Bron: La IguanaTV  (SP), 
orinocotribune 18 mei 2020 (EN) ~~~ 

Laatste bericht over Iraanse tankers op weg naar Venezuela om de brandstofschaarste als gevolg van de Amerikaanse strafrechtelijke sancties te verminderen.


Admiraal Craig Faller, commandant van het Southern Command, zei dat Iran met het sturen van de benzineschepen naar Venezuela terrein wil winnen ten opzichte van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten op het continent, zonder de zware impact te noemen die de Amerikaanse sancties en blokkade binnen Venezuela hebben veroorzaakt en die nu met een acute benzineschaarste te maken hebben.

“We volgen dit samen met onze partners op de voet”, aldus Faller, die een duidelijke waarschuwing stuurt naar de twee landen die zich bezighouden met de legitieme en rechtmatige handel die hun bevolking nodig heeft. Hoewel hij weigerde commentaar te geven op het standpunt van de VS over de opmars van de schepen, zijn ze de Straat van Gibraltar, tussen Afrika en Europa, al gepasseerd.

Deskundigen hebben gezegd dat een dergelijke beweging nog nooit eerder is gezien, in termen van geopolitiek, en dat Iran, als het succesvol zou zijn, de voorkeur zou krijgen vanwege de transparantheid die het land aan de Verenigde Staten heeft gegeven.

Een analist in Venezuela zei dat de Venezolaanse regering al haar militaire spierballen zal inzetten om de zending te beschermen volgens de internationale regels. Sommigen melden dat er gesprekken zijn met China en Rusland om een verenigd front op te bouwen om elke Amerikaanse provocatie te stoppen.

Alle schepen (Fortune, Petunia, Forest, Faxon, Clavel) behoren tot Iraanse bedrijven die eigendom zijn van of verbonden zijn met de staat en die varen onder de vlag van Iran. Sommige internationale media hebben zelfs gezegd dat schepen opzettelijk hun Iraanse vlag hebben gehesen voor geallieerde schepen van Noord-Amerika, als een daad van soevereiniteit.

De laatste posities van de vijf tankers zoals gepresenteerd door ISWNews.com.

Iran heeft de Verenigde Staten verantwoordelijk gehouden voor alle gevolgen van een gringo-poging om de reis van de schepen die naar het Zuid-Amerikaanse land varen te onderbreken, aangezien Iran autonoom is in zijn beslissingen, alsook Venezuela, wat betreft de landen waarmee het handel drijft.

Gerelateerd: Iraanse media: Als de VS handelt tegen schepen die naar Venezuela gaan, zal dit gevolgen hebben (+China en Rusland).

De VS hebben een pressiecampagne ontketend tegen Iraanse schepen, waaronder de verklaringen van deze Admiraal Southcom-commandant, maar ook tegen Venezuela, dat momenteel het slachtoffer is van een harde blokkade die het legitieme recht van zijn regering, om onderdelen voor de reparatie van raffinaderijen en additieven voor de productie van zijn eigen benzine en benzine zelf aan te schaffen, verbiedt. De illegale sancties van de VS zijn verantwoordelijk voor een complexe benzineschaarste in het Zuid-Amerikaanse land.

Een van de tankers, de Clavel is volgens de AIS en volgens gegevens van shiptracking-portaal MarineTraffic.com, sinds 12 mei op weg naar Caracas. De Faxon, de Fortune en de Petunia lijken op routes te zijn, die mogelijk naar Venezuela zouden kunnen voeren. De andere tanker, de Forest, veranderde op 14 mei zijn bestemming-AIS richting Zuid America.

Onlangs hebben lokale Venezolaanse media informatie vrijgegeven over de mogelijke mobilisatie van vier Amerikaanse oorlogsschepen naar het Caribisch gebied. Deze zouden naar verluidt zijn gestuurd voor een mogelijke ontmoeting met de Iraanse schepen. Deze informatie is echter door geen enkele gringo-instantie bevestigd.