Bron: Joe Emersberger substack 19 oktober 2024 ~~~

Een nieuw “VN-rapport” over Venezuela past dezelfde oneerlijke formule toe als eerdere rapporten

De video van de Venezolaanse journaliste Karen Méndez Loffredo, in haar uitzending van 18 oktober, is een prachtige weerlegging van het nieuwste “VN-rapport” dat liegt over Venezuela in een poging om Washington te helpen om de op 28 juli jl herkozen president Nicolas Maduro af te zetten.

Zoals Karen Méndez uitlegt, gebruikten de VS en hun bondgenoten in 2019 hun macht om “VN-missies” samen te stellen om de mensenrechtensituatie in Venezuela te “onderzoeken”. Deze missies hebben regelmatig rapporten uitgebracht die schaamteloos de agenda van Washington dienen. Deze VN-missie werd in 2019 samengesteld door de VS omdat het niet tevreden was met het VN-mensenrechtenorgaan dat werd geleid door Michelle Bachelet, die een kantoor had opgezet in Venezuela. Bachelet’s uitspraken over Venezuela waren in feite verschrikkelijk zoals ik heb uitgelegd toen ze de VN “hoge commissaris” voor mensenrechten was. Ze bood een onvergeeflijk zwak en ontoereikend tegengeluid tegen de aanvallen van Washington op Venezuela, maar de VS hadden duidelijk liever helemaal geen tegengeluid.

Karen Méndez laat zien dat het laatste rapport net zo oneerlijk is als eerdere rapporten waar ik in 2020 op reageerde [ Deel 1 en Deel 2 van mijn reactie staan op Znet]. De “VN-onderzoekers” doen alsof slachtoffers van door de VS gesteund geweld niet bestaan en gaan er ook van uit dat door de VS gesteunde subversieven in Venezuela volledige straffeloosheid moeten genieten. Het laatste rapport gaat over geweld na de herverkiezing van Maduro in juli. Net als in eerdere rapporten verhogen de VN-onderzoekers gemakshalve hun bewijslast om de doden veroorzaakt door militanten van de oppositie te verwerpen.

De afgelopen jaren heeft de VN een paar keer opdracht gegeven voor onafhankelijke onderzoeken (met name door Alfred De Zayas en Alena Douhan) die de leugens van de VS over Venezuela onomwonden weerlegden en de moorddadige en criminele aard van de sancties van de VS krachtig benadrukten.

De VS en hun bondgenoten hebben dus de rapporten die hen niet bevielen (zelfs rapporten van Bachelet die slechts een zwak tegengeluid lieten horen) tegengegaan door herhaaldelijk rapporten te publiceren die de lijn van Washington volgen. Op een bepaalde manier verdienen deze “VN-rapporten” die Venezuela aanvallen helemaal geen reactie. Maar de video van Méndez is zowel beknopt als vernietigend. Het is niet nodig om op de laatste herhaling van de aanvallen op Venezuela een overdreven lange reactie te geven.

De obsceniteit van een VN-systeem dat de voortdurende genocide in Gaza van het afgelopen jaar niet kan stoppen, maar wel probeert om president Maduro te beschuldigen van “misdaden tegen de menselijkheid”, wordt niet gemist door Méndez. Ze benadrukt dat overduidelijke en essentiële punt. Deze “VN-onderzoekers” dienen inderdaad de onmisbare bondgenoot van nazi Israël, de Verenigde Staten, nu de Israëlische misdaden in Gaza de wereld confronteren met wat de meest wrede en beschamende periode in de menselijke geschiedenis is geworden.