Bron: Sputniknews 4 oktober 2022 ~~~~

NEW DELHI (Sputnik) – Voormalig premier van Pakistan Imran Khan is bij een mislukte moordaanslag in zijn beide benen geschoten tijdens een door zijn Tehreek-e-Insaf-partij (PTI) georganiseerde protestmars, aldus de administratie van het Jinnah-ziekenhuis waar Khan is opgenomen.

De Pakistaanse oppositiepartij Tehreek-e-Insaf (PTI) zal vrijdag, een dag na de moordaanslag op haar leider, oud-premier Imran Khan, een landelijke protestmars houden.

“Een landelijke protestbijeenkomst zal vandaag plaatsvinden na het vrijdaggebed,” zei de voormalige Pakistaanse minister van Informatie Fawad Chaudhry op Twitter. Donderdag opende een onbekende het vuur op de mars van de oppositie in de buurt van de stad Wazirabad in de provincie Punjab. De schutter zei dat hij op eigen houtje handelde.

Khan, die de mars leidde, werd in zijn benen geschoten en verschillende anderen raakten gewond. Een medewerker van de Tehreek-e-Insaf partij werd gedood bij de schietpartij, meldde de Pakistaanse krant. De schutter is door de autoriteiten aangehouden.

Volgens artsen schampte de kogel het rechterbeen van Imran Khan en het bot van het linkerbeen. De administratie zei ook dat Khan bewusteloos naar het ziekenhuis was gebracht met maar liefst 16 verwondingen op zijn benen.

De mislukte moordaanslag werd veroordeeld door de huidige Pakistaanse premier Shehbaz Sharif en president Arif Alvi. Sharif zei dat het provinciale bestuur van Punjab hulp zou krijgen bij het onderzoek naar de aanslag.

De PTI-protestmars, om vervroegde algemene verkiezingen te eisen, is op 28 oktober van start gegaan in de stad Lahore. De demonstranten willen op 11 november de hoofdstad Islamabad bereiken.

De vorige protestmars vond plaats op 25 mei, toen duizenden aanhangers van Khan Islamabad bereikten. Tijdens die mars braken botsingen uit tussen de demonstranten en de politie, waarbij tientallen mensen gewond raakten. Na de botsingen besloot de PTI het protest te staken om bloedvergieten te voorkomen.