bron: World Peace Council 16 juli 2021 ~~~

U.S.Peace Council, 14 juli 2021

De recente protesten in Cuba over de verslechterende omstandigheden hebben een materiële basis die niet kan worden genegeerd. Het maakt niet uit hoe heldhaftig een volk is, socialisme moet voorzien in hun materiële behoeften. De blokkade van Cuba door de V.S. is ontworpen om dat te dwarsbomen en om het socialisme in diskrediet te brengen in Cuba waar onderdrukte mensen proberen hun lot te verbeteren.

De Cubaanse president Díaz-Canel waarschuwde in 2019:

“De VS begonnen met het intensiveren van een reeks beperkende maatregelen, een verscherping van de blokkade, van financiële vervolging tegen de energiesector met als doel onze economie te verstikken en in de verwachting dat dit de gewenste massale sociale uitbarsting zou veroorzaken, die de mogelijkheden zaait voor de ideologische campagne die het heeft gevoerd, om te kunnen oproepen tot humanitaire interventie die eindigt in militaire interventie en inmenging, en die de rechten, soevereiniteit en onafhankelijkheid van alle volkeren aantast.”

Wat de vermeende problemen van Cuba ook mogen zijn, het wordt aangevallen juist omdat die kleine eilandnatie een humaan alternatief belooft voor de aftakelende neoliberale orde van het huidige kapitalisme en zijn dreigende legitimiteitscrisis.
Als er al een kritische schijnwerper nodig is, dan is het niet op hoe de Cubanen die zo weinig hebben het beter hadden moeten doen, maar op hoe de imperialisten die zo veel hebben moeten worden verslagen. Dit is vooral het geval voor degenen onder ons die bevoorrecht genoeg zijn, dat er drinkbaar water uit de kraan komt en dat we 24 uur per dag toegang hebben tot elektriciteit, wat niet het geval is voor een groot deel van de mensheid.

Vanaf Eisenhower tot nu, is het beleid van de VS ten aanzien van Cuba een ononderbroken voortzetting van economische sancties, actieve ondersteuning van regime-verandering activiteiten, en de bezetting van Guantánamo. Alle illusies moeten worden ontkracht dat op de een of andere manier een verandering van de Oval Office bewoner een meer humaan U.S. imperialisme zou brengen. De specifieke tactieken kunnen verschillen van president tot president, maar het maar het doel om het socialisme te wurgen is altijd het leidende principe geweest.

De koude, berekenende wreedheid van het VS kapitalisme kwam aan het licht toen het de de COVID crisis aangreep om het Cubaanse volk verder te straffen met nog meer illegale sancties, opgelegd door de regering Trump en voortgezet door Ondanks schijnbewegingen naar links tijdens de campagne, heeft Biden het deportatiebeleid van Trump niet stopgezet, maar geïntensiveerd. In plaats van een met de democratisch gekozen regering van Venezuela, heeft Biden de marionettenpresident Guaidó omarmd in de naam van “soevereiniteit.” En in plaats van het voorrecht van het Nicaraguaanse volk te accepteren om hun eigen leiders te kiezen heeft Biden nieuwe illegale sancties afgekondigd, gericht op het ondermijnen ondermijnen in de naam van “democratie.” Trump’s “Trojka van Tirannie” – gericht tegen Cuba (met 243 nieuwe sancties), Nicaragua, en Venezuela – is van Biden ook … en onze uitdaging.

Sinds haar triomf, zes decennia geleden, heeft de Cubaanse revolutie noodzakelijkerwijs de aanvallen van de VS en zijn bondgenoten weerstaan. Dat Cuba niet alleen succesvol maar ook een internationaal model is geweest voor de verwezenlijkingen van socialisme betekent niet dat het altijd zo zal blijven. De Cubanen kunnen zich verzetten, maar het zijn…
zijn wij, die – in de woorden van Che Guevara – leven in “de buik van het beest,” die de revolutie moeten verdedigen door de belegering ervan te beëindigen. Dit is niet het moment voor zelfgenoegzaamheid. De toegenomen inmenging van de VS in Cuba is een waarschuwing voor
grotere inspanningen voor solidariteit.

Wij roepen alle voorstanders van vrede, volkssoevereiniteit en sociale rechtvaardigheid in de VS en over de hele wereld om de handen ineen te slaan om een einde te maken aan de criminele, anti-menselijke sancties en illegale interventies in de zaken van Cuba en andere soevereine naties.

De U.S. Peace Council is solidair met de Cubaanse Revolutie!

  • Handen af van Cuba!
  • Beëindig alle criminele sancties tegen Cuba en andere soevereine naties!

U.S. Peace Council
14 juli 2021