Bron: Greg Wilpert, Kathy Kelly en Leonardo Flores
The Real News Network 20 maart 2020 ~~~ 

De economische sancties waren al een zware klap voor Iran en de ziekenhuiscapaciteit van Venezuela. De vastberadenheid van de Trump-regering om deze te verhogen kan het nog moeilijker maken voor de twee landen om het virus in te dammen.

Transcript van het Interview met Kathy Kelly en Leonardo Flores

Greg Wilpert: Dit is het Real News Network. Ik ben Greg Wilpert in Arlington, Virginia.

Terwijl de wereld zich van de coronaviruspandemie ontdoet, heeft de Trump-administratie besloten om de sancties tegen landen als Iran en Venezuela te intensiveren, waardoor deze landen een zware klap te verwerken krijgen.

Als het gaat om het aantal coronavirusgevallen, staat Iran op de derde plaats in de wereld na China en Italië, met 18.400 gemelde gevallen vanaf deze donderdag. Elke dag worden er meer dan duizend nieuwe gevallen gemeld in Iran, en dus heeft het virus in dat land nog lang niet zijn hoogtepunt bereikt.

In Venezuela daarentegen zijn tot nu toe slechts 36 gevallen gemeld, een van de minste ter wereld, maar de regering heeft onmiddellijk maatregelen genomen om de uitbraak in te dammen. Maandag heeft zij een nationale quarantaine afgekondigd, waardoor vrijwel alle commerciële activiteiten en verplaatsingen zijn stopgezet. De sancties van de VS tegen Iran en Venezuela maken het voor deze landen uiterst moeilijk om de broodnodige medicijnen en medische apparatuur in te voeren. En de Trump-administratie heeft aangekondigd dat haar sancties alleen maar strenger zullen worden.

Kathy Kelly en Leonardo Flores zullen met mij de gevolgen van de sancties voor Iran en Venezuela bespreken. Kathy is een vredesactivist, pacifist en auteur, en momenteel co-coördinator van de groep Voices for Creative Nonviolence. Leonardo komt oorspronkelijk uit Venezuela en is campagnecoördinator bij de vredesgroep CODEPINK.

Bedankt, Leo en Kathy, voor jullie komst vandaag.

Leonardo Flores: Bedankt, Greg.

Kathy Kelly: Dank je wel.

Greg Wilpert: Dus laten we met jou beginnen, Kathy. Je hebt onlangs een artikel geschreven waarin je oproept om een einde te maken aan de Amerikaanse sancties tegen Iran. Praat over het effect van de sancties op het vermogen van Iran om de coronaviruspandemie te beheersen, en wat de grotere effecten zijn, die je ook in je artikel hebt genoemd.

Kathy Kelly: De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, had een brief geschreven aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en hij zei: “Dit is een misdaad tegen de menselijkheid.” Hij zei dat het opleggen van de economische sancties door de Verenigde Staten het de Iraniërs nu uiterst moeilijk maakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

En het is echt… Vooral op deze dag, de herdenking van het begin van de shock and awe bombardementen van de Verenigde Staten op Irak, zien we deze vreselijke dreigende geschiedenis waarin de Verenigde Staten in feite tegen andere landen zegt: “Als jullie je niet ondergeschikt maken om onze nationale belangen te vervullen, elimineren we jullie”. En als jullie het niet geloven, kijk dan wat we Irak hebben aangedaan.”

En kijk nu eens wat er met Iran gebeurt. De Independent meldde net dat er elke 10 minuten een persoon sterft aan het coronavirus in Iran.

Greg Wilpert: En wat jou betreft, Leo, je hebt onlangs geschreven over hoe de Amerikaanse sancties tegen Venezuela het vermogen van Venezuela om met het coronavirus om te gaan, beïnvloeden. Geef ons een idee van wat de sancties concreet hebben betekend voor de aanpak van de pandemie in Venezuela.

Leonardo Flores: Wel, in het algemeen hebben de sancties de economie van Venezuela de laatste vijf jaar gedecimeerd, wat ongeveer 130 miljard dollar aan schade heeft veroorzaakt. Dat betekent dat de deviezeninkomsten met 90% zijn gedaald en dat heeft al geleid tot de dood van 100.000 Venezolanen. Dat is volgens Alfred de Zayas, de voormalige speciale VN-rapporteur.

En dan concreet in het geval van het coronavirus, wel, ik denk dat we nu allemaal de grafieken hebben gezien die de twee curven laten zien. De ene laat een enorme piek zien als we niet aan sociale afstand doen. De andere meer gematigd. En dan is er nog de horizontale lijn die de capaciteit van het ziekenhuis laat zien. Welnu, als we aan die grafiek denken, dan is wat de VS in Venezuela en Iran heeft gedaan, die lijn van ziekenhuiscapaciteit ver neerwaarts brengen, door de impact die sancties hebben gehad op de gezondheidssector.

Als voorbeld noemde president Maduro onlangs in een televisietoespraak dat de testkits voor het coronavirus Venezuela drie keer zo duur waren als de testkits voor niet-gesanctioneerde landen. En we zien soortgelijke dingen ook in de particuliere sector gebeuren. Er is dus een apothekersketen die zowel in Columbia als in Venezuela opereert, en in Venezuela verkopen ze een pakje gezichtsmaskers voor ongeveer $5. En over de grens gaat een gelijkaardig pakje gezichtsmaskers voor ongeveer 60 cent. En dat is volledig te wijten aan de sancties.

Greg Wilpert: Leo, zoals ik al eerder zei, heeft Venezuela tot nu toe relatief weinig gevallen van het coronavirus gehad. De regering neemt zeer krachtige maatregelen om dit probleem aan te pakken. Wat zijn die maatregelen precies, en waarom zijn ze zo sterk als je bedenkt hoe weinig gevallen er tot nu toe zijn?

Leonardo Flores: Nou, het is juist omdat er nu weinig gevallen zijn, en dat de regering een kans heeft om het tij te keren. Dus de eerste twee gevallen werden bevestigd op vrijdag de 13e, iets minder dan een week geleden. Op maandag waren er 33 gevallen, en toen werd het besluit voor nationale quarantaine uitgebracht.

Volgens de regering houdt 90% van de Venezolanen zich aan dit besluit. Veel mensen nemen het dus zeer serieus, in tegenstelling tot wat we hier in de Verenigde Staten zien. En omdat ik denk dat de mensen en de regering begrijpen dat als deze drastische maatregelen niet worden genomen, het ziekenhuissysteem overweldigd zal worden. En dus is de enige manier waarop de Venezolaanse regering op dit moment de ziekte kan bestrijden, het voorkomen van de verspreiding ervan.

Greg Wilpert: Kathy, ik wil me weer tot je wenden. De Amerikaanse sancties tegen Iran zouden uitzonderingen moeten bevatten voor humanitaire hulp, die in theorie ook medicijnen zou omvatten. Nu, heeft dat effect gehad, en zo niet, waarom niet?

Kathy Kelly: De Verenigde Staten zijn in oorlog met Iran sinds de aanscherping van de sancties in 2018. 70 procent van de overheidsinkomsten van Iran kwam uit de verkoop van olie. De Verenigde Staten hebben andere landen zoals India, Zuid-Korea en Europa gedwongen om geen Iraanse olie te kopen. Dus als het land niet de inkomsten heeft die nodig zijn om alle verschillende sectoren van de samenleving in stand te houden, dan wordt het heel, heel moeilijk voor het bankwezen om te functioneren, voor de verschillende soorten verzekeringen voor de invoer van medicijnen, het transport.

En dus, nee, de Verenigde Staten maken geen humanitaire weg voor medische benodigdheden en apparatuur en medicijnen om het land binnen te komen. En dus heeft dit, net als in elk ander land, geleid tot zeer, zeer verontrustende pieken. Maar op dit moment zijn er 1.135 mensen gestorven bij de laatste telling die ik las, en zijn er 17.361 mensen getroffen door het virus.

Houd ook in gedachten dat Iran een land is met miljoenen migranten die uit Afghanistan komen. En aangezien mensen uit Afghanistan proberen terug te gaan naar hun land, zal dit de opkomst van het virus ook in Afghanistan verspreiden, omdat er geen adequate tests zijn en de grenzen erg poreus zijn.

Onderdeel van de dwaasheid van dit chantgebeleid is dus dat de Verenigde Staten troepen in Afghanistan hebben gestationeerd. Als er een enorme piek zit in het coronavirus in Afghanistan, dan komt het eigenlijk terug naar de Verenigde Staten, nietwaar?

Greg Wilpert: Is er al een internationaal antwoord gekomen op de roep om een einde te maken aan de sancties tegen Iran en Venezuela? Maar laten we beginnen met Iran, Kathy.

Kathy Kelly: Nou, ik denk dat er Europese landen zijn die veel meer zouden kunnen doen, door te zeggen dat ze zich niet houden aan de sancties die de Verenigde Staten hebben ingesteld. Je hoort discussies, maar de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, zegt altijd: “Kijk, we hebben meer hulp nodig, we hebben meer dekking nodig.”

De oproep aan het Internationaal Monetair Fonds voor de 5 miljard dollar van zowel Venezuela als Iran is niet het soort maatregel dat een land wil nemen. Dat zal hen in de schulden steken, en structurele aanpassingsprogramma’s, en vele, vele, vele toekomstige problemen. Maar dat is weer een manier waarop andere landen in de wereld zouden kunnen overwegen. Ze zouden kunnen zeggen: “Blokkeer dit niet”, zelfs als de Verenigde Staten beginnen te zeggen: “Nee, nee, nee, je kunt die lening niet doorzetten.”

Greg Wilpert: Nou, eigenlijk, dat zou mijn volgende vraag ook voor wat betreft Venezuela is in de eerste plaats, is er een internationaal antwoord, of wat voor antwoord is er met betrekking tot het stopzetten van de sancties tegen Venezuela? Maar Venezuela heeft ook gevraagd om een lening van 5 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds om het coronavirus te kunnen bestrijden.

Dus, Leo, vertel over zowel het antwoord als wat er zou kunnen zijn, of is gebeurd, met betrekking tot het verzoek om een lening van het IMF.

Leonardo Flores: Dus, internationaal gezien, zijn de landen die het voortouw nemen in het aan de kaak stellen van deze sancties, China en Cuba. En toevallig zijn dat de twee landen die het voortouw nemen in het tonen van solidariteit met met name het Zuiden als het gaat om hulp om het coronavirus te bestrijden.

Verder is er weinig beweging, vooral in Zuid-Amerika, waar je zou denken dat de buren van Venezuela zouden willen dat de sancties werden opgeheven, zodat Venezuela deze volksgezondheidscrisis zou kunnen aanpakken, in plaats van dat de migratie de verspreiding van de ziekte in bijvoorbeeld Brazilië of Colombia zou beïnvloeden.

Wat het IMF betreft, heeft het IMF een enorme hoeveelheid geld opzij gezet om deze pandemie aan te pakken. En Venezuela had, net als Iran, 5 miljard dollar gevraagd voor verbeteringen in de gezondheidssector. In het geval van Iran heb ik begrepen dat het IMF nog niet heeft gereageerd, maar voor Venezuela hebben ze vrijwel onmiddellijk gereageerd en gezegd dat het niet duidelijk was door wie de regering van Venezuela wordt vertegenwoordigd. Ondanks het feit dat de IMF-vertegenwoordiger van president Maduro nog steeds bij het IMF zit.

En dit is volledig te wijten aan het feit dat het IMF in feite reageert op het Amerikaanse ministerie van Financiën, en de Amerikaanse regering steunt natuurlijk Juan Guaidó, de man die zichzelf tot president van Venezuela heeft uitgeroepen. En dus zien we nu hoe deze couppoging in Venezuela een directe invloed heeft op het vermogen van Venezuela om de coronavirusepidemie aan te pakken.

Oké. Ik denk dat we het daar gaan afronden. Ik weet het niet. Kathy, heb je hier nog iets aan toe te voegen?

Kathy Kelly: Het is een nieuw jaar in Iran, een tijd waarin mensen traditioneel samenkomen. En natuurlijk, omwille van de mensen zelf, moet het aangemoedigd worden dat mensen niet samenkomen. Maar ik hoop dat de mensen aandacht willen geven aan alle mensen in andere delen van de wereld, die zwaar te lijden hebben onder de verwrongen prioriteiten van een permanente oorlogsstaat van de Verenigde Staten.

Greg Wilpert: Juist. Oké. We laten het daar voorlopig bij. Ik sprak met Leonardo Flores, CODEPINK organisator, en Kathy Kelly met Stemmen voor Creatieve Geweldloosheid. Nogmaals bedankt, Leo en Kathy, voor jullie komst vandaag.

Kathy Kelly: Dank je wel.

Leonardo Flores: Bedankt, Greg.

Greg Wilpert: En bedankt voor het toetreden tot het Real News Network.