Bron: moonofalabama 29 oktober 2022 ~~~

Zaterdagmorgen om 4:20 lokale tijd is de Russische vloot in de Krimhaven Sevastopol aangevallen door negen onbemande luchtvaartuigen en zeven autonome maritieme drones. Eerder was een maritieme drone die op de Krim was gestrand gevonden en afgebeeld.

Tijdens die aanval had een grote Amerikaanse drone rondjes gevlogen ten zuiden van de Krim. Deze gaf waarschijnlijk gegevens door van en naar de drones.

De maritieme drones zijn Brits en Rusland beweert dat Britse specialisten de Oekraïense marine hebben getraind in het gebruik ervan. Het zegt ook dat Britse soldaten betrokken waren bij de aanval op de Nord Stream pijpleiding.

De Oekraïners publiceerden twee video’s die de maritieme drones tijdens de aanval hebben opgenomen. Een van de video’s toont omvangrijke beschietingen in de buurt van de drone door een Russische helikopter die deze aanvalt.

De Russen zeggen dat alle luchtdrones en 4 van de 7 maritieme drones zijn verslagen voordat ze schade konden aanrichten. Ze zeggen ook dat een mijnenzoekend schip in de haven is beschadigd. Het is mogelijk dat de schade groter is dan Rusland toegeeft.

Als gevolg van de aanval heeft Rusland verklaard dat de overeenkomst die de export van graan uit Odessa mogelijk maakte, is opgeschort. Die overeenkomst was al in gevaar omdat het “westen” zijn deel van de overeenkomst, die de uitvoer van Russische kunstmest naar derden mogelijk zou hebben gemaakt, niet was nagekomen.

Ik acht het waarschijnlijk dat Rusland extra maatregelen zal nemen om de Oekraïense marine te straffen voor de brutale aanval. Aanvullende aanvallen op de Oekraïense infrastructuur is een andere mogelijkheid.

Ondertussen zijn alle recente pogingen van het Oekraïense leger om door te dringen tot de Russische linies mislukt. Opvallend is dat deze nu veel kleiner van omvang zijn met slechts een bataljon of in sommige gevallen slechts twee compagnieën op kop.

Het is nu definitief modderseizoen in Oekraïne waarin het onmogelijk is om de meeste landbouwgronden over te steken, zelfs te voet. Dit zal de aanvallende troepen aan beide zijden hinderen tot de winter invalt.