Bron: Narkys Blanco
ultimasnoticias 18 juli 2022 (SP)
orinocotribune 18 juli 2022 (EN)~~~

Op maandag 18 juli heeft de eerste vice-president van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), Diosdado Cabello, de Amerikaanse regering veroordeeld voor het sturen van huurlingen naar Venezuela “om oliefaciliteiten aan te vallen.”

Tijdens een persconferentie van de regeringspartij sprak Cabello over de aanval van afgelopen zondag op een pijpleiding in het oosten van Venezuela.

“De aanvallen tegen het elektrische systeem en tegen het oliesysteem komen van de Verenigde Staten via huurlingen,” zei Cabello. “Alle aanvallen op het elektrische systeem zijn grensoverscheidend. Uiteindelijk treffen ze ook het water, maar ze zoeken naar plaatsen om schade aan te richten en zetten daarbij hun eigen leven op het spel. Ze trekken zich nergens iets van aan.

“Extreem-rechts rust niet, en net zoals het Amerikaanse imperialisme gedurende al die jaren heeft gedaan wat ondenkbaar zou zijn voor een rationele geest, maakt die strategie deel uit van het Amerikaanse beleid – de aanval op oliefaciliteiten, het brengen van huurlingen, van wie sommigen worden vastgehouden, anderen worden berecht.”

GERELATEERDE INHOUD: Iván Duque’s Wanhopige Afscheid: Venezuela klaagt nieuwe aanval op pijplijnnetwerk aan

Hij legde uit dat dit soort aanvallen de veiligheidsdiensten op hun hoede moeten houden.

“Ze zouden graag zien dat we meegesleurd worden, vragend om genade, maar dat zal niet gebeuren, want dit volk is dat gewend, en op elke aanval zal worden gereageerd door de veiligheidsdiensten, en de verantwoordelijken zullen worden onderzocht,” zei Cabello.

De Spaanse regering is in het Witte Huis

Cabello sprak ook over de intenties van Spanje om een deel van de olie van Venezuela in beslag te nemen.

Venezuela heeft genoeg olie om te exporteren naar de landen die het nodig hebben, maar die moeten er wel voor betalen, zei Cabello, en rechtstreeks onderhandelen met president Nicolás Maduro.

“De Spaanse regering zit in het Witte Huis,” zei Cabello. “In Spanje is er geen regering. Ze doen wat het Witte Huis zegt. Toen de regering van de Verenigde Staten iemand naar Venezuela stuurde, zeiden zij [Spanje] dat ze het ook zouden doen, altijd in lijn met wat de VS zegt.”

Primaries oppositie

Daarnaast verwees Cabello tijdens de persconferentie naar de organisatie van de Venezolaanse oppositie voor de presidentsverkiezingen van 2024.

“We zijn niet verbaasd dat de oppositie in duizend stukken is verdeeld,” zei Cabello. “Ze hebben gezegd dat ze voorverkiezingen zullen houden, maar ze gaan geen voorverkiezingen houden. Dat is een leugen, het is onmogelijk voor hen om tot een akkoord te komen.”

Hij gaf ook commentaar op de plannen van de oppositie om voorverkiezingen te houden zonder de Nationale Kiesraad (CNE). “En wie gaat de presidentsverkiezingen doen?” vroeg Cabello. “Wie is de regisseur van de verkiezingskwestie in Venezuela? De CNE.”

Wat betreft de Militaire Gemeenschapsbrigades voor Gezondheid en Onderwijs (BRICOMILES), merkte Cabello op dat deze organisaties worden gesteund en onderhouden door de PSUV.

“De impact is zo groot geweest dat sectoren van de rechtervleugel ziek zijn,” zei Cabello, “omdat ze echt ziek moeten zijn. Ze zeggen dat de militairen van de scholen verwijderd moeten worden omdat het een invasie zou zijn.”

“De impact is zo groot geweest dat sectoren van ziekelijk rechts, ze zijn echt ziek, zeggen dat het leger uit de scholen moet worden gehaald omdat het als een invasie is,” voegde Cabello eraan toe.

Tijdens een toespraak op 20 juni kondigde president Nicolás Maduro de oprichting aan van BRICOMILES, met als doel herstelwerkzaamheden uit te voeren aan de onderwijsinfrastructuur. President Maduro legde uit dat op 25 juni werkgroepen zouden worden gevormd in de onderwijscentra van Venezuela, en dat BRICOMILES op 9 juli in werking zou worden gesteld.

Topfoto: Plaatsvervanger Diosdado Cabello vergezeld door PSUV-functionarissen tijdens een persconferentie, maandag 18 juli 2022. Foto: PSUV.