Bron: SputnikNews, 24 september 2019 ~~~
Het inter-Amerikaanse verdrag werd vorige maand aktueel, na een verzoek van Washington. Volgens het verdrag mogen bondgenoten Venezolaanse staatsburgers vervolgen of uitleveren die zijn aangewezen als ‘betrokken bij misdaden’.
Een aantal Latijns-Amerikaanse landen stemde maandag om het Inter-Amerikaans Verdrag inzake wederzijdse bijstand, bekend als TIAR, of het Rio-verdrag, tegen Venezuela te activeren, in reactie op een eerder verzoek van de Verenigde Staten, meldde het nationale communicatiecentrum van de oppositieleider Juan Guaido in een tweet.
De verdragslanden stemden 16 tegen 1 voor het activeren van het verdrag. Uruguay was de enige natie die tegen stemde, terwijl Trinidad en Tobago zich van stemming onthielden. Cuba, Nicaragua, Bolivia en Mexico hebben niet gestemd omdat ze niet aan het verdrag deelnemen.
Het verdrag stelt lidstaten in staat om “personen en entiteiten te identificeren en aan te duiden” die gerelateerd zijn aan de regering van Nicolas Maduro “die betrokken zijn bij criminele netwerken”, aldus de Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Carlos Holmes. De verdragspartijen kunnen geïdentificeerde ambtenaren bestraffen of uitleveren, of hun vermogen in beslag nemen, zei Holmes.
Het verdrag werd ingeroepen door de VS en citeerde “oorlogszuchtige” bewegingen door de regering-Maduro; de aanroeping noemde een Venezolaanse militaire oefening nabij de Colombiaanse grens en de beweerde steun van Maduro aan de FARC-groep van Colombia, ondanks de belofte van Caracas om Bogota te helpen vrede te sluiten met FARC. De militaire oefeningen van Venezuela begonnen als een verdedigings-maatregel tegen trainingskampen naast de grens waarvan Caracas beweert dat er aanvallers tegen de regering worden getrained.
Volgens Holmes werd tijdens de bijeenkomst de militaire invasie in Venezuela niet besproken.
“Tijdens de bijeenkomst was er geen discussie over een militaire interventie in Venezuela. We bespraken een resolutievoorstel dat uiteindelijk werd aanvaard,” zei Holmes.
Venezuela reageerde op de stemming door een diplomatieke nota te sturen naar de Russische VN-delegatie, aangezien Rusland dit jaar de VN-Veiligheidsraad voorzit. De nota “verklaart al het gevaar en de illegaliteit” van het oproepen van TIAR implementatie tegen Caracas, volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Venezuela.
De leden van TIAR zijn Argentinië, de Bahama’s, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Trinidad en Tobago, de Verenigde Staten, Uruguay en Venezuela.
De Verenigde Staten en hun bondgenoten ondersteunen oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf in januari tot ‘interim-president’ van Venezuela heeft benoemd en sindsdien heeft geprobeerd een staatsgreep te orkestreren, maar dat is tot nu toe mislukt. De president van Venezuela, Nicolas Maduro, die de presidentsverkiezingen van 2018 won, geniet de steun van Rusland, China, Turkije en een aantal andere landen.
Ondertekend in Rio de Janeiro in 1947, verplicht het verdrag de partijen om een aanval op elke lidstaat te behandelen als een aanval op elke lidstaat.