Bron: Alejandra Garcia 
Resumen Latinoamericano 22 september 2024
vanuit Havana ~~~

In september heeft de Amerikaanse president Joe Biden voor het vierde achtereenvolgende jaar de Amerikaanse sancties tegen Cuba verlengd op grond van de Trading with the Enemy Act (TWEA), een archaïsche wet uit 1917 die is ontworpen om de handel met Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog af te snijden en die een belangrijke pijler is van de blokkade. De aankondiging betekent dat de economische blokkade tegen Cuba, een beleid dat al meer dan zes decennia door zowel Republikeinse als Democratische regeringen wordt gehandhaafd, tot 2025 van kracht zal blijven, ondanks de dringende oproep van Cuba om de blokkade op te heffen. Laten we niet vergeten dat het Biden was, de democraat die tijdens zijn campagne voor het presidentschap zei dat hij de betrekkingen met ons zou verbeteren.

Het Caribische eiland is het enige land ter wereld dat nog steeds onderworpen is aan sancties onder de eeuwenoude wet, die oorspronkelijk alleen bedoeld was om te worden gebruikt in tijden van oorlog. Het is ook het belangrijkste obstakel voor de economische groei van Cuba, omdat het wordt gedwongen om dezelfde wereldcrises het hoofd te bieden, zoals pandemieën, inflatie en tekorten, maar onder omstandigheden waaraan de meeste landen wereldwijd niet zijn onderworpen.

“Washington legt Cuba nog een jaar blokkade op”, meldde minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez toen het Witte Huis het nieuws bekendmaakte. De schade loopt in de miljarden en zal zich blijven opstapelen. Alleen al van 1 maart 2023 tot 29 februari 2024 veroorzaakte de blokkade economische verliezen voor Cuba die worden geschat op 5 miljard 56,8 miljoen dollar, wat een stijging betekent van 189,8 miljoen dollar ten opzichte van het vorige rapport.

“De huidige problemen van de Cubaanse situatie zouden beter en eenvoudiger opgelost kunnen worden als Cuba kon beschikken over de substantiële middelen die het door de blokkade misloopt. Dit beleid is illegaal en onmenselijk en heeft ernstige gevolgen voor belangrijke sectoren zoals de sociale sector, openbare diensten, energie en toerisme, maar ook voor de staatsindustrie en de privésector,” voegde Rodriguez eraan toe.

In november zal de regering Biden haar einde naderen zonder ingrijpende veranderingen in de bilaterale betrekkingen. Laten we niet vergeten dat de Democratische kandidaat tijdens zijn verkiezingscampagne voor 2020 signalen gaf dat zijn beleid ten aanzien van Cuba zou terugkeren naar het pad van de zogenaamde “constructieve betrokkenheid”, ontwikkeld door de regering-Obama, waarvan Biden vice-president was. Hij verzekerde dat hij een einde zou maken aan het meedogenloze vijandige beleid van zijn voorganger Donald Trump (2017-2021), die tijdens zijn mandaat meer dan 200 dwangmaatregelen oplegde aan het eiland.

Zijn discours veranderde echter zodra Biden in het Witte Huis werd geïnstalleerd.

“Ons beleid ten aanzien van Cuba wordt bestudeerd en wordt geleid door twee principes. Het eerste is steun voor democratie en mensenrechten, wat het middelpunt is van onze inspanningen. Het tweede is de Amerikanen, vooral de Cubaanse Amerikanen, de beste ambassadeurs van de vrijheid in Cuba, dus we gaan het beleid van de Trump-regering herzien,” zei de toenmalige perschef Jen Psaki.

Met nog maar een paar weken te gaan voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, met vicepresident Kamala Harris en de Republikein en voormalig president Donald Trump als kandidaten, is Cuba voor geen van beiden een prioriteit omdat Cuba geen bedreiging vormt voor de Amerikaanse politiek en veiligheid. Ze hebben nog niet eens gezegd welk beleid ze zullen voeren ten aanzien van het Caribische eiland, behalve het in stand houden van de blokkade die het Cubaanse volk in een wurggreep houdt.

Op dit moment hebben ze veel andere hete hangijzers om over te debatteren, zoals wie de grootste voorstander is van Israëls voortdurende genocide in Palestina, de omwenteling van de spanningen in het Midden-Oosten of het toenemende wapengeweld in het land. Het kan ze niet schelen of het eiland 60 jaar later nog een jaar onder het juk van de blokkade blijft. Laten we eerlijk zijn, onze imperiale noorderburen denken nooit aan een humaan beleid van wederzijds voordelige relaties.

Ondertussen blijft Cuba worstelen en is het slachtoffer van een archaïsch, verouderd en schadelijk beleid waaronder het grootste deel van de Cubaanse bevolking gedwongen is te leven, wat tekorten, vooroordelen tegen Cubanen, scheiding en pijn veroorzaakt. Ze zullen ons echter nooit zien instorten. “Ondanks de ernstige schade die het vijandige beleid van de Amerikaanse regeringen heeft toegebracht aan het Cubaanse volk, blijven ze falen in hun doel om de revolutie te vernietigen,” bevestigde Rodriguez.

foto: Bill Hackwell, Onze vrijheid en waardigheid zullen nooit gekocht worden.

Bron: Resumen Latinoamericano – VS