Bron: RT, 30 oktober 2022 ~~~~

Een marinedrone die gericht was op de Russische basis in Sevastopol werd gelanceerd vanaf een schip dat door de graancorridor voer, aldus Rusland.

Degenen achter een grote drone-aanval op de Russische marinebasis in de Krim-havenstad Sevastopol maakten actief gebruik van een door de VN tot stand gebrachte graancorridor in de Zwarte Zee, zei het Russische ministerie van Defensie in een verklaring na bestudering van de wrakstukken van de onbemande gevechtsvoertuigen.

Specialisten van het ministerie konden de navigatiemodules herstellen van de drones die door de Russische oorlogsschepen en de marineluchtvaart waren vernietigd, aldus de verklaring, waaraan werd toegevoegd dat de in Canada vervaardigde apparaten gegevens bevatten over het traject van de voertuigen naar hun doel.

De meeste werden gelanceerd vanaf de Oekraïense Zwarte Zeekust, niet ver van de havenstad Odessa, zei het Russische leger. “De marinedrones bewogen zich vervolgens binnen de veiligheidszone van de graancorridor voordat ze van koers veranderden en op weg gingen naar de Russische marinebasis in Sevastopol”, aldus de verklaring.

Uit de navigatiegegevens van ten minste één marinedrone blijkt dat deze werd gelanceerd vanaf een locatie op zee binnen de veiligheidszone van de graancorridor, voegde het ministerie eraan toe. Volgens Russische specialisten is de aanval mogelijk gelanceerd vanaf een civiel schip dat door Oekraïne of zijn “westerse bondgenoten” was gecharterd om Oekraïense landbouwproducten te vervoeren.

De aanval van zaterdag, waarbij negen lucht- en zeven zeedrones betrokken waren, was gericht op schepen van de Russische Zwarte Zeevloot die in Sevastopol liggen aangemeerd. De aanval werd afgeslagen, waarbij slechts één schip lichte schade opliep, aldus het ministerie.

Volgens Moskou waren de Russische schepen die door de Oekraïense drones werden aangevallen, betrokken bij de beveiliging van de “graancorridor”, die is opgezet om de uitvoer van Oekraïense voedselproducten door de Zwarte Zee mogelijk te maken als onderdeel van een overeenkomst waarover Moskou en Kiev deze zomer in Istanbul hebben onderhandeld met bemiddeling van de VN en Turkije.

De aanval was voor Rusland aanleiding om zijn deelname aan de overeenkomst voor onbepaalde tijd op te schorten, wat tot een woedende reactie van de VS heeft geleid. Rusland gaf Kiev de schuld van de aanval, die naar eigen zeggen “onder toezicht van Britse deskundigen” was uitgevoerd.

Kiev heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet willen opeisen. Andrey Yermak, het hoofd van het kantoor van de Oekraïense president Vladimir Zelensky, beschuldigde op Telegram Rusland van “het verzinnen van terreurdaden op zijn installaties”. Op zondag meldde de New York Times dat het Oekraïense troepen waren die de aanval van zaterdag lanceerden, onder verwijzing naar een niet nader genoemde Oekraïense functionaris.

topfoto: ARCHIEF FOTO. © Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky