Cuaderno Sandinista, 10 januari, 2024

Zeventien jaar geleden schreef Nicaragua opnieuw geschiedenis toen het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN), geleid door Comandante Daniel Ortega Saavedra, de regering overnam en het volk, de president, opnieuw vervuld was van hoop op een toekomst van vooruitgang en welvaart.

Eind 2006 kreeg het FSLN weer de leiding over het land met de overwinning die behaald werd door vrije en soevereine verkiezingen op 5 november 2006, waarmee een einde kwam aan16 jaar neoliberalisme.

Vandaag de dag vieren Nicaraguaanse families alle successen en overwinningen die behaald zijn onder het christelijke, socialistische en solidaire model dat de regering heeft gepromoot voor het welzijn, met betere levensomstandigheden voor iedereen.

Ze erkennen ook het werk van Commandant Daniel en Compañera Rosario Murillo, die Nicaragua wijselijk op het goede pad hebben geleid, ondanks de destabilisatiepogingen van degenen die het kwaad willen en bevorderen.

“Er is niet voldoende tijd om te praten over de prestaties van de regering, maar ik kan wel zeggen dat je geen bril nodig hebt om het te zien. We hebben overal wegen, waar er geen toegang was voor voertuigen, kunnen mensen zich nu snel verplaatsen; in de gezondheidszorg, om nog maar te zwijgen van ultramoderne ziekenhuizen; gratis onderwijs op alle basis-, middelbare en universitaire niveaus, en welzijn is voor de mensen”, zei landbouwer Rodolfo Inés Estrada.

José Félix López is een andere Nicaraguaanse burger die het werk benadrukt dat de regering heeft gedaan door middel van haar sociale programma’s ten gunste van plattelandsbewoners en stedelingen, waaronder de levering van fatsoenlijke huisvesting, solidariteitspakketten, rolstoelen, pensioenen, schoolmaaltijden en andere.

“We zijn medeparticipanten geweest in dit grote project dat het goede beleid in handen van president Daniel heeft gebracht, als een dappere manier om welvaart te garanderen voor heel Nicaragua, van de kleinsten tot de grootsten, zoals onze grootouders,” zei hij.

Ook winkelierster Silvia Elena Rugama zei dat zij als vrouwen trots zijn omdat commandant Daniel hen heeft gesteund zodat hun kinderen vooruit kunnen komen en professionals kunnen worden.

Herbevestiging van onze toewijding

“We bevestigen nogmaals onze toewijding aan Comandante Daniel en we steunen hem zodat hij met ons en met het Nicaraguaanse volk door kan gaan,” zei Rugama.

López zei ook: “Ik dank God vooral omdat hij ons gezegend heeft met een zeer waardige president en voor mij is het een voorrecht om hem te kunnen zeggen dat we heel veel van hem houden en dat we hem bedanken voor zijn inspanningen”.

Het belangrijkste is vrede

In deze 17 jaar heeft Comandante Daniel voor vrede gestreden en als Nicaraguanen voelen ze zich trots en blij.

“Het beste in het land is de vrede die er heerst en de rust dat iedereen zich overal kan bewegen, zonder gevaar voor wat dan ook. Dat is het beste: vrede,” zei Estrada.

“Als buitenlanders hier komen, voelen ze zich veilig en nodigen ze anderen uit om Nicaragua te komen bezoeken, omdat ze zich overal veilig voelen,” zei López.

Een empowerend model

Voor journaliste Marcela Rivera heeft de steun van Nicaraguanen voor de goede Sandinistische regering onder leiding van Commandant Daniel en Compañera Rosario te maken met empowerment, waardigheid en respect.

“De regeringsstrategie van het Sandinistische Front onder leiding van de Comandante heeft ertoe geleid dat mensen participeren vanuit de buurt, de wijk, de gemeenschap, het huis, er is politieke empowerment en er is economische en sociale empowerment waardoor mensen afstand nemen van de achterlijkheid van het neoliberalisme,” zei Rivera.

Naast deze empowerment van de burgers is er dit authentieke en echte model met een participerende democratie, die noch liberaal noch aristocratisch is, maar die de vertegenwoordiger van het volk is, omdat het de mensen als hoofdrolspelers en hun welzijn centraal stelt in het bestuur van de regering.

“Er is een transformatie aan de gang die als een revolutie wordt opgebouwd, daarom stellen wij voor dat dit een tweede fase van de revolutie is, omdat het breekt met het neoliberale model van accumulatie van rijkdom, van minachting voor de armen, voor degenen die ondergeschikt zijn geweest, tweederangsburgers, en Nicaraguanen begint te erkennen en te vereren,” zei ze.

“Het feit dat we een sociaal politiek project steunen, toejuichen, willen en verdedigen dat mensen mondig maakt, tot hoofdrolspelers maakt, waardig maakt en respecteert, is het logisch dat we een regeringsstrategie willen blijven steunen en steunen, maar ook een politiek model dat Nicaraguanen centraal stelt,” voegde ze eraan toe.

Herstel van rechten

Politiek analist Adolfo Pastrán zei dat in deze 17 jaar van regering, de economische en sociale aspecten als enorme successen naar voren kunnen worden gehaald.

“De vermindering van de armoede is onmiskenbaar, miljoenen mensen zijn uit de extreme armoede gehaald. Vandaag de dag hebben Nicaraguanen mogelijkheden voor ontwikkeling op alle gebieden,” zei hij.

Hij voegde eraan toe dat een deel van deze prestaties ook de teruggave van rechten voor duizenden Nicaraguanen is, subsidies in verschillende sectoren zoals energie, drinkwater, kwaliteitstransport en veiligheid.

“Ongetwijfeld hebben we een enorme sprong voorwaarts gemaakt en in de laatste 200 jaar van de geschiedenis van het land hebben we nog nooit een periode van aanhoudende groei en sociale vrede gehad, en dit is te danken aan het leiderschap en de visie van Commandant Daniel en Compañera Rosario Murillo,” zei hij.

Aan de andere kant zei Raúl Obregón, directeur van M&R Consultores, dat de vierde regeringsperiode als beter wordt beoordeeld door de Nicaraguanen.

“Dit is niet voor het plezier, het is niet uit emotie, het is omdat de bevolking ziet en voelt, en ervaart dat hun omstandigheden, hun levenskwaliteit verbetert,” zei Obregón.

Op dezelfde manier kijken de Nicaraguaanse burgers positief aan tegen de goede vriendschaps- en samenwerkingsrelaties die Commander Daniel heeft opgebouwd met landen als Rusland en de Volksrepubliek China, omdat dit garant staat voor meer projecten, meer banen en omdat veel jongeren die van de universiteit komen meer kansen krijgen.

Marcela Rivera deelde mee dat de Comandante op internationaal niveau een referentie voor het patriottisme is, van een staatsman die voorstellen doet en ook een staatsman van actie is in de maatregelen die hij neemt voor het land, en als de man met twee mogelijkheden om de geschiedenis van Nicaragua te veranderen.

“Een van de belangrijkste leiders in de geschiedenis van Nicaragua is Comandante Daniel, omdat hij moedig en volhardend is geweest, geduld heeft gehad met dingen die niet veranderd konden worden, en hij is ook een man die de trots om Nicaraguaan te zijn hoog heeft gehouden, de identiteit, de eigenaardigheid, het nationalisme dat we geërfd hebben van Sandino, Benjamín Zeledón, de vrouwen die deze patriotten vergezelden, en later toen het Sandinistische Front werd opgericht met Commandant Carlos Fonseca tot aan de Commandant van vandaag”, zei hij.