Bron:  Annalisa Neher, 
amerika21, 13 oktober 2020 ~~~ 
Luis Arce roept de internationale gemeenschap op om de verkiezingen op de voet te volgen - De regering wil de presidentskandidaat van MAS voor de rechter brengen.

La Paz. De laatste peilingen voor de presidents- en parlementsverkiezingen van komende zondag voorspellen een mogelijke overwinning in de eerste stemronde, voor de topkandidaat van de Beweging naar het Socialisme (MAS), Luis Arce. In een open brief heeft Arce onlangs echter de pogingen van de de facto regering van Bolivia om de MAS te belasteren en de verkiezingen van 18 oktober te saboteren, aangekaart. Hij riep de internationale gemeenschap op om het verkiezingsproces te observeren.

Volgens de laatste peilingen op zondag ligt Arce nog steeds 32,4 procent van de stemmen voorop, maar de kloof met zijn rivaal Carlos Mesa, die 24,5 procent van de stemmen kreeg, is kleiner geworden. Met aftrek van de ongeldige stemmen, zou de MAS-kandidaat 42,2 procent en Mesa 33,1 procent krijgen. Dit sluit niet uit dat Luis Arce de eerste stemronde wint, waarvoor 40 procent van de uitgebrachte stemmen nodig is, met een voorsprong van tien procentpunten.

Op zondag trok Jorge Quiroga (2001-2002), de ex-president die in de peilingen werd verslagen, zijn kandidatuur in. Hij wilde in ieder geval voorkomen dat het MAS terugkeert naar het presidentschap en stelt nu zijn kandidatuur beschikbaar om te voorkomen dat Arce de eerste ronde wint.

De geadresseerden van de brief van Arce, waarin hij de acties tegen de MAS scherp bekritiseert, zijn de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, de president van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische staten (Celac), de huidige president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, het hoofd van de afdeling Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, Josep Borrell, en de voorzitter van de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Fernando Cordero.

“We waarschuwen de internationale gemeenschap met klem, dat het herstel van de democratie in Bolivia bedreigd wordt,” zei Arce over zijn brief op Twitter.

Arce verwerpt de beweringen van de de facto regering dat MAS van plan is het land te destabiliseren. Hij sprak ook zijn bezorgdheid uit over de sterke toename van de aanwezigheid van politie en militairen in het kader van een “antiterrorismeplan” om de zogenaamde geplande rellen te stoppen.

“Wat voor verdere provocaties is de regering bereid te nemen, nu zij herhaaldelijk heeft geprobeerd het verkiezingsproces te dwarsbomen,” zei Arce in zijn brief. Hij vroeg de internationale gemeenschap om het verkiezingsproces te steunen en te observeren: “Uw aanwezigheid zal de burgers geruststellen, hen afschrikken die plannen hebben om de democratische orde omver te werpen en garanderen dat de verkiezingsresultaten worden gerespecteerd.

De verkiezingscampagne is tot nu toe overschaduwd door talrijke gewelddaden tegen kandidaten van verschillende partijen. De minister van Binnenlandse Zaken van de de facto regering, Arturo Murillo, had aangekondigd dat bij de verkiezingen duizenden gewapende politieagenten zullen worden ingezet.

Murillo verklaarde vorige week bovendien, dat het er bij de verkiezing op zondag ook zou gaan om het met alle middelen voorkomen van de terugkeer van de MAS. In één adem benadrukte hij hoezeer de politie bewapend werd in het jaar na de staatsgreep.

Recentelijk heeft de vice-minister (red.: van het coupregiem) voor Transparantie en Corruptiebestrijding , Gustavo Melgar, Arce beschuldigd van “onwettige verrijking”. In de periode 2011-2019 zou hij 310.647 Bolivianos (ongeveer 38.000 euro) hebben ontvangen van onder andere Shell Bolivia en het staatsbedrijf YPFB Transporte. Daarnaast zou hij de afgelopen 14 jaar illegale betalingen hebben gedaan ten bedrage van zes miljoen Bolivianos (ongeveer 735.000 euro).

De woordvoerster van MAS, Marianela Paco, beschreef de beschuldigingen als onderdeel van een “vuile oorlog”. “Dit is een uitgekiend plan om de terugkeer van democratie in het land ,” zei Paco.

Topfoto: De presidentskandidaat van de MAS, Luis Arce, roept de internationale gemeenschap op om het verkiezingsproces te observeren. Bron: @LuchoXBolivia