Bron: SouthFront 16 juni 2022 ~~~

Begin 16 juni trof een reeks luchtaanvallen stellingen van de door de VS gesteunde Maghaweir al-Thowra (MaT) in het zuidoostelijke Syrische gebied al-Tanf, waar de door de VS geleide coalitie een garnizoen handhaaft.

Een Amerikaanse militaire functionaris vertelde BBC-journalist Nafiseh Kohnavard dat de luchtaanvallen werden uitgevoerd door gevechtsvliegtuigen van de Russische Lucht- en Ruimtevaarttroepen (VKS) als reactie op een aanval met een bermbom, waarbij Russische militairen omkwamen. De niet bij naam genoemde functionaris zei dat Rusland MaT de schuld gaf van de aanval. De door de VS geleide coalitie werd voorafgaand aan de luchtaanvallen gealarmeerd.

MaT deelde foto’s van de nasleep van de Russische luchtaanvallen op Twitter. De groep beweerde dat de luchtaanvallen alleen tot wat materiële verliezen hebben geleid.

Bron: Maghaweir al-Thowra account op Twitter (@MaghaweirThowra).

Bron: Maghaweir al-Thowra account op Twitter (@MaghaweirThowra).

Ongeveer 200 Amerikaanse troepen en 300 MaT zijn gewoonlijk aanwezig in al-Tanf garnizoen, dat zogenaamd werd opgericht om ISIS tegen te gaan.

De door de VS geleide coalitie handhaaft een 55-kilometer brede no-fly zone rondom het garnizoen. Desondanks voeren Russische VKS-oorlogsvliegtuigen regelmatig verkenningsvluchten uit boven het gebied.

Tussen maart en mei werden de Syrische regeringstroepen rond al-Tanf verschillende keren aangevallen. Sommige van de aanvallen werden toegeschreven aan ISIS, waarvan bekend is dat het aanwezig is binnen de 55 kilometerzone, andere aan de MaT.

De recente activiteiten van MaT bleven niet beperkt tot de 55-kilometerzone en de omgeving daarvan. Het afgelopen jaar heeft MaT betrekkingen aangeknoopt met een gewapende factie in de zuidoostelijke Syrische gouvernement al-Suwayda. De factie, die bekend stond onder de naam ‘Counter Terrorism Force’, werd eerder deze maand door regeringsgezinde troepen geneutraliseerd. De militanten van de factie liepen in een hinderlaag toen zij probeerden te vluchten in de richting van het al-Tanf garnizoen. De leider werd in de hinderlaag gedood.

Naast haar destabiliserende activiteiten is MaT naar verluidt betrokken bij de handel in wapens, tabaksproducten en zelfs drugs tussen Syrië, Jordanië en Irak.

De Russische luchtaanvallen op al-Tanf lijken meer een waarschuwing te zijn aan het adres van de door de VS geleide coalitie en haar gevolmachtigde, die het gebied blijven gebruiken als vooruitgeschoven basis voor sabotage. Wederzijdse spanningen rond het gebied zouden zich spoedig tot een confrontatie kunnen ontwikkelen.

Topfoto: SU-34 Bron: het Russische ministerie van Defensie.