Bron: Alan Macleod 
op mintpressnews 20 januari 2020 ~~~ 

Woensdag 22 januari markeert de dag dat Jeanine Añez zal aftreden als ‘interim’-president van Bolivia, en begint het proces voor nieuwe verkiezingen op 3 mei. Añez kwam aan de macht in november, na een door de VS gesteunde staatsgreep waarbij Evo Morales van de Movement to Socialism’s (MAS) afgezet werd. Ze doet echter zeker niet alsof ze van plan is afstand te doen van haar macht, laat staan ​​naar nieuwe verkiezingen te gaan. In plaats daarvan heeft ze het leger, vol met tanks en andere gepantserde gevechtsvoertuigen, naar de hoofdsteden van alle negen afdelingen van het land gestuurd.

Ollie Vargas van MintPress Nieuws was te zien in het centrum van de hoofdstad La Paz, waar hij honderden gewapende soldaten filmde in een legeroperatie voor de kathedraal van St. Franciscus en tientallen militaire voertuigen die rond de stad cirkelen, sirenes aan en geweren getrokken.

“Het doel daarvan is om mensen te intimideren voorafgaand aan mogelijke protesten tegen de staatsgreep op 22 januari … Dit was een blijk van geweld die je duidelijk maakt dat je niet in staat zult zijn om te marcheren wat je wilt. Het leger bereidt zich voor op operaties in oorlogsstijl voor het geval er marsen in de stad komen. Het gaat erom de mensen te intimideren ‘, zei hij in een interview met TeleSUR English; “Het ging erom een ​​show van geweld te tonen, in plaats van een repressieve daad. Het was daar om te laten zien welke repressie zou kunnen komen. ‘

Het leger speelde een leidende rol in de staatsgreep van november, eiste van Morales om ontslag te nemen en Añez als zijn opvolger te selecteren. De politie was ook cruciaal, rebelleerde tegen Morales en onderdrukte later de protesten van de inheemse meerderheid van het land en pleegde zelfs slachtingen in de steden Sacaba en Senkata. “Het lijkt erop dat de politie de instructies van extreem-rechts in Bolivia volgt”, zei de speciale VN-rapporteur Alfred de Zayas. Vorige week stemde Añez in met een loonsverhoging voor de politie van het land, waardoor hun salarissen op het niveau van die van het leger kwamen.

Voor een interim-regering heeft de regering Añez zeker ingrijpende beleidswijzigingen doorgevoerd, zowel in binnen- als buitenland. Intern is het begonnen met een massaprivatiseringsprogramma gericht op het uitvoeren van een leegverkoop van de aanzienlijke natuurlijke hulpbronnen van het land. Sinds november is het in oorlog met de pers, het hardhandig optreden tegen alle media die vijandig tegenover de regering staan, het sluiten van meerdere tv-zenders, waarbij kritische journalisten verdwijnen of dood worden gevonden in verdachte omstandigheden. Het heeft ook nieuwe SWAT-achtige bataljons van de geheime politie opgezet die bedoeld zijn om zogenaamde subversieve stemmen te onderdrukken, zowel binnenlandse als buitenlandse.

Añez heeft het buitenlands beleid van het land volledig geheroriënteerd door zich terug te trekken uit meerdere internationale en intercontinentale organisaties, duizenden buitenlanders te verdrijven, Israël te erkennen en de Israëlische Defensietroepen uit te nodigen om de Boliviaanse veiligheidsdiensten op te leiden en zijn eigen anti-imperialistische militaire school te sluiten.

Het is ook veel dichter bij de Verenigde Staten gekomen dan voorheen, en erkent de door de VS gesteunde figuur Juan Guaidó als het legitieme staatshoofd van Venezuela. Eerder deze maand arriveerde een team van de door de VS gefinancierde groep USAID in het land om de regering te adviseren over de beste manier om de komende verkiezingen te leiden. Gezien de geschiedenis van de VS in het omverwerpen van staatshoofden in Latijns-Amerika, is het nieuws niet door iedereen begroet. Hoewel vel en in het land hun bezorgdheid hebben geuit over de opschorting van de democratie, beschuldigt niemand de nieuwe regering ervan lui of niet ambitieus te zijn.

MAS-kandidaten zijn gedwongen zich in het buitenland te organiseren

Onder zeer moeilijke omstandigheden heeft de MAS-partij gisteren aangekondigd dat voor de verkiezingen in mei, Luis Arce Catacora voor president en David Choquehuanca voor vice-president op de kandidatenlijst staan. MAS-leiders ontmoetten elkaar in buurland Argentinië vanwege de repressie in hun eigen land. De locatie betekende dat een aantal sleutelfiguren die door de nieuwe regering werden beschuldigd van misdaden, waaronder de opkomende ster Andrónico Rodríguez, niet aanwezig kon zijn. Arce, 58, westers en middenklasse, was minister van Financiën onder Morales in een tijdperk waarin Bolivia hoge en duurzame economische groei genereerde. Velen zien hem als verre van radicaal. Zijn lopende partner is David Choquehuanca, een inheemse activist met een boerenachtergrond. Hij was de oude minister van Buitenlandse Zaken van Morales en was ook secretaris van ALBA, een intercontinentale organisatie waar Añez het land onlangs uit heeft gehaald. Hij wordt algemeen gezien als de drijvende kracht achter het anti-imperialistische buitenlands beleid van Bolivia, dat momenteel wordt ontmanteld door de staatsgreep. Sommigen zullen teleurgesteld zijn dat Andrónico Rodríguez, een charismatische inheemse 30-jarige vakbondsorganisator, ingewerkt door Morales voor een leidende positie, niet werd gekozen.

Of die kandidaten tot mei in staat zullen zijn om in hun functie te blijven – of zelfs uit de gevangenis – is een open vraag. Veel MAS-functionarissen, waaronder president Morales en vice-president Alvaro Garcia Linera, zijn gedwongen het land te ontvluchten of te worden gearresteerd. Een andere MAS-leider, Walter Ferrufino, werd dit weekend gearresteerd terwijl hij naar Argentinië reisde voor de bijeenkomst.

In de verkiezingen van oktober behaalden Morales en de MAS 47 procent van de stemmen in de eerste ronde, genoeg om een ​​algehele overwinning te behalen. De partij van Anez, de Democratische Sociale Beweging, ontving daarentegen vier procent. Hoewel alle partijen zich blijven gedragen alsof er in mei een stemming zal plaatsvinden, betekent de absurditeit van het houden van een verkiezing onder de omstandigheden van een militaire overname, waar verreweg de meest populaire partij wordt onderdrukt, dat er een zeer reële mogelijkheid is dat de procedures uiteindelijk geloofwaardigheid zullen missen.

Topfoto: Militaire politie patrouilleert het centrum van La Paz, Bolivia, 16 januari 2020. Juan Karita | AP

Alan MacLeod is een Staff Writer voor MintPress Nieuws. Na zijn promotie in 2017 publiceerde hij twee boeken: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting en Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent. Hij heeft ook bijgedragen aan Fairness and Accuracy in Reporting, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams the American Herald Tribune and The Canary.