Bron: Telesur-english 26 oktober 2020 ~~~ 

Ofraneh, een Hondurese Afro-inheemse belangenorganisatie, meldde dat vier jongeren al drie maanden vermist zijn.

De coördinator van de Zwarte Broederlijke Organisatie van Honduras (Ofraneh), Miriam Miranda, stelde aan de kaak dat het deze maandag de 100ste dag is sinds de verdwijning van vier jonge Garifunas uit de gemeenschap van El Triunfo de la Cruz, gelegen op 220 kilometer ten noorden van Tegucigalpa, de hoofdstad van het land.

De gedwongen verdwijning van de jongeren Milton Joel Martínez, Suami Aparicio, Alber Santana en Snider Centeno vond plaats op 18 juli, toen ze uit hun respectievelijke huizen werden gehaald door gewapende mannen gekleed in politiekleding.

Sindsdien heeft Ofraneh het gebrek aan bereidheid bij de autoriteiten aan de kaak gesteld om de verblijfplaats van de jongeren te achterhalen en de feiten op te helderen. Ook de Inter-Amerikaanse Commissie voor de rechten van de mens (IACHR) heeft afgelopen augustus geëist dat de Hondurese staat “alle passende maatregelen neemt om het recht op leven en de persoonlijke integriteit” van de verdwenen jongeren doeltreffend te beschermen.

In dezelfde geest verklaarde de jezuïtische priester Ismael Moreno, bekend als pater Melo, dat hij de autoriteiten van de Hondurese staat rechtstreeks verantwoordelijk houdt voor de verdwijning van de vier leden van de Garifunagemeenschap.

De Hondurese coalitieorganisatie Convergence Against Continuism was van mening dat het feit en de opsluiting van milieuactivisten uit Guapinol ons deed denken aan de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen jonge Hondurese studenten door de Hondurese staatsveiligheidstroepen werden verdwenen.

Ook gaf de coördinator van Ofraneh de Hondurese staat de schuld van wat er kan gebeuren met Wani Lee’s voorouderlijke gebiedsherstelleider, Nilfor Yosel Flores, nadat zeven leden van de strijdkrachten twee weken geleden arriveerden om hem te onderzoeken in de gemeenschap van Santa Fe, in het noordelijke departement van de Kolon.

Topfoto: Een groep jongeren schildert een spandoek met de tekst “Garifuna-levens ook belangrijk” tijdens een sit-in in Tegucigalpa, Honduras’ Central Plaza op vrijdag 4 september 2020. | Foto: FE/Gustavo Amador