Bron: Nan McCurdy, AFGJ-NicaNotes 17 december 2020 ~~~ Nan McCurdy
Tijdens de neoliberale regeringen van 1990 tot 2007 had de Nicaraguaanse bevolking gemiddeld vijf tot twaalf uur per dag gebrek aan elektriciteit. Elektriciteit was nodig om water op te pompen, zodat de Nicaraguanen nog meer uren zonder de kostbare vloeistof zaten. In mijn wijk Managua, Ciudad Jardin, hebben we ons met kaarsen, kerosine en opgeslagen water voorbereid op de uitval. We zaten samen buiten in het donker in de vroege avonden – een goede zaak – en de kinderen speelden. Maar de frequente stroomonderbrekingen verpestten de koelkasten, televisies, etc., want als de stroom weer terugkwam, had je vaak spanningpieken.
Ik heb onlangs met enkele Hondurezen gesproken die bevestigen dat dit ook nu nog een deel van hun lijden is. Ze bezochten Nicaragua als toeristen en konden de permanente elektriciteit en het water niet geloven, evenals de grote wegen en bruggen die het leven veiliger maken en tijd besparen.
Uit een evaluatie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank blijkt dat Nicaragua tussen 2008 en 2018 van de 15e naar de 9e plaats is gegaan van de 19 Latijns-Amerikaanse landen wat betreft de ontwikkeling van de infrastructuur en de dienstverlening. Wat de kwaliteit van de infrastructuur en de dienstverlening betreft, registreerde Nicaragua een procentuele verandering van +43%, de derde beste verandering na Ecuador en Bolivia en de beste in Midden-Amerika. Nicaragua is ook een van de landen met de minste stroomstoringen en een van de beste in de drinkwatervoorziening. Op het gebied van transport staat Nicaragua op de vijfde plaats van de beste wegen in Latijns-Amerika en op de eerste plaats in Midden-Amerika.
Het jaar 2019 werd afgesloten met 97,15% elektriciteitsdekking. Terwijl ik in december 2018 op het strand van Majagual, San Juan del Sur, was, was ik getuige van de installatie van elektriciteit in het deel van het dorp dat het nog niet had. De arbeiders installeerden niet alleen de lijnen, maar zorgden ook voor de basisinstallaties in het huis en lieten het gezin achter met ten minste twee lichtpunten en twee stekkers.
En dit jaar, 2020, wordt er zo’n 117 miljoen dollar geïnvesteerd in 512 projecten om een elektriciteitsdekking van meer dan 98,4% te garanderen tegen december 2020. Dit is inclusief meer dan 4.000 zonnepanelen die aan de Caribische kust en in het Rio San Juan Department zijn geïnstalleerd. Ook is er in 2019 een memorandum of understanding getekend met EPR Solar voor de bouw van een 100 MW-installatie. Dit jaar is een 50 MW-installatie in San Benito in gebruik genomen.
De president van de Central American Bank for Economic Integration (CABEI), Dante Mossi, zei: “Nicaragua zal het tweede land in Latijns-Amerika zijn dat een 100% nationale dekking bereikt, een historische prestatie die de inzet van de regering toont om dit basisrecht voor de bevolking te garanderen. We moeten Nicaragua erkennen en feliciteren met het verkrijgen van 115 miljoen dollar aan financiering uit het Groene Klimaatfonds van de Verenigde Naties voor het beheer van de gevolgen van de klimaatverandering. De goedkeuring van fondsen van deze omvang door het Groene Klimaatfonds is ongekend voor de regio en een duidelijke erkenning van het werk van Nicaragua op het gebied van milieubescherming, alsmede de aanpassing op en beperking van de gevolgen van de klimaatverandering. We hebben veel te leren van de Nicaraguaanse ervaring”, aldus Mossi.
De Sandinistische regering heeft het land van 26% hernieuwbare energie in 2007 naar 74,4% op 25 november gebracht, een vooruitgang die maar weinig rijke landen hebben geboekt.
Een commissie van het OPEC-Fonds voor Internationale Ontwikkeling bezocht de gemeente El Tortuguero, in de Zuid-Caribische Autonome Regio, waar een elektriciteitssubstation zal worden gebouwd, ter waarde van 20 miljoen dollar. Dit elektriciteitssubstation zal ten goede komen aan de bevolking van El Tortuguero, La Cruz del Río Grande, Laguna de Perlas en El Ayote aan de Atlantische kust.
In 2020 was er de aankondiging van een nieuwe overeenkomst met een Amerikaans bedrijf, New Fortress Energy LLC, voor de bouw van een energiecentrale op basis van aardgas in Puerto Sandino. Deze 300 megawatt centrale zal deel uitmaken van het nationale interconnectiesysteem en zal de variaties in wind- en zonne-energie compenseren. Nieuwe vesting CEO Wes Edens zei: “Nicaragua heeft de economische en stabiliteitsparameters voor investeringen op grote schaal. Het is een teken van ons vertrouwen in Nicaragua. We zullen ook investeren in het opleiden van personeel, zodat zij de installatie kunnen beheren.” De bouw zal 700 miljoen dollar kosten.
Er is ook opwindend nieuws rond drinkbaar water: In februari kondigde het waterbedrijf, ENACA, aan dat 95% van de bevolking in 2023 drinkbaar water en sanitaire voorzieningen zal hebben. In 2007 had slechts 65% van de woningen een drinkwatervoorziening. Op dit moment is ongeveer 91,5% van de woningen aangesloten. In 2007 had slechts 30% van de woningen in stedelijke gebieden een rioolaansluiting, terwijl nu 54% van de woningen in stedelijke gebieden een rioolaansluiting heeft. In 2023 zal 95% van de woningen in de stad zijn aangesloten. In 2020 werd 115 miljoen dollar geïnvesteerd in 41 water- en sanitatieprojecten.
ENACAL begon op 20 augustus met de exploitatie van het nieuwe drinkwaterproject in Bilwi, Puerto Cabezas, in de Noord-Caribische Autonome Regio. Er werd water geïnstalleerd in de huizen van 16.000 gezinnen die 24 uur per dag service verlenen. Er werd 30 miljoen dollar geïnvesteerd uit fondsen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank.
In oktober 2020 zijn Nicaragua en de Central American Bank for Economic Integration (CABEI) begonnen met een megaproject voor afvalwater in Bluefields. Dit project zal 34 miljoen dollar investeren in 24 maanden, wat 1.200 banen oplevert. Het drinkwaterproject in Bluefields is bijna voltooid en zal het leven van ongeveer 12.700 mensen verbeteren.
Grote investeringen in commerciële en toeristische havens vonden plaats in 2020 om de technische en operationele mogelijkheden te verbeteren en de faciliteiten te verbouwen. De president van de Nicaraguaanse havenautoriteit zei dat er 30,8 miljoen dollar wordt geïnvesteerd, 3,3 miljoen dollar van de havenautoriteit en 27,5 miljoen dollar door buitenlandse investeringen.
Op 13 oktober kondigde het hoofd van het Ministerie van Transport en Infrastructuur (MTI), Oscar Mojica, aan dat er tussen 2006 en 2019 4.590 km (2.852 mijl) nieuwe verharde wegen zijn aangelegd, een toename van 600%. In 2006 waren er slechts 617 km (383 mijl) aan wegen in goede staat.
De Bluefields – Nueva Guinea snelweg, ingehuldigd in 2019, maakt voor het eerst een wegverbinding mogelijk tussen de Atlantische en de Stille Oceaan. De El Rama-San Ramón snelweg werd ingehuldigd op 8 oktober en voltooit de verbinding tussen de Centrale Hooglanden en de Zuidelijke Caraïben. Een belangrijke weg tussen Granada en Malacatoya die ten goede komt aan 40.000 inwoners van het departement Granada werd ook voltooid in 2020.
In 2020 werd meer dan 300 miljoen dollar geïnvesteerd in de aanleg van 214 km plattelandswegen met behulp van hydraulisch beton om de toegang en het verkeer in de productieve gebieden van het land te verbeteren.
Er werd ook een recordinvestering van 214 miljoen dollar in Managua gedaan voor wegen, water en sanitaire voorzieningen en infrastructuur in 700 buurten. Dit is inclusief de multi-miljoen-dollar uitbreiding van de John Paul II ringweg rond Managua. De burgemeester van Managua, Reyna Rueda, zei: “We hebben 601 nieuwe straten en we hebben 33,46 kilometer van het wegennet onderhouden en zes autobruggen gebouwd”.
Rueda kondigde ook de wederopbouw aan van 13 Child Development Centers en verbeteringen en onderhoud in negen Managua markten, de bouw van meer dan 2.000 huizen als onderdeel van het Bismarck Martinez woningbouwproject, de uitbreiding van de bestaande vuilnisbelt van de hoofdstad, en de bouw van een nieuwe gemeentelijke begraafplaats.
Het ministerie van Onderwijs zal 2020 afsluiten met 74% van de scholen die verbeterd of herbouwd zijn en veertien nieuwe scholen.
In augustus is begonnen met de bouw van het “Francisco Meza Rojas” Primary Hospital in Malpaisillo, departement León, waarvan 33.000 inwoners profiteren. Het ziekenhuis in Quilalí zal in juni 2021 klaar zijn. Het zal primaire zorg verlenen aan kinderen, chirurgie, interne geneeskunde, fysiotherapie, voeding en meer voor de 52.700 inwoners van Quilalí, gelegen op 264 kilometer ten noorden van Managua. Nicaragua heeft 18 nieuwe ziekenhuizen gebouwd en nog zeven andere zijn momenteel in aanbouw.
De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft Nicaragua gerangschikt als het vierde land in Latijns-Amerika op het gebied van gezondheidsinvesteringen. In het IDB-rapport “Latin America Post Covid-19” staat dat Nicaragua 5,2% van zijn BBP in gezondheid investeert, terwijl Costa Rica 5,6% uitgeeft.
Ondanks de dwingende en illegale economische maatregelen die bekend staan als sancties van de VS, is de infrastructuur in Nicaragua sinds 2007 enorm verbeterd op het gebied van elektriciteit, water, wegen, scholen, ziekenhuizen en meer. Internationale banken erkennen dat Nicaragua een uitstekende en transparante uitvoering van de projectmiddelen heeft, met andere woorden, het doet veel met het geld dat het heeft en met het geld dat het leent om de bevolking maximaal te laten profiteren.
Bron: NicaNotes afleveringen van 2020 (zie ook: briefs, onderaan elke NicaNotes-publicatie)
Meer informatie in Catagorie-Nicaragua