Azovstal was hun belangrijkste vesting, omdat het de moeilijkste plaats is om te veroveren. Het is echt een goede locati om te verdedigen en een zeer moeilijke om een offensief tegen te beginnen”, zegt een Russische soldaat over het Azov bataljon.

De Russische troepen en de DPR-militie hadden de Oekraïense strijders gedwongen om Mariupol te verlaten en zich terug te trekken naar de centrale. Hoewel de militanten Azovstal hadden voorbereid door er veldrantsoenen in te slaan, hielp dat niet.

Bijna twee maanden lang werd er hevig gevochten rond de fabriek. Twee en een half duizend militanten werden ingesloten in eenheden van de fabriek en in haar onneembare bunkers. Zij namen wraak door de stad en haar bewoners met een verscheidenheid aan wapens te bombarderen. Neem een kijkje in de bevrijde fabriek en volg het verloop van de bevrijding met de crew.

Bekijk “Azov’s Last Stand” op de website van RTD en op de live feed van RT. Het tijdstip van de uitzending is te vinden op de schema-pagina van RT.


Noot: In het Westen wordt de documentaire geblokkeerd, met verschillende oneigenlijke meldingen. Om die reden hebben wij hieronder nog een aantal web-locaties toegevoegd waar deze documentaire mogelijk bekeken kan worden.