Bron: TelesurTV 27 november 2019 ~~~ 

Hoewel er meer dan een maand voorbij is gegaan, heeft de Organisatie van Amerikaanse Staten het rapport niet, dat naar verluidt het bestaan ​​van onregelmatigheden bij de presidentsverkiezingen zou aantonen.

In antwoord op een verzoek van het Latijns-Amerikaanse Strategisch Centrum voor Geopolitiek (Celag), erkent de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) dat haar eindrapport over de presidentsverkiezingen in Bolivia nog niet gereed is.

VERWANT:’De strijd eindigt hier niet’: president Evo Morales

“Als het voltooid is, zullen het eindrapport en alle bijlagen beschikbaar zijn voor openbare raadpleging”, gaf de directeur van OAS, afdeling Electorale Samenwerking en Observatie, Gerardo de Icaza toe.

Zijn verklaring werd afgelegd in een brief aan Celag, een academische instelling die verzocht om de OAS-verkiezingsaudit, waarin het bestaan ​​van verkiezingsfraude werd onderschreven, volledig te gepubliceren.

“Nadat ze ons lege antwoorden hebben aangeboden, antwoorden ze ons met deze brief op 25 november, waarin ze erkennen dat ze 36 dagen na de verkiezingen nog geen definitief rapport hebben,” tweet Celag-onderzoeker Alfredo Serrano.

Na de presidentsverkiezingen van 20 oktober werden meldingen van vermeende onregelmatigheden gebruikt door extreemrechtse politici en zakenmensen om protesten te ontketenen die president Evo Morales dwongen af ​​te treden.

Te midden van deze context bekritiseerden Celag en andere onderzoeksinstellingen het OAS-rapport, toen internationale waarnemers een tweede verkiezingsronde aanbevolen, nog voordat de landelijke stemmen waren geteld.

Nadat Morales ontslag nam, verklaarde oppositiewetgever Jeanine Añez zichzelf op 11 november tot interim-president van Bolivia.

https://twitter.com/ceciliadiwan/status/1199700770574229510

“Dit is sinister. Het leger van Bolivia heeft de hoogste militaire verdienste toegekend aan de facto president Jeanine Añez. De coup gaat door, het dodental neemt toe, de repressie stopt niet en ze feliciteren elkaar voor het ruineren van een land .”

Deze door de VS gesteunde politieke manoeuvre werd ondersteund door het leger en de politie, die een campagne van gewelddadige repressie loslieten op burgers die protesteerden tegen de presidentiële opvolging.

Op dinsdag erkende ook de uitvoerende secretaris van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR), Paulo Abrao, dat Bolivia mogelijk hulp nodig heeft bij het onderzoeken van een “enorm” aantal mensenrechtenschendingen.

Daarom raadde hij lokale autoriteiten aan om te coördineren met een internationaal panel van experts dat vergelijkbaar is met dat van een onderzoek naar de verdwijning van 43 studenten in Mexico.

“Normaal gesproken in deze situaties … zijn nationale instellingen niet bereid om zo’n enorme hoeveelheid schendingen op te lossen,” zei Abrao in Cochabamba, een regio die zwaar getroffen is door het door de staat geleide geweld.

Dankzij een door de Verenigde Naties geleid bemiddelingsproces zijn de Añez-regering en aanhangers van Evo Morales de afgelopen week erin geslaagd deals te sluiten om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen, om protesten te beëindigen en troepen uit de straten te trekken.

Topfoto: Inter-Amerikaanse Commissie voor mensenrechtensecretaris Paulo Abrao ontmoet familieleden van de slachtoffers van repressie in Bolivia. Het bord luidt: ‘Ze hebben mijn broer Omar Calle vermoord. Siles, Añez en Camacho zijn moordenaars. Ik eis gerechtigheid ”. 25 november 2019. | Foto: Reuters