Bron: TelesurTV 21 februari 2020 ~~~ 

In Bolivia is een “nieuwe staatsgreep al begonnen” met de diskwalificatie van de kandidaturen van socialistische politici.

Tijdens een persconferentie op vrijdag in Buenos Aires (Argentinië) verwierp Evo Morales, de voormalige president van Bolivia, het besluit van het Supreme Electoral Court (TSE) van zijn land om hem en zijn voormalige minister van Buitenlandse Zaken Diego Pary te diskwalificeren voor de komende verkiezingen in mei.

Lees ook: Het verkiezingsorgaan van Bolivia diskwalificeert de kandidaatschap van Evo Morales

“Helaas staat de TSE geen vrije, eerlijke en transparante verkiezingen toe. Dat is wat blijkt”, zei de leider van de Movement Towards Socialism (MAS).

Morales vroeg ook aan het staatsgreep regime in Bolivia, de politieke, economische en sociale instellingen die het afgelopen decennium zijn gebouwd niet te vernietigen.

“Je kunt doen wat je wilt met mij, maar vernietig de democratie niet”, zei de socialistische leider.

De TSE-president Salvador Romero heeft donderdag de diskwalificatie van de kandidatuur van Morales voor een zetel in de Senaat aangekondigd, omdat hij zijn residence in Bolivia niet “voldoende” had bewezen.

Deze diskwalificatie was een voorzienbare gebeurtenis in een land waar de zelfbenoemde president Jeanine Añez de agenda van Washington uitvoert. Daarom beschuldigde Morales de Verenigde Staten rechtstreeks.

“We voldoen aan alle eisen. In opdracht van de Amerikaanse ambassade keurden ze de wettigheid niet goed, ‘zei hij. En waarschuwde dat “het volk gemobiliseerd en georganiseerd is. We zullen blijven vechten voor onze soevereiniteit en waardigheid. “

De foto in de tweet toont Boliviaanse kiesautoriteiten die de diskwalificatie van Evo Morales en Diego Pary aankondigen als kandidaten voor senatoren.

Op de persconferentie benadrukte ook de advocaat van Morales, Raul Salvador, het willekeurige en illegale karakter van de beslissing van het Boliviaanse kiesgerechtshof.

“Deze beslissingen zijn in strijd met de kieswet van Bolivia. Het zijn irrationele interpretaties,” benadrukte hij.

Hoewel de kandidatuur van Diego Pary ook werd afgewezen, diskwalificeerde de Boliviaanse TSE Luis Arce niet, een socialistische politicus die zal strijden als MAS presidentskandidaat bij de verkiezingen van 3 mei.

Volgens een enquête die op 16 februari werd gepubliceerd, is Arce de favoriet om de verkiezingen te winnen, aangezien hij 31,6 procent van de stemverklaringen heeft. Zijn naaste rivaal, Carlos Mesa, zou 17,1 van de stemmen ontvangen.

Slechts 16,5 procent van de Bolivianen zou op Jeanine Añez stemmen, die zei dat ze zich niet kandidaat zou stellen, toen ze de macht greep via een door de VS gesteunde staatsgreep in november 2019.

Topfoto: Voormalig president Evo Morales in een persconferentie, Buenos Aires, Argentinië, 21 februari 2020. | Foto: Twitter / @PortalDiarioAR