliteit te genereren,” aldus de verklaring.

De betrekkingen tussen Caracas en Brasilia zijn sinds de verkiezing van extreemrechts Bolsonaro in oktober 2018 gespannen. Brazilië was een van de eerste landen die oppositieleider Juan Guaido erkende als ‘interim-president’ na zijn zelfverklaring in januari. Brasilia heeft Guaido-gezant Maria Teresa Belandria diplomatieke gegevens verstrekt, maar het blijft zich onderhouden met vertegenwoordigers van de Maduro-regering in Caracas.

Spanningen rond pogingen om ‘humanitaire hulp’ in februari het land binnen te brengen, leidden tot de sluiting van de zuidelijke grens met Brazilië. De grensovergangen werden in mei heropend.

topfoto: sociale bewegingen verzamelden bij de embassade, om de Guaido-loyalisten af te weren