Bron: Telesur 11 juli 2021 ~~~

De huidige protesten worden besmet door groepen opportunisten die misbruik maken van de huidige crisis om de orde te ondermijnen en chaos te veroorzaken.

Zondag sprak de Cubaanse president Miguel Diaz Canel het land toe en veroordeelde de destabiliserende strategie van de oppositiesectoren om chaos te veroorzaken in het Caribische land.

In zijn toespraak ging de president in op de belangrijkste ongenoegens van de demonstranten, nadat hij persoonlijk met hen had gesproken in de gemeente San Antonio de los Baños, 50 km ten westen van Havana.

“Bij de protesten zijn veel revolutionaire burgers betrokken die een verklaring willen voor de huidige situatie in het land, maar zij worden ook besmet door groepen opportunisten die van de huidige crisis misbruik maken om de orde te ondermijnen en chaos te creëren,” zei Diaz-Canel.

Hij vermeldde ook dat de belangrijkste aanstichters van deze protesten geen positieve verandering voor de Cubanen willen, maar een verandering van regime om een neoliberaal model op te leggen, hetzelfde model dat duizenden mensen de toegang heeft belet tot de onmisbare middelen om te overleven COVID-19.

“Als ze een goed gebaar willen maken met Cuba als ze het Cubaanse volk willen helpen, hef dan de blokkade op”, voegt de Cubaanse president eraan toe.

De tweet luidt: “De #Revolutie is een ware dialoog en stelt waarheid en ethiek boven obsceniteit en perversiteit. Het onderhandelt niet over zijn bestaan, het legitimeert geen huurlingen, en het handelt met veiligheid en vastberadenheid.”

Onlangs hebben vele binnen- en buitenlandse artiesten en persoonlijkheden opgeroepen om humanitaire hulp naar Cuba te sturen vanwege de toename van het aantal COVID-19 gevallen, waarbij zij aanvoerden dat er geen manier was om dit te doen.

Deze verklaringen hebben op verschillende plaatsen in het land protesten uitgelokt, waarin om oplossingen voor de huidige situatie werd gevraagd.

De Cubaanse autoriteiten hebben echter verklaard dat de Cubaanse grenzen en diplomatieke missies in het buitenland open blijven en bereid zijn om elke donatie te verwerken die het land helpt om de economische crisis het hoofd te bieden.

Topfoto: Miguel Diaz-Canel praat met mensen die aan het protesteren waren in San Antonio de los Baños, Artemisa, Cuba, 11 jul, 2021. | Foto: Twitter/ @PresidenciaCuba