Bron: Al Mayadeen Engels 17 jul 2025

Gustavo Petro dringt aan op Colombia’s vertrek uit de NAVO, veroordeelt “Israëls” oorlog tegen Gaza en bevestigt opnieuw steun voor Palestina op de top van de Haagse Groep.

Colombia moet breken met de NAVO en Europese landen die betrokken zijn bij militaire agressie, verklaarde de Colombiaanse president Gustavo Petro donderdag.

“We moeten de NAVO verlaten, er is geen andere manier. En Europse relaties kunnen niet langer worden aangeknoopt met die Europese regeringen die hun eigen volk verraden en deelnemen aan bombardementen,” zei de Colombiaanse president bij de afsluiting van de top van de Haagse Groep in Bogota.

Petro benadrukte dat Colombia allianties moet vermijden met militairen die “bommen gooien op kinderen” en voegde daaraan toe: “Als ze ons invoerrechten opleggen, wat er ook gebeurt, zullen andere landen ons helpen en onze producten kopen”.

Colombia trad in 2017 toe tot de NAVO als wereldwijde partner en werd daarmee de eerste Latijns-Amerikaanse partner van het blok, met de overeenkomst die in mei 2018 in Brussel werd ondertekend.

Petro veroordeelde “Israëls” oorlog tegen de Gazastrook en wees er ook op dat het Colombiaanse Ministerie van Defensie zijn richtlijn niet opvolgt, omdat het doorgaat met het aanschaffen van Israëlisch wapentuig.

Op 8 juli stond in The Guardian een opinieartikel van de Colombiaanse president Gustavo Petro, waarin hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bekritiseerde voor het leiden van wat hij omschreef als een “verwoestende campagne” in Gaza. In het stuk drong Petro er bij de wereldgemeenschap op aan om verder te gaan dan louter een symbolische veroordeling en beslissende stappen te nemen om het internationaal recht te handhaven.

De president verwees naar een historische resolutie van de Algemene Vergadering van de VN van september 2024 waarin van “Israël” werd geëist dat het zijn illegale bezetting binnen een jaar zou staken, en benadrukte de positie van Colombia bij de 124 deelnemende landen die zich hadden verbonden tot het afdwingen van bindende maatregelen zoals sancties, gerechtelijke procedures en handelsbeperkingen.

In mei verbrak de regering-Petro de diplomatieke betrekkingen met “Israël” en veroordeelde de acties die hij omschreef als “genocide”, terwijl hij ook Colombia’s eerste ambassadeur in Palestina benoemde en toezegde om in Colombiaanse ziekenhuizen medische zorg te verlenen aan gewonde Gazaanse kinderen.