Bron: globalinfo.nl 18 november 2019 ~~~ 

Terwijl de repressie in Bolivia zorgwekkend toeneemt, nadat demonstranten uit de inheemse bevolking blijven protesteren tegen de onwettige verjaging van hun president en diens regering, heeft de EU besloten de zichzelf tot interim president benoemde Janine Áñez te erkennen. Ook het Europese Parlement weigert om haar af te vallen.

Áñez zelf windt er geen doekjes om. Meteen na haar zelfbenoeming verkondigde ze dat de inheemse bevolking niets in de steden te zoeken heeft en ‘lekker naar hun hoogland mogen vertrekken’. Zestig procent van de Boliviaanse bevolking is van inheemse herkomst. Áñez komt uit de rijke ‘westerse’ bovenlaag die vanaf het begin na de eerste verkiezingsoverwinning van Morales de regering gesabotterd heeft. Terwijl de rechtse oppostie de benoeming van regelde, werd de echte vice-president van de regering Morales tegengehouden en mishandeld zodat ze de show niet zou kunnen verstoren.

Zie over het EU-standpunt leftvoice.org:

De Europese Unie heeft de zelfverklaarde president van Bolivia, Jeanine Añez, erkend. Het Europees Parlement van zijn kant weigert de burger-militaire putsch, die door verschillende kerken wordt gesteund, als een “staatsgreep” te omschrijven. De conservatieve, liberale en groene fracties in het Europees Parlement verzetten zich tegen een motie om wat er in Bolivia gebeurt als een staatsgreep te beschrijven.

“De Europese Unie steunt een institutionele oplossing die het mogelijk maakt dat een interim-leiderschap zich voorbereidt op nieuwe verkiezingen en een machtsvacuüm vermijdt, dat ernstige gevolgen kan hebben voor het hele land”, zei de sociaal-democraat Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, in een plenaire vergadering van het Europees Parlement.

Het vervolg van deze tekst is desgewenst te lezen op globalinfo.nl, 18 november 2019