Bron: misionverdad 16 januari 2023 [ES] 
orinocotribune 17 januari 2024 [EN] ~~~

President Nicolás Maduro richtte zich in zijn jaarlijkse toespraak tot de natie in de Nationale Assemblee op de prestaties van Venezuela in 2023, de moeilijkheden die zijn overwonnen en de nationale eenheid die nodig is om het hoofd te bieden aan wat komen gaat.

In zijn toespraak van maandag 15 januari merkte president Maduro op dat Venezuela zijn doelen in 2023 heeft bereikt. Hij benadrukte het feit dat de Venezolanen onderworpen zijn geweest aan een regime van criminele sancties, dus elke toekomstverwachting is al een overwinning.

Na jaren van vechten tegen de economische oorlogsvoering van de Verenigde Staten, benadrukte de Venezolaanse president dat 2023 een overgang betekent tussen het overwinnen van de hyperinflatie en het consolideren van de verworvenheden van Venezuela’s eigen model van democratie te midden van de blokkade van de VS.

8 jaar Amerikaanse blokkade

  • De olieproductie daalde met 87% en bereikte het laagste niveau in juni 2020 met 339.000 vaten per dag vergeleken met 2,5 miljoen bpd in januari 2015.
  • Venezuela verloor een productie van 3,993 miljard vaten olie, wat een inkomstenverlies betekende van 323 miljard dollar.
  • Het totale verlies van de nationale economie in termen van een daling van het BBP tussen 2015 en 2022 bedroeg 642 miljard dollar.
  • 22 miljard dollar aan Venezolaanse tegoeden op buitenlandse bankrekeningen werd in beslag genomen of gestolen, waaronder 32 ton goud dat nog steeds in het Verenigd Koninkrijk ligt.
  • Vliegtuigen, schepen en 150 publieke en private, nationale en buitenlandse bedrijven werden bestraft voor hun activiteiten in en met Venezuela.

In deze context heeft elke prestatie op economisch gebied de verdienste dat het alle obstakels heeft overwonnen die voortkwamen uit de illegale sancties. “Hier is geen sprake van kleine cijfers of bescheiden indicatoren. Alles heeft ons twee keer zoveel gekost,” zei de president.

De moeilijkheden werden overwonnen door de creatie van een agenda met acht actieprincipes waarmee 12 strategische doelen werden bereikt in 2023, wat ongetwijfeld gevierd moet worden. President Maduro drong er echter bij de Venezolanen op aan om de overwinning niet uit te roepen en de problemen die er nog steeds zijn niet te onderschatten. Ze blijven bestaan en raken de Venezolanen.

12 prestaties

  1. Beheersing van de inflatie: In december 2023 daalde de inflatie met 33 punten ten opzichte van dezelfde maand in 2022 en bereikte met 2,4% het laagste cijfer sinds 2013.
  2. Wisselkoers: In 2023 had het land de kleinste devaluatie van de bolívar sinds de invoering van de wisseltabellen.

De bijdrage van een aanzienlijk volume buitenlandse valuta aan de valutamarkt door de particuliere sector, $14,577 miljard, het hoogste in 2023, dat hoger is dan de $8,624 miljard in 2022, toont aan dat er een betere relatie is tussen de staat en de privébedrijven na een eeuw van bedrijfsrentierisme.

Groei van de nationale olie- en niet-olieproductie:

Het jaar 2023 werd afgesloten met 10 kwartalen onafgebroken groei van het BBP.

De visserijproductie steeg in 2023 met 25% en bereikte 182.141 ton.

De aquacultuurproductie groeide ook met 20% en er werd 38.968 ton van deze producten gevangen. De garnalenproductie voerde de export aan met een stijging van 98%.

De landbouwproductie behield haar groei van 5% gedurende vijf opeenvolgende kwartalen.

De landbouwproductie groeide met 5,5%.

De veestapel groeide met 3,9% met 29.972.313 stuks runderen, schapen, geiten en buffels, wat zich vertaalt in een grotere eiwitconsumptie door de Venezolanen.

96% van de binnenlandse consumptie wordt geleverd door de nationale productie.

De industriële sector groeide met 3,93% in het laatste kwartaal van 2023 en in dezelfde periode groeide de commerciële activiteit met 3,49%.

De particuliere verwerkende industrie registreerde 10 kwartalen van aanhoudende groei met 3,93% in het derde kwartaal van 2023.

De toeristische sector groeide met 25% ten opzichte van 2022.

De olieactiviteit groeide met 12,99% in het laatste kwartaal van 2023, ondanks de blokkade tegen de industrie. De olie-export steeg met 60,46%.

PDVSA sloot het jaar 2023 af met een inkomen van $6,23 miljard.

5% groei van het BBP in 2023, de hoogste in Latijns-Amerika.

In 2023 steeg de belastinginning met 26%. Door het innen van $5,75 miljard werd het systeem van het betalen van belastingen en contributies geconsolideerd.

Missies en Grote Missies van de regering werden voortgezet en gefinancierd.

Er werden twee nieuwe programma’s opgezet om Venezolanen te beschermen: het Plan Liefde in Actie voor de Slachtoffers van Economische Oorlogsvoering en de Grote Missie voor Venezolaanse Vrouwen.

Het machtssysteem van het volk werd versterkt.

In 2023 nam de Venezolaanse regering de missie aan om van de belangrijkste steden van Venezuela de veiligste steden van Latijns-Amerika te maken. De goedkeuring van verschillende maatregelen, waarvan de meest opvallende de Peace Quadrants [Vredesvierhoek], was, resulteerde in een daling van de criminaliteit met 16,8% ten opzichte van 2022.

Er werden nieuwe methoden voor het plannen en beheren van openbare diensten toegepast, zoals het 1×10 Systeem van Goed Bestuur en de Militair-Gemeenschapsbrigades voor Onderwijs en Gezondheid (Bricomiles).

De unie van Venezuela ter verdediging van Guayana Esequiba werd bereikt.

De waarden van culturele, technologische en wetenschappelijke onafhankelijkheid werden versterkt.

Het herstellen van Venezuela’s leidende rol in Latijns-Amerika en het consolideren van haar positie in de opkomende multipolaire wereld werd een prioriteit in 2023 en zal dat blijven door de collectieve behoefte aan integratie en samenwerking tussen landen.

Herlancering van de Gouden Generatie onder sportprogramma’s op zowel professioneel als amateurniveau.

Alle prestaties van 2023 waren het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de regering en de bevolking van Venezuela om vooruitgang te boeken door het uitdagen en overwinnen van vele obstakels die nog steeds de economische en sociale realiteit van Venezuela bepalen.

Topfoto: De Venezolaanse president Nicolás Maduro groet aanhangers voordat hij de Nationale Assemblee binnengaat om zijn jaarlijkse toespraak tot de natie te houden, 15 januari 2024. Foto: Presidentiële Pers.