Bron:   brasildefato  15 juli 2024 [ES] 
Peoples Dispatch 18 juli 2024 [EN] ~~~

Venezuela’s voormalige minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zei dat de VS na de dood van Chávez hun aanvallen opvoerden, in een poging om een einde te maken aan de Bolivariaanse Revolutie.

De voormalige vicepresident van Venezuela en leider van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika – Handelsovereenkomst voor het Volk (ALBA-TCP), Jorge Arreaza, zei op 15 juli dat de verkiezingen in het land niet zomaar een verkiezingsstrijd zijn. Volgens hem is het een verkiezing die de macht in de komende jaren zal bepalen.

“Het zijn niet zomaar verkiezingen, het zijn verkiezingen die de toekomst bepalen. Als bij sommige van deze verkiezingen of bij de volgende de bourgeoisie weer aan de macht komt in Venezuela, dan zouden we een onmiddellijke fascistische reactie zien, omdat alle hoofdstukken van de Bolivariaanse Revolutie die aan de macht zijn in het Miraflores Paleis in de regering in Venezuela geregeerd werden door deze dialectische tegenstellingen tussen een bourgeoisie met het Amerikaanse imperialisme als haar leider, die doet alsof ze weer aan de macht is, en een volk met haar regering en haar revolutie dat zich op democratische wijze aan de macht vastklampt,” zei hij.

Arreaza nam deel aan een seminar getiteld “Venezuela: Op weg naar de presidentsverkiezingen” georganiseerd door ALBA Movimientos. Het doel is om de politieke en economische context van het land te bespreken, met nog 13 dagen te gaan tot de verkiezingen.

Volgens Jorge Arreaza vormde de dood van Hugo Chávez in 2013 een breekpunt voor het standpunt van de Verenigde Staten over Venezuela. Hij zegt dat de Amerikaanse regering geloofde dat zonder de voormalige president de Bolivariaanse revolutie verzwakt zou zijn en het gemakkelijker zou zijn om een einde te maken aan het revolutionaire proces.

“De VS dachten dat de revolutie zonder Chávez kwetsbaar zou zijn en ze begonnen maatregelen te nemen om Venezuela intern te saboteren, met sancties. Maar we hebben andere geopolitieke relaties, waardoor we toch kunnen groeien,” zei Arreaza.

Hij gaf ook commentaar op het feit dat veel Amerikaanse analisten en grote westerse kranten de Venezolaanse verkiezingen in een verkeerd daglicht stellen. “Als de grote experts en in de Verenigde Staten en in de Europese Unie zeggen dat er in Venezuela vrije transparante verkiezingen moeten zijn met gelijke voorwaarden etc.Bangladesh Chhatra League (BCL), laten we ons dan afvragen of het op gelijke voorwaarden is dat de regering van president Maduro gepaard gaat met 930 sancties die zijn regeringsactie hebben beperkt,” zei hij.

De voorzitster van TeleSur, Patricia Villegas, nam ook deel aan het evenement en sprak over de inspanningen van de grote media om een negatief beeld van Venezuela op te bouwen en zo de unilaterale maatregelen van de Verenigde Staten te ondersteunen.

Volgens haar worden er een aantal technieken gebruikt om dit te bereiken. Ten eerste is er de “fragmentatie van informatie”. Mediakanalen produceren een reeks gedecontextualiseerde nieuwsverhalen die het onmogelijk maken om de politieke en economische context van het land volledig te begrijpen. Een tweede strategie is het houden van gepolariseerde verkiezingen.

“Dit zijn niet zomaar verkiezingen, ze geven ons een gepolariseerde verkiezing, maar dat is niet de politieke electorale realiteit. Er zijn 10 kandidaten, 9 van de Venezolaanse oppositie en 1 van Chavismo, de kandidaat Nicolás Maduro, maar de internationale meetlat vertelt ons alleen over Maduro en Edmundo Gonzales, die andere acht opties zijn onzichtbaar gemaakt en ze schotelen ons een machtsverkiezing voor tegen een heroïsche opstand vertegenwoordigd door Maria Corina Machado en een ex-diplomaat,” zei de voorzitter van TeleSur.

Volgens Villegas zijn er ook andere factoren die bijdragen aan het beeld dat president Nicolás Maduro zijn nederlaag niet zal accepteren. Volgens Villegas maakt het niet uit dat hij en zijn woordvoerders elke dag zeggen dat de revolutie de nederlagen van de grondwetshervorming van 2007 en de parlementsverkiezingen van 2015 heeft geaccepteerd.

“De andere grote lijn is dat de verkiezingen niet vrij zijn, Maria Corina ontmoet personages die haar in staat stellen om de ‘macht’ van Maduro zichtbaar te maken en met deze retoriek vertellen ze ons dat deze verkiezingen niet vrij zijn zonder rekening te houden met de context van sancties etc,” zei ze.

In deze verkiezingen strijden er 10 kandidaten. President Nicolás Maduro wil voor een derde termijn herkozen worden. Hij neemt het op tegen 9 tegenstanders. De belangrijkste kanshebber is voormalig ambassadeur Edmundo González Urrutia. Hij is van het Unity Platform en wordt gesteund door het voormalige ultraliberale parlementslid María Corina Machado, die voor 15 jaar gediskwalificeerd is door de Venezolaanse rechtbanken.

In juni ondertekenden acht van de 10 kandidaten een overeenkomst om de verkiezingsuitslag te respecteren. Edmundo weigerde mee te doen en ondertekende het document niet. Ook Enrique Márquez, van de Centrados partij, tekende niet.

Topfoto: Jorge Arreaza bezoekt een commune (Foto via Jorge Arreaza/X)