Bron: Al Mayadeen 5 augustus 2023 ~~~

Khan zou zich momenteel in Islamabad bevinden nadat de politie hem in zijn huis in Lahore had aangehouden op beschuldiging van het illegaal verkopen van geschenken ter waarde van honderden miljoenen roepies, die oorspronkelijk voor de staat bestemd waren.

Een rechtbank in Islamabad, Pakistan, heeft voormalig premier Imran Khan veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en hem daarnaast gedisqualificeerd uit de politiek wegens “corrupte praktijken”.

Khan werd zaterdag door de politie uit zijn huis in Lahore geëscorteerd, nadat de uitspraak in de Toshakaha-zaak bekend werd gemaakt, waarin hij werd beschuldigd van het illegaal verkopen van geschenken ter waarde van honderden miljoenen roepies, die oorspronkelijk voor de staat bestemd waren.

De rechter zei dat de voormalige premier “opzettelijk valse details” van de geschenken aan de rechtbank had voorgelegd en nadat hij zijn frustratie had geuit over het feit dat zijn advocaten niet aanwezig waren in de rechtszaal, veroordeelde hij Khan tot drie jaar en kreeg hij een politiek verbod van vijf jaar.

Onmiddellijk hield de politie Khan thuis aan en volgens de staatsminister van Informatie werd hij naar Islamabad gebracht. Intezar Hussain Panjutha, de advocaat van Khan, voerde aan dat er beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak en noemde de zaak “politiek slachtofferschap”.

Het is een volgende stap
“Khan kreeg niet de kans om zichzelf te verdedigen en zijn kant van het verhaal te vertellen,” zei hij, eraan toevoegend: “We wilden getuigen aanvoeren in zijn voordeel, maar hij kreeg deze kans niet. Khan heeft geen eerlijk proces gekregen.”

In een vooraf opgenomen bericht op X, riep Khan zijn aanhangers op om niet in hun huizen te blijven.

Voorzitter Imran Khan’s boodschap:

Mijn arrestatie werd verwacht & ik heb deze boodschap opgenomen vóór mijn arrestatie.

Het is Het is een volgende stap in de uitvoering van het plan van Londen, maar ik wil dat mijn partijleden vreedzaam, standvastig en sterk blijven.

Wij buigen voor niemand anders dan Allah die Al Haq is. Wij geloven in… pic.twitter.com/1kqg6HQVac – Imran Khan (@ImranKhanPTI) 5 augustus 2023

Dit komt nadat het Pakistaanse Hooggerechtshof op 25 juli een verzoek van Khan verwierp om zijn proces in een zaak tegen hem te stoppen.

Khan heeft volgehouden dat hij geen staatscadeaus heeft gekocht of verkocht in strijd met de wet. In Pakistan mogen regeringsleiders geschenken terugkopen, maar verkocht worden ze normaliter niet. Als dat wel gebeurt, moeten individuen dat aangeven als inkomsten.

De aanhangers van Khan waren woedend na zijn arrestatie in een corruptiezaak in mei en protesteerden meerdere dagen. Het bloedige geweld dat volgde op het politieoptreden nam pas af nadat Khan was vrijgelaten op last van het Hooggerechtshof van Pakistan.