Bron: SouthFront 13 juli 2022 ~~~

Nadat door Rusland geleide troepen de controle over de gehele Volksrepubliek Luhansk hebben overgenomen, is er aan de frontlinies in Oekraïne niets wezenlijks veranderd. Hoewel er geen vooruitgang is op het slagveld, claimen de strijdende partijen enkele successen op diplomatiek gebied.

Videobericht: SouthFront 13 juli 2022

In oostelijke en zuidelijke Oekraïense regio’s worden nog steeds zware gevechten geleverd. Beide partijen hebben te lijden onder beschietingen met precisiewapens.

Nadat de Oekraïense strijdkrachten buitenlands militair materieel hadden ontvangen, waaronder de Amerikaanse Himars, slaagden zij erin een aantal Russische munitie- en brandstofdepots in de Donbass en in andere regio’s te vernietigen.

Afgelopen nacht hebben de Oekraïense strijdkrachten de luchtverdedigingseenheden van Lugansk een enorme slag toegebracht.

De Volksmilitie van Luhansk bevestigde dat verschillende raketten hun doel hebben bereikt. Luhansk werd getroffen door drie Tochka-U raketten, vermoedelijk vanaf de Oekraïense posities tussen Bakhmut en Soledar in de DPR. Het luchtruim boven Lugansk wordt momenteel gecontroleerd door Russische reserve luchtverdedigingstroepen.

Op 12 juli troffen Kievse troepen een munitiedepot in de centrale in het Petrovsky-district van Donetsk. Een ander depot werd naar verluidt getroffen in de buurt van Avdeedvka.

In de regio Zaporozhye hebben de Strijdkrachten van Oekraïne een energiedepot bij de kerncentrale van Zaporozhye aangevallen met een kamikaze-drone. Ten minste één UAV werd neergeschoten door de Russische luchtverdediging. Er werd geen informatie over eventuele schade bekendgemaakt.

Oekraïense formaties blijven de nederzettingen van de DPR en LPR regelmatig beschieten. De Donetsk regio en de steden Stakhanov en Lisichansk worden voortdurend getroffen. De aanvallen leiden tot slachtoffers onder de burgerbevolking.

Ook Oekraïense militaire stellingen worden langs de hele frontlinie door Russische raketten bestookt. Het buitenlandse militaire materieel dat aan de Kievse strijdkrachten wordt geleverd, is het voornaamste doelwit. Op 12 juli vernietigden Russische troepen de lanceerinrichtingen van het Amerikaanse Harpoon-raketsysteem in het gebied van het eiland Berezan in de regio Odessa.

Ondertussen claimden de partijen enkele successen in de diplomatieke processen.

Een andere uitwisseling van de lichamen van de doden vond plaats in het Kamensky district. Er werden 40 lichamen tegen 40 uitgewisseld.

Op 13 juli houden de delegaties van Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN een bijeenkomst in Istanbul. Het belangrijkste onderwerp voor de onderhandelingen is de export van Oekraïens graan. De bijeenkomst vindt plaats na een gespreksronde tussen de Turkse functionarissen en de Oekraïense en Russische militairen.

Oekraïne en Rusland zijn “twee stappen verwijderd” van een akkoord over de export van graan, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitry Kuleba.

Een andere overwinning werd gemeld in de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Rusland. De partijen hebben naar verluidt een akkoord bereikt over de doorvoer van goederen naar de regio Kaliningrad. Brussel heeft een document voorgelegd dat Moskou “volledig tevreden” heeft gesteld.