Bron: Telesur-english, 17 juli 2020 ~~~

Lula, leider van de Braziliaanse Arbeiderspartij, wijst op de gevaren van de onderwerping van Brazilië aan de Amerikaanse belangen.

De voormalige president van Brazilië, Luiz Inacio Lula da Silva, bekritiseerde de nieuwe Nationale Defensiepolitiek (NDP) van president Jair Bolsonaro scherp en waarschuwde dat de Verenigde Staten zijn land in een oorlogszuchtig conflict tegen Venezuela duwen.

“Ik heb met bezorgdheid de verslagen over de nieuwe editie van de NDP gelezen. Onze regeringen hebben [destijds] geprobeerd het defensiebeleid en -strategie tot instrumenten voor vrede, soevereiniteit en autonome ontwikkeling te maken”, tweette Lula.

“Het is alarmerend om te beseffen dat oude theorieën over rivaliteit met de buurlanden nieuw leven wordt ingeblazen en dat onze strijdkrachten kunnen worden gebruikt voor acties die onverenigbaar zijn met de grondwettelijke beginselen met betrekking tot non-interventie en zelfbeschikking van de volkeren,” voegde hij eraan toe.

De leider van de Arbeiderspartij (PT) waarschuwde ook dat de Bolsonaro-regering zich duidelijk onderwerpt aan de geopolitieke belangen van de VS.

“De bezorgdheid neemt toe wanneer we de automatische afstemming en onderwerping zien die worden afgebeeld in een beschamende video waarin een Braziliaanse generaal wordt behandeld alsof hij een werknemer is van het Amerikaanse Southern Command, dat verantwoordelijk is voor mogelijke gewapende acties tegen Latijns-Amerikaanse landen”, wees Lula erop.

“Brazilië moet dringend zijn nationale soevereiniteit terugkrijgen. En dat moet het doel zijn van de nieuwe editie van de NDP,” legde hij uit.

Lula’s verklaringen komen na een recente bijeenkomst in Florida waarin de Southcom hoofd admiraal Craig Faller sprak over Braziliaanse en Colombiaanse generaals alsof ze tot zijn dienst stonden.