Bron: orinocotribune 20 mei 2020 ~~~

Dit werd aangekondigd door de minister van Defensie, Vladimir Padrino López, deze woensdag. “We hebben contact opgenomen met de minister van Defensie van Iran. Al deze schepen zullen, wanneer ze onze exclusieve economische zone (EEZ – 370Km) binnenkomen, begeleid worden door schepen en vliegtuigen van de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB), om ze te verwelkomen en het Iraanse volk te zeggen: bedankt voor zoveel solidariteit en samenwerking!” zei Minister Padrino López tijdens de inhuldiging van een Textielcentrum van het Bolivariaanse leger, in Fuerte Tiuna.

De Extended Economische Zone van Venezuela. De US-Navy heeft zijn basis op Puerto Rico.
Het Nederlandse oorlogsschip, de Karel Doorman, gaat volgens officiële informatie naar st. Maarten. De Franse en Engelse oorlogsschepen zijn mogelijk op de eilanden daarnaast.

Volgens de internationale media heeft Iran vijf tankers met brandstof (benzine) naar Venezuela gestuurd. De nieuwswebsite “La Tabla” meldt dat de schepen, genaamd Clave, Fortune, Forest, Petunia en Faxon, afkomstig zijn uit de haven van Bandar Abbas, Iran. Hoewel er geen officiële informatie is over de hoeveelheid benzine die ze meenemen, stelt La Tabla dat de 5 tankers een capaciteit hebben van 175 duizend metrische ton, wat overeenkomt met 1 miljoen 487 duizend 500 vaten. Ze varen momenteel allemaal in de Atlantische Oceaan, maar hun locatie is om veiligheidsredenen niet openbaar.

Minister Padrino herhaalde dat de landen van de wereld het gewaarborgde recht hebben om vrij met elkaar handel te drijven, “altijd onder de beginselen van respect, wederzijdse erkenning. Niets over het buigen van je hoofd of het zich laten betuttelen. We zijn de toekomst aan het uittekenen en de weg is onafhankelijkheid, vrijheid en soevereiniteit,” zei hij onder verwijzing naar de dreigementen van de VS om te voorkomen dat Venezuela humanitaire hulp, voedsel en benzine ontvangt, onder andere door Amerikaanse oorlogsschepen te gebruiken om landen te bedreigen die legitieme en legale handel met Venezuela drijven – onder het mom van de strijd tegen de drugshandel.

“Als de Islamitische Republiek het brengt, een land waarmee we op verschillende gebieden samenwerken, zullen we die humanitaire hulp ontvangen, net zoals we die ontvangen hebben van Rusland, China en andere delen van de wereld. Het is een welkome solidariteit”, zei de minister, die opmerkte dat Venezuela en Iran geallieerde naties zijn in vrede en internationale diplomatie, volledig soeverein en onafhankelijk.

In 2009 voerde Venezuela benzine uit naar Iran, tijdens de regering van president Hugo Chavez en, als reactie daarop, begonnen de VS met economische dwangmaatregelen (illegale sancties) tegen PDVSA, de Venezolaanse oliemaatschappij.

Topfoto: Vladimir Padrino Lopez heeft een IGLA-luchtraketsysteem in Caracas. Fotograaf: Juan Barreto/AFP via Getty Images