Doctors4Assange, 
consortiumnews  1 april 2020 ~~~ 

In een gevangenis die bekend staat voor het niet in bedwang houden van infecties, waarschuwen Doctors4Assange dat Julian Assange een groot risico loopt om het dodelijke coronavirus op te lopen.

Volgens een rapport woensdag in The Daily Maverick, is de gevangen genomen WikiLeaks uitgever Julian Assange een van slechts twee gevangenen van de 797 gevangenen in de gevangenis van Belmarsh, die worden vastgehouden voor het overslaan van borgtocht. De meerderheid zijn gewelddadige criminelen, waaronder 20 procent voor moord en 16 gedetineerden voor terroristische misdrijven.

De faciliteit werd ook herhaaldelijk bekritiseerd door de gevangenisinspecteurs voor de laksheid in het voorkomen van infecties bij de gevangenen. Na het besluit van rechter Vanessa Baraitser om Assange vorige week borgtocht te weigeren, gaven Doctors4Assange de volgende verklaring af:

Doctors4Assange verklaring over Assange’s borgtocht-zaak ivm coronarisico

27 maart 2020

Doctors4Assange veroordelen met kracht het besluit van de Britse Districtsrechter Vanessa Baraitser van afgelopen woensdag om borgtocht voor Julian Assange te weigeren. Ondanks onze vroegere ondubbelzinnige verklaring [1] dat M. Assange op verhoogd risico van ernstige ziekte en dood is indien hij met het coronavirus besmet zou raken, en het bewijsmateriaal van medische deskundigen, verwierp Baraitser het risico, daarbij Britse richtlijnen aanhalend voor gevangenissen t.a.v. het reageren op de globale pandemie: ,,Ik heb geen reden om dit advies te wanvertrouwen kwa bewezen feiten, betrouwheid en gepastheid” [2].

Maar opvallend genoeg richtte Baraitser zich echter niet op het verhoogde risico voor de heer Assange ten opzichte van de algemene Britse gevangenisbevolking, laat staan de gevangenen van HMP Belmarsh, waar Assange gevangen zit. Zij richtte zich ook niet op de snel groeiende medische en juridische consensus, dat kwetsbare gevangenen met een laag risico onmiddellijk moeten worden vrijgelaten.

Zoals de rechtbank heeft vernomen, loopt Assange een verhoogd risico om het nieuwe coronavirus (COVID-19) te krijgen en te sterven, een ontwikkeling die de Wereldgezondheidsorganisatie ertoe heeft gebracht een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang af te kondigen[3] en een wereldwijde pandemie.[4] De redenen voor het verhoogde risico van Assange zijn onder meer zijn voortdurende psychologische martelingen, zijn geschiedenis van medische verwaarlozing en zijn fragiele gezondheid en chronische longziekte.

Edward Fitzgerald, QC, die de heer Assange vertegenwoordigt, zei: “Deze [medische] deskundigen zijn van mening dat hij een bijzonder risico loopt om coronavirus te ontwikkelen en, als hij dat doet, dat het zich ontwikkelt tot zeer ernstige complicaties voor hem… Als hij kritieke symptomen ontwikkelt, is het zeer twijfelachtig of Belmarsh in staat zou zijn om met zijn conditie om te gaan”[5].

lees verder op consortiumnews.com (engelstalig)


Notes

Geef een reactie