Bron: Yaimi Ravelo en Victor Villalba Gutiérrez 
cubaenresumen 17 augustus 2024 [ES]
resumen-english 17 augustus 2024 [EN] ~~~

De Wereld Solidariteitsdag ter ondersteuning van het volk van Venezuela voor de verkiezingsoverwinning van President Nicolás Maduro Moros, is een daad van verzet van de volkeren van de wereld tegen het imperialisme. Het verheffen van onze stemmen deze zaterdag vanuit verschillende regio’s van de wereld, samen met het dappere volk van Venezuela, betekent ook vechten voor wereldwijde vrede in de fascistisch-zionistische escalatie waaraan de Amerikaanse regering en haar bondgenoten hun steun verlenen.

De ambassade van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela in Cuba opende haar deuren voor vrienden die gehoor gaven aan deze wereldwijde oproep, om de Venezolanen van het eiland te vergezellen in de verdediging van hun vaderland en soevereiniteit.

“We moeten allemaal deze strijd tegen het fascisme steunen, vandaag is Venezuela in vrede en wil het in vrede verdergaan, wil het vooruitkomen, wil het economisch verder groeien, wil het cultureel en educatief verder groeien, en we doen het in vrede,” zei de ambassadeur van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, Orlando Maneiro Gaspar aan het begin van de activiteit die Cuba’s solidariteit met Maduro en het volk bevestigde.

Venezolaanse ambassadeur Maneiro Gaspar

Venezuelaanse Ambassadeur Maneiro Gaspar

President Nicolás Maduro behaalde op 28 juli een grote verkiezingsoverwinning, met 6.408.844 miljoen stemmen werd hij herkozen als president van zijn land voor de volgende ambtstermijn (2025-2031).

“We zijn moedig naar de verkiezingen gegaan, de president heeft met de voor hem kenmerkende strategie van dialoog aanvaard om naar een verkiezingsproces te gaan dat werd gesteund door het volk en de samenleving, de verschillende Venezolaanse actoren, de verschillende actoren van de Venezolaanse samenleving”, legde de ambassadeur uit.

Maneiro Gaspar zei dat het belangrijk is om in de Venezolaanse verkiezingen niet alleen een verkiezingsproces te zien dat een president kiest, “zo is het niet, in Venezuela is er een revolutie, een revolutie die 25 jaar oud is en dat onze belangrijkste architect in de revolutie Hugo Rafael Chávez Frías is en hij is degene die we moeten verdedigen voor de erfenis van de Bolivariaanse Revolutie. Daarom verheffen we onze stem voor president Nicolás Maduro, die het Venezolaanse volk, onze Patria Grande, dapper heeft verdedigd op alle vlakken, hij heeft laten zien wat moed is en dat is niets anders dan het volgen van de nalatenschap van commandant Chávez”.

De Bolivariaanse ambassadeur vertelde, ten overstaan van de deelnemers van deze solidariteitsbijeenkomst, over de gewelddadige gebeurtenissen van maandag 29 juli met een fascistisch karakter, veroorzaakt door de Venezolaanse oppositie, die plaatsvonden na de presidentsverkiezingen die op zondag 28 juli in alle rust werden gehouden.

“Op de 28e vond een rustige verkiezingsdag plaats, een dag in vrede, enkele brandhaarden werden tijdig gecontroleerd, het was een feestdag, mensen gingen stemmen en de aanvallen op het kiessysteem begonnen, en de aanvallen op het kiessysteem begonnen, cyberaanvallen op de kiesraad (CNE), die bedoeld waren om het transmissieproces en natuurlijk de uitgifte van het eerste bulletin te vertragen.

“Het is gelukt om dit tegen te gaan en 80% van de stemmen zijn geteld en die cijfers waren een onomkeerbaar percentage. Na die aankondiging kwam de rechtervleugel onmiddellijk met een aanval. María Corina Machado kwam naar buiten -zei hij- die geen kandidaat was, noch is haar team een partij, maar eerder een gewelddadige groep genaamd ‘Vente Venezuela’.

“Ze kwam naar buiten met de boodschap dat ze 100% van de resultaten hadden en toen begon de tweede fase van het plan, de opstandige fase, en de volgende dag gingen ze de straat op om geweld te genereren, vernielingen aan te richten en mensen te verwonden. Wat ze de comanditos noemden.

De ambassadeur legde uit dat de Venezolaanse oppositie een dergelijke structuur in het leven had geroepen, zogenaamd om een proces van mobilisatie en follow-up uit te voeren ter verdediging van de stemming. De realiteit toonde aan dat het doel van deze comanditos was om gewelddadig op te treden op 28 en 29 juli.

“Dit toonde opnieuw aan dat hun plan niet electoraal was, hun plan was om de macht te grijpen door middel van geweld en ook door gebruik te maken van een nieuw element, oftewel het digitale element gesteund door een grote magnaat.

“De comanditos gingen de straat op om te vernietigen, ze gingen erop uit om mensen schade te berokkenen, families te bedreigen, en dan zijn er trollen die als zgn. kameraden de familie bedreigen via whatsapp: “we weten waar je woont en waar je kinderen studeren”, dat heet fascisme, het heeft geen andere betekenis dan fascisme.

Het geweld van de comanditos kostte aan 25 Venezolanen het leven.

De ‘verdedigers van de internationale mensenrechten’ kwamen naar buiten en eisten bewijzen van de getelde stembiljetten van het bestuursorgaan van het verkiezingsproces van een vrije en soevereine natie, de CNE. De bemoeizuchtige houding van sommige landen in de regio zet het imperialisme ertoe aan om de multidimensionale oorlog tegen een Venezuela te laten escaleren. Venezuela herstelt zich economisch met reuzenstappen, een macht in grondstoffen die wordt begeerd door degenen die proberen de volkeren te onderwerpen.

“Venezuela is in vrede, Venezuela mobiliseert zich op dit moment in de straten om de wereld te vertellen: wij zijn in vrede, wij willen vrede en onze president Nicolas Maduro is een garantie voor vooruitgang, een garantie voor economische groei, veiligheid en rust. Hij is een regionale garantie en zelfs dat hebben ze gezien, de impact van Venezuela in de regio.

“Venezuela gaat werken aan vrede en we gaan de president begeleiden in deze grote taak om vrede, rust, vooruitgang en welvaart te garanderen voor alle Venezolanen. Wij zeggen nee tegen fascisme”.

Ambassadeurs en vrienden komen Venezuela steunen

De Dag van Solidariteit met Vrede en tegen Fascisme die werd gehouden op de Venezolaanse ambassade in Cuba werd bijgewoond door ambassadeurs van landen die bevriend zijn met de Bolivariaanse Revolutie, functionarissen van Cubaanse organisaties en instellingen, intellectuelen, journalisten en vrienden van het land van Bolivar en Chavez.

Redacteur van Resumen Cuba; Graciela Ramirez

Editeur van Resumen Cuba; Graciela Ramirez

De toespraak van Graciela Ramírez Cruz, Cubaanse redactrice van Resumen Latinoamericano en coördinator van het Internationale Comité voor Vrede, Gerechtigheid en Waardigheid, toonde de diepe betrokkenheid van de volkeren bij de verdediging van de Bolivariaanse Revolutie.

“We willen onze liefde overbrengen aan de mondige vrouwen van Venezuela, aan dat prachtige volk dat zich nu mobiliseert en in deze liefde de erkenning voor de kolossale, voorbeeldige en buitengewone strijd die de geest en het revolutionaire gevoel van ons allemaal verhoogt”, drukte Graciela uit.

“Een strijd die niet begon op 28 juli, maar ongeveer 22 jaar geleden, toen werd geprobeerd om de Bolivariaanse Revolutie van de kaart te vegen, het is de historische strijd van ons geliefde Venezuela.

“Ik kan niet ontkennen, kameraden, de pijn die gevoeld wordt door degenen onder ons, van het volk, van degenen die de straat opgingen om onze progressieve regeringen te verdedigen. Het is moeilijk voor ons om de diepe teleurstelling uit te drukken, de ontgoocheling die veroorzaakt wordt door de ondankbaarheid. Het is moeilijk voor ons om uitdrukking te geven aan de diepe teleurstelling, de ontgoocheling als gevolg van ondankbaarheid en het feit dat we helaas, zo betreurenswaardig, in de brutale val van het imperialisme zijn gelopen te midden van deze grote beschavingscrisis die we doormaken en die ons Amerika en de mensheid doormaken.

In haar reflectie wijst Graciela Ramírez op het imperialisme als de hoofdrolspeler “in dit schaakspel dat deze fascisten van de rechtervleugel, van de oligarchie, gebruiken om niet alleen de olie weg te kapen, het is niet alleen de rijkdom van Venezuela; wat ze willen wegkapen en laten verdwijnen is de erfenis van Hugo Chávez, ze willen het Chavisme laten verdwijnen omdat ze weten dat het Chavisme een barrièremuur betekent, net als het Fidelisme, net als het revolutionair marxisme.

“Een muur waar ze niet doorheen kunnen, om het Bolivariaanse Venezuela uit te schakelen en alle overblijfselen van het Chavismo uit te schakelen. Het is de bedoeling om ons allemaal over te nemen, om de rijkdom van Brazilië over te nemen, de miljarden die ze bij elkaar moeten schrapen omdat ze heel Latijns-Amerika komen overnemen, en dat is waar ze helaas gevallen zijn.

“We moeten ook zeggen dat degenen die in de val zijn gelopen ons niet vertegenwoordigen, zelfs van degenen die een beschamend stilzwijgen bewaren moeten we erkennen, ze zijn erg zwak, ze hebben de vreselijke druk van het imperialisme niet weerstaan.

“We zullen niet vergeten. We hebben ze opgeschreven in de herinnering van de volkeren, net zoals we degenen hebben opgeschreven die vergeetachtig zijn, degenen die hun dankbaarheid hebben verloren, degenen die de hand die hen voedde hebben verraden en degenen die zullen worden achtergelaten in het midden van een labyrint en in het midden van een crisis wanneer de Verenigde Staten erkennen dat het Venezolaanse volk in vrede met zijn werk en met zijn socialistische democratie niet in staat is om met hen om te gaan.

Alberto Prieto

Alberto Prieto

De Argentijns-Cubaanse militante Graciela Ramirez beschreef als obsceen hoe deze wereld zich probeert te mengen in de democratische verkiezingen van een land terwijl het Palestijnse volk nog steeds wordt afgeslacht door de zionistische entiteit “Israël” met afschuwelijke bommen, waarbij lichamen in stukken worden gehakt.

“Aan het Palestijnse volk vragen we vergiffenis, voor deze banale wereld, voor deze obscene wereld”.

De Cubaanse intellectueel en voorzitter van Casa de las Americas Abel Prieto Jimenez was het eens met Graciela over de trieste positie die sommige mensen innemen “die men bewondert om hun traject, om hun positie en die plotseling een verkeerde stap zetten op zo’n ernstig moment”, wat erg pijnlijk is voor de volkeren in de regio om te zien.

“Ze zetten zich aan de kant van de hegemoniale agenda, aan de kant van de agenda van rechts, en uiteindelijk zal het imperialisme de rekening op hen afwentelen.”

“Je kunt het fascisme niet bestrijden zonder zijn tweelingbroer, het imperialisme, aan te vallen, dat wil zeggen, vandaag treden tegen Venezuela die twee satanische broers in actie, die twee tweelingbroers met alle macht van de nieuwe technologieën,” zei Abel Prieto verwijzend naar de uitspraak van de Cubaanse communistische intellectueel Juan Marinello in Spanje in 1937.

Dr. Aleida Guevara March

Dr. Aleida Guevara March

Dr. Aleida Guevara March, dochter van de heldhaftige guerrillastrijder, internationalist en goodwill ambassadeur voor de Palestijnse zaak, bekrachtigde ook haar engagement in de daad van solidariteit met Venezuela die de strijd van de volkeren onderschrijft. President Nicolás Maduro heeft een perfecte overwinning behaald in Venezuela.

De overwinning van Maduro symboliseert niet alleen een electorale triomf, maar ook het vertrouwen en de hoop van het volk in zijn vermogen om Venezuela naar een welvarende toekomst te leiden, een toekomst die symbool staat voor vrede voor hun land en de regio.

Vanuit revolutionair Cuba zullen onze stemmen altijd bij Venezuela zijn, bij vrede en tegen fascisme.

Alle foto’s: van Yaimi Ravelo en Victor Villalba Gutiérrez


In Nederland waren er veel steunbetuigingen aan het Venezolaanse volk dat hun keuze voor voortzetting van de revolutie o.lv. de regering van Maduro maakten. Op de Dam in Amsterdam bleek dat velen begrepen wat er rondom de verkiezingen allemaal gebeurd is, ondanks de valse berichtgeving in de media en vijandige verklaringen van authoriteiten en Ngo’s

Er waren ook georganiseerde demonstraties van de VS en vende-patrias met de ontbrekende 8e ster (van de essequibo regio) in hun vlaggen. Ze waren massaal naar Amsterdam gekomen in het kader van de wereldwijde anti-chavista demonstraties die door Ngo’s van de VS en de Venezolaanse oppositie waren georganiseerd, maar ze kregen nauwelijks enige aandacht.


Het steeds weer terugkerende scenario voor regiemwisseling tijdens en na elke verkiezing lijkt afgedaan.
You can fool some people sometimes, but you can’t fool all the people all the times (Bob Marley – Get up Stand up)