Bron:Paul Dobson 
op venezuelanalysis 23 september 2019 ~~~ 

President Nicolas Maduro en zelfverklaarde ‘interim-president’ Juan Guaido sturen deze week allebei vertegenwoordigers naar New York aan de vooravond van de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Voor de regering hebben minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza en vice-president Delcy Rodriguez verklaard dat zij in de weeklange vergadering zullen aandringen op maatregelen tegen klimaatverandering en armoede, en dat zij de nadruk zullen leggen op de noodzaak om een ​​”multipolaire wereld” op te bouwen en de vrede te versterken in de regio. Ze zijn ook van plan om aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres 13,2 miljoen handtekeningen over te dragen die zijn verzameld als onderdeel van de #NoMoreTrump-campagne, tegen Amerikaanse sancties tegen Venezuela.

Guaido wordt vertegenwoordigd door zijn Amerikaanse gezant, Carlos Vecchio, “Foreign Relations Commissioner” Julio Borges, en “UN Commissioner” Miguel Pizarro, die zondag door Guaido werd benoemd. Pizarro, 31, is een eerste plaatsvervanger van justitie voor de staat Miranda.

Vecchio heeft aangegeven dat Guaido ‘overweegt’ om de bijeenkomstenweek persoonlijk bij te wonen, ondanks dat Guterres een ontmoeting met de oppositieleider uitsluit.

Hoewel de vertegenwoordigers van Guaido niet kunnen deelnemen aan de VN-vergadering, zijn ze van plan bij te dragen aan een aantal nevenactiviteiten, waaronder vergaderingen met landen die Guaido erkennen als de legitieme president van Venezuela en VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten Michelle Bachelet. De oppositie heeft gezworen de druk op de Maduro-regering te vergroten, waarbij Borges via Twitter beloofde om “door te gaan met het aanvragen van sancties”.

Op de bijeenkomst kozen de ministers van Buitenlandse Zaken van de TIAR-landen (waaronder de VS) voor de inwerking treding van het beruchte militaire samenwerkingverdrag, dat een evt. aanval op de Venezuelaanse staat zonder inmenging van de VN mogelijk zou maken. (AP)

Het team van Guaido nam ook deel aan de maandagvergadering van ministers van Buitenlandse Zaken voor ondertekenaars van het Inter-American Reciprocal Assistance Treaty (TIAR), die stemden om formeel een beroep op het verdrag te doen. De bijeenkomst, die werd voorgezeten door Colombia, stemde er ook mee in om te proberen topfunctionarissen van de Maduro-regerings te “vangen” en uit te leveren en hun tegoeden in de deelnemende landen te bevriezen.

De Organisatie van Amerikaanse Staten activeerde de TIAR-verdragsprocedures eerder deze maand nadat twaalf lidstaten een Colombiaanse resolutie hadden goedgekeurd, waarin Venezuela werd aangemerkt als een “duidelijke bedreiging voor vrede en veiligheid in de regio.” Het besluit verhoogt het riscico op buitenlandse militaire interventie in het Caribische land .

Venezuela en een aantal mede-linkse regeringen trokken zich in 2012 terug uit het TIAR-verdrag.

Venezuela een hot item

De coalitie van rechtse regionale regeringen die gezamelijk tegen Maduro optreden, ook wel de Lima-groep genoemd, kwam maandag ook aan de zijlijn van de Algemene Vergadering bijeen. De groep dreigde meer sancties tegen Venezuela, maar sprak nog niet van militaire actie.

De Colombiaanse president Ivan Duque heeft deze week ook stof doen opwaaien in New York voor zijn opmerkingen op een bijeenkomst met de plaatselijke Colombiaanse gemeenschap, georganiseerd door de New Jersey-democraat senator Bob Menendez.

Tijdens het evenement vergeleek hij Maduro met de voormalige Joegoslavische leider Slobodan Milosevic en met de terroristische groep Al Qaida.

“Nicolas Maduro is voor mij de Slobodan Milosevic van Latijns-Amerika. Wat hij tegen zijn volk heeft gedaan, is een misdaad tegen de menselijkheid; maar ook voor wat hij met de terroristische groeperingen heeft gedaan, door hen op zijn grondgebied te beschermen. Dit is alleen vergelijkbaar met wat de Taliban deed met Al Qaida, ‘zei hij.

Caracas moet nog reageren op deze opmerkingen van deze rechte-extreme president van Colombia.

Verder bewijs verbindt Guaido met Colombiaanse paramilitairen

De woordenstrijd tussen Caracas en Bogota zal deze week voortduren, waarbij de regering van Maduro eist dat Colombia actie onderneemt m.b.t het laatste schandaal, over de contacten van Juan Guaido met de Colombiaanse paramilitaire Colombiaanse groep “Los Rastrojos”.

De procureur-generaal van Venezuela opende vorige week een onderzoek naar Guaido nadat foto’s boven water kwamen van de zelfbenoemde ‘interim-president’ met leiders van een beruchte drugshandelbende.
Colombiaanse mensenrechtenactivisten hebben Los Rastrojos aangewezen als de groep die verantwoordelijk is voor het illegaal over de grens brengen van Guaido en naar de Colombiaanse autoriteiten, aan de vooravond van het ‘Live Aid’-concert in Venezuela op 23 februari.

Nieuwe foto’s kwamen afgelopen donderdag tevoorschijn met Guaido naast twee andere Rastrojos-leiders, Jhonathan Zambrano García (alias “Poor Boss”) en Argenis Vaca (alias “Small Cow”).
Zambrano, die men in de auto van Guaido zag rijden bij de grens, wordt beschuldigd van het leiden van paramilitaire cellen in de Venezolaanse grenssteden La Fría en Boca de Grita in de staat Tachira. Naar verluidt heeft hij ook de leiding over de brandstofsmokkel van de groep in de regio, terwijl Vaca naar verluidt de financiën van de Rastrojos beheert.

Juan Guaido naast Jhonathan Zambrano, een vooraanstaand lid van de Colombiaanse paramilitaire groep Rastrojos aan de grens tussen Colombo en Venezuela op 22 februari (@Mippcivzla / Twitter)

De foto’s zijn naar verluidt gemaakt door voormalig Rastrojos-lid Ivan Pedrozo (ook bekend als “Nandito”), die sindsdien de bende ontvluchtte, voordat hij gearresteerd werd in de staat Zulia in Venezuela.

Procureur-generaal Tarek William Saab meldde, dat de ouders van Ivan Pedrozo en twee andere familieleden zijn vermoord in Colombia sinds Podrozo uit de groep trad, bewerend dat “ze werden vermoord om hen stil te houden.”

De Venezolaanse minister van Communicatie Jorge Rodriguez had eerder beweerd dat Pedrozo’s getuigenis betrekking heeft op Tachira-oppositiegouverneur Laidy Gomez, die ervan wordt beschuldigd dat hij Guaido’s tocht over de grens in februari heeft gepland en gecoördineerd. Aanhoudingsbevelen werden uitgegeven voor de assistent van Gomez en de prefecten La Fria en Boca de Grita, die allemaal worden beschuldigd van verraad. Gomez heeft de beschuldigingen ontkend.

Evenzo onthulde de vertegenwoordiger van de regering Maduro voor de regio, Freddy Bernal, dat vermeende Rastrojos-leden Eliodoro Brito en Omar Pedrozo deze vrijdag waren gearresteerd in de staat Tachira, terwijl Germán Chacón en Luis Lopez stierven in een confrontatie met de politie. Bernal beweerde ook dat de strijdkrachten van Venezuela een Rastrojos-communicatiebasis in de hoofdstad San Cristobal van Tachira hebben ontdekt en ontmanteld.