Bron: Panorama 27 augustus 2020 (SP)
orinocotribune 28 augustus 2020 (EN) ~~~

De regering van het Caribische eiland Bonaire, een kolonie die behoort tot Nederland, heeft staatsbedrijf Petróleos de Venezuela (PDVSA) opgedragen de tanks en pijpleidingen van zijn Bopec-terminal van 10 miljoen vaten leeg te maken, naar verluidt vanwege milieurisico’s.

In een verklaring op woensdag zei de Inspectie voor Leefmilieu en Transport van Bonaire (ILT) dat PDVSA de afgelopen jaren geen onderhoudsprojecten heeft uitgevoerd wegens gebrek aan financiering, waardoor het risico op lekkage ontstaat.”

De ILT vindt dit onaanvaardbaar en onderneemt de nodige stappen om de risico’s weg te werken”, aldus het agentschap.

PDVSA heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Deze eis van ILT is de laatste klap voor PDVSA’s olieraffinage- en logistieke netwerk op de Nederlandse Caribische eilanden voor de kust van Venezuela.

Het contract van het bedrijf om de Isla de Curaçao-raffinaderij te exploiteren liep voortijdig af [1]; De regering van Aruba nam de controle over de raffinaderij over, die werd beheerd door PDVSA’s dochter Citgo[2].

Sinds 2017 wordt Venezuela gesaboteerd met illegale economische en financiële sancties die vooral de productiecapaciteit van zijn olie-industrie troffen. De productie van ruwe olie door PDVSA is gekelderd, terwijl het de investeringen in zijn activa in het buitenland heeft teruggeschroefd.

De ILT zei dat er vijf tanks in de terminal gevuld waren met stookolie, en dat Bopec in juli meldde [3] dat het drijvende dak van één tank een lek had, wat een lekkage zou kunnen veroorzaken in het geval van zware regenval.

De ILT voegde eraan toe dat de aanlegstijgers van de terminal in zo’n slechte staat waren dat schepen geen olie konden laden of lossen.