Bron: Felix Durach 15 juli 2022

De NAVO en de VS zijn officieel niet rechtstreeks betrokken bij de oorlog in Oekraïne. Niettemin zijn er kennelijk CIA-agenten ter plaatse om de Oekraïense strijdkrachten te steunen.

Kiev – De NAVO staat eensgezind achter Oekraïne in het lopende Oekraïne-conflict. De vertegenwoordigers van de militaire alliantie hebben dit standpunt de afgelopen maanden herhaaldelijk bevestigd. Tijdens de NAVO-top van eind juni kondigde de Amerikaanse president Joe Biden aan dat zij Oekraïne zouden steunen “zolang dat nodig is”. Een duidelijke verklaring ook omdat secretaris-generaal Jens Stoltenberg eerder had gevreesd dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne “nog jaren zou kunnen duren”.

De leden van de NAVO hebben echter herhaaldelijk benadrukt dat zij geen actieve partij zijn in de oorlog tegen Rusland. De militaire alliantie steunt Kiev vooral met financiële hulp en de levering van zware wapens aan het oorlogsgebied. De aanwezigheid van NAVO-soldaten op Oekraïens grondgebied wordt afgewezen. Het gevaar van een escalatie van het conflict met de kernmacht Rusland is te groot. Zoals nu blijkt uit een bericht in de New York Times, zijn NAVO-eenheden en VS-agenten blijkbaar nadrukkelijk aanwezig in Oekraïne.

Oorlog Oekraïne: naar het voorbeeld van Afghanistan – US Special Forces zetten commandonetwerk op

Zoals de gerenommeerde krant meldt, steunt een geheim netwerk van commando’s en agenten Oekraïne in de oorlog tegen Rusland vanuit Europa. De speciale eenheden zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de verkenning, de levering van wapens en de opleiding van Oekraïense soldaten. Het meeste werk vindt buiten Oekraïne plaats op Amerikaanse bases in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Maar, zo meldt het rapport onder verwijzing naar Amerikaanse functionarissen, leden van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA zijn ook in Oekraïne. Zij worden verondersteld de verkenningen vanuit de hoofdstad Kiev te coördineren.

De 10e Special Forces Group van het Amerikaanse leger heeft na de Russische inval in Oekraïne eind februari aanvankelijk een planningscel in Duitsland opgezet om de steun aan Oekraïne te coördineren, zoals de New York Times meldde. Sindsdien hebben 19 andere landen zich hierbij aangesloten. Er is ook een officiële bevestiging van het werk van de Amerikaanse regering. De organisatie is gebaseerd op een soortgelijk model dat door het Amerikaanse leger is opgezet tijdens de oorlog in Afghanistan. Christine Wormuth, Secretaris van het Leger in de regering Biden, sprak vorige maand al over de taken van de cel.

Oekraïne nieuws: Amerikaanse regering over operaties in oorlogsgebied – “coördinatie van wapenstromen”

Hun voornaamste taak, zei hij, was het coördineren van de toevoer van wapens en materieel naar het oorlogsgebied. “De Oekraïners proberen de wapens en uitrusting te vervoeren en daarbij de Russische troepen te ontwijken die het op de konvooien gemunt hebben. Wij proberen te helpen bij het coördineren en vervoeren van de verschillende ladingen,” zei Wormuth. “Een ander ding waar we mee kunnen helpen is de informatie over waar de bedreigingen voor deze konvooien zich bevinden.”

Oekraïne nieuws: CIA helpt Kiev mogelijk met verkenning – diverse Navo-commando’s ook ter plaatse

Delen van de verkenning worden ook rechtstreeks in Oekraïne gecoördineerd. CIA-agenten opereren naar verluidt hoofdzakelijk vanuit Kiev, maar zijn ook aanwezig op andere posten in het westen van het land. De Amerikaanse regering verstrekt uit principe geen informatie over de buitenlandse missies van de inlichtingendienst. De aanwezigheid van de CIA ter plaatse wordt echter internationaal als een publiek geheim beschouwd en zou ook door Rusland zijn geregistreerd.

Bovendien zouden enkele tientallen commando’s van andere NAVO-leden zich in Oekraïne bevinden en deel uitmaken van het netwerk. Daartoe behoren Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada en Litouwen. Deze landen hadden al troepen in Oekraïne voordat de oorlog begon, of hebben die er de afgelopen maanden aan toegevoegd. De VS daarentegen hadden vóór de Russische invasie alle 150 militaire trainers uit Oekraïne teruggetrokken.

Oekraïne nieuws: VS en NAVO op de grond – effecten al zichtbaar op het slagveld

Momenteel is weinig bekend over de verdere inzetgebieden van de CIA en de commando’s. De New York Times bestempelt de aanwezigheid van de agenten als een teken van de omvang van de Amerikaanse steun in Oekraïne. Het zou ook aangeven welke risico’s de regering van de VS en haar bondgenoten in de huidige situatie zouden nemen.

De effecten van deze steun zijn ook te zien op het slagveld. Verscheidene Oekraïense ondergeschikte commandanten hebben onlangs de Amerikaanse regering bedankt voor de satellietbeelden die voor verkenning ter beschikking waren gesteld. De beelden zijn toegankelijk via een tablet en geven informatie over de positie van de Russische troepen. In de stad Bakhmut in de omstreden Donbas-regio zouden soldaten zelfs Amerikaanse insignes op hun uitrusting hebben gedragen.

Oekraïne nieuws: Amerikaanse steun voor Kiev – Oekraïners hebben nu “klassieke militaire training” nodig

Voormalig CIA-agent Douglas Wise vertelde de New York Times echter dat hij betwijfelde of de aanwezigheid van de agenten voldoende was om Oekraïne te steunen. De CIA is gespecialiseerd in anti-oproeroperaties en anti-terrorisme. Vakgebieden die slechts in beperkte mate nodig zijn in de huidige oorlog. “Wat de Oekraïners nu nodig hebben is klassieke militaire training,” zei Wise. De nadruk ligt hier vooral op training in het gebruik van Himar’s meervoudige raketwerper.
Himars

Himars (High Mobility Artillery Rocket System) is de naam van een artilleriesysteem met meervoudige raketlanceerinrichting van de Amerikaanse wapenfabrikant Lockheed Martin. De mobiele machines kunnen op vrachtwagens worden geladen en vuren meerdere precisie-geleide raketten tegelijk af op doelen tot 80 kilometer afstand. De Amerikaanse president Joe Biden had gezegd dat Himars het mogelijk zou maken om doelen op het slagveld in Oekraïne met grotere precisie te raken – maar het Oekraïense leger niet zou aanmoedigen of in staat zou stellen om buiten zijn grenzen toe te slaan.

De Amerikaanse regering heeft reeds vier van deze systemen aan Oekraïne geleverd, en er zijn er nog vier onderweg. Amerikaanse soldaten krijgen gewoonlijk zes tot acht weken opleiding in de staat van de raketlanceerinrichtingen. Wegens tijdgebrek in de huidige situatie krijgen de Oekraïense soldaten een kort opleidingsprogramma van twee weken – momenteel nog verzorgd door Amerikaanse eenheden in Duitsland. “Je kunt deze systemen niet zomaar op het slagveld gooien,” verklaarde de Amerikaanse generaal Mark A. Milley onlangs. De raketwerpers spelen momenteel ook een beslissende rol in het Oekraïense tegenoffensief in het zuiden van het land.
Twee Himars raketlanceersystemen staan op een weg in de Oekraïense oblast Zaporizja.

De Oekraïense strijdkrachten gebruiken momenteel vooral in het zuiden van het land Himars-raketwerpers om de bezette gebieden aan de Zwarte Zee te heroveren. © Strijdkrachten van Oekraïne/imago-images

Oekraïne-Nieuws: Kievs leger verliest “100 soldaten per dag” – problemen met medische zorg

Bovendien klagen Amerikaanse functionarissen over de gebrekkige opleiding van de Oekraïense troepen op het gebied van de verzorging en het vervoer van de gewonden. “Ze verliezen 100 soldaten per dag. Dat is bijna evenveel als onze verliezen in de Vietnamoorlog. Het is verschrikkelijk,” zei een voormalige ambtenaar van de Trump administratie. Ook hier zouden de Amerikaanse troepen meer training kunnen geven over het opzetten van een netwerk van mobiele ziekenhuizen in de buurt van de frontlinies en de gewonden sneller kunnen behandelen.
De oorlog in Oekraïne in beeld – verwoesting, verzet en hoop
Op 24 februari begint Rusland zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne. De stad Chuhujiw wordt gebombardeerd op de allereerste dag van de oorlog. Helena, een 53-jarige lerares, staat daar voor een ziekenhuis.
Fotogalerij bekijken

Het gevaar bestaat echter dat de aanwezigheid van meer Amerikaanse trainers in Oekraïne tot een verdere escalatie vanuit Rusland leidt. Zoals ex-CIA-functionaris Douglas Wise het formuleerde: “Zou een uitbreiding van de opleiding de prijs rechtvaardigen die ervoor betaald zou moeten worden? Het antwoord is: waarschijnlijk niet.” (fd)

Topfoto: Amerikaanse soldaten trainen voor noodgevallen in een militair kamp in Polen. | Amerikaanse troepen zijnbelast met de opleiding van Oekraïense troepen op verschillende bases in Europa. © WOJTEK RADWANSKI/AFP