Bron: Jeb Sprague,
op theGrayzone, 13 november 2019 ~~~ 

De Verenigde Staten speelden een sleutelrol in de militaire staatsgreep in Bolivia, en wel op een directe manier die nauwelijks is erkend in de verslagen van de gebeurtenissen, die leidden tot het gedwongen aftreden van de gekozen president van het land, Evo Morales, op 10 november.

Vlak voor het ontslag van Morales ‘suggereerde’ de commandant van de strijdkrachten van Bolivia, Williams Kaliman, dat de president zou aftreden. Een dag eerder hadden delen van de landelijke politie gerebelleerd.

Hoewel Kaliman in de loop van de jaren trouw lijkt te hebben beweerd aan Morales, kwam zijn ware kleur tevoorschijn zodra het gelegenheidsmoment aanbrak. Hij was niet alleen een acteur in de coup, hij had zijn eigen geschiedenis in Washington, waar hij kort gediend had als de militaire attaché van de ambassade van Bolivia in de Amerikaanse hoofdstad.

Kaliman zat aan de top van een militaire en politiecommandostructuur die substantieel door de VS is ontwikkeld door WHINSEC, de militaire trainingsschool in Fort Benning, Georgië, in het verleden bekend als de School of the Americas [SOA]. Kaliman zelf volgde een cursus genaamd “Comando y Estado Mayor” aan de SOA in 2003.

Minstens zes van de belangrijkste coup-plotters zijn alumni van de beruchte School of the Americas, terwijl Kaliman en een ander figuur in het verleden dienden als militaire en politie-attachés in Bolivia in Washington.

Binnen de Boliviaanse politie hebben topcommandanten die hebben geholpen bij het lanceren van de coup het APALA politie-uitwisselingsprogramma doorlopen. APALA werkt vanuit Washington DC en bouwt relaties op tussen Amerikaanse autoriteiten en politie-ambtenaren uit Latijns-Amerikaanse staten. Ondanks de invloed ervan, of misschien juist daarom, is het programma van de buitenwereld afgesloten. Het personeel kon door deze onderzoeker niet telefonisch benaderd worden.

Het is gebruikelijk dat regeringen een klein aantal personen aanstellen om bij de ambassades van hun land in het buitenland te werken als militaire of politie-attachés. De overleden Philip Agee, een eenmalige officier van de CIA-zaak die de eerste klokkenluider van het agentschap werd, legde in zijn tell-all-book uit 1975 uit hoe Amerikaanse inlichtingendiensten traditioneel afhankelijk waren van de werving van buitenlandse militaire en politieofficieren, inclusief ambassade-attachés, als onmisbare partijen in regime-change en contra-revolutieoperaties.

Zoals ik ontdekte uit de meer dan 11.000 FOIA-documenten die ik had verkregen tijdens het schrijven van mijn boek over de paramilitaire campagne die werd gevoerd in de aanloop naar de verdrijving van de gekozen regering van Haïti in februari 2004 en de repressie na de staatsgreep, hebben Amerikaanse functionarissen jarenlang gewerkt om in de gunst te komen en contacten leggen met Haïtiaanse politie, leger en voormalige legerofficieren. Deze verbindingen, evenals de inspanningen voor werving en het verzamelen van informatie, hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen.

Ook in Bolivia was de rol van door de VS opgeleide militaire en politieambtenaren cruciaal bij het afdwingen van regime-change. Amerikaanse overheidsinstanties zoals USAID hebben jarenlang openlijk anti-Morales-groepen in het land gefinancierd. Maar de manier waarop de veiligheidstroepen van het land door de Amerikaanse inlichtingendiensten als Trojaans paard werden gebruikt, is minder bekend. Met het gedwongen vertrek van Morales werd het echter onmogelijk om te ontkennen dat dit een kritisch onderdeel was.

Zoals uit dit onderzoek zal blijken, had de staatsgreep niet kunnen slagen zonder de enthousiaste goedkeuring van de militaire en politiecommandanten van het land. En hun toestemming werd sterk beïnvloed door de VS, waar zovelen werden voorbereid en opgeleid voor opstand.

Uitgelekte audio onthult alumni van de School of the Americas die een coup plannen

Uitgelekte audio die gepubliceerd werd op de Boliviaanse nieuwswebsite La Época, op elperiodicocr.com en door een reeks nationale media, onthult dat heimelijke coördinatie plaatsvond tussen de huidige en voormalige Boliviaanse politie, militairen en oppositieleiders bij het in gang zetten van de staatsgreep.

De gelekte audio-opnames laten zien dat de voormalige burgemeester van Cochabamba en de voormalige presidentskandidaat Manfred Reyes Villa een centrale rol hebben gespeeld in de plot. Reyes is toevallig een alumnus van WHINSEC (voorheen bekend als de School of the Americas), die momenteel in de Verenigde Staten woont.

De andere vier die worden geïntroduceerd of zichzelf bij naam voorstellen in de gelekte audio zijn generaal Remberto Siles Vasquez (audio 12); Kolonel Julio César Maldonado Leoni (audio 8 en 9); Kolonel Oscar Pacello Aguirre (audio 14) en kolonel Teobaldo Cardozo Guevara (audio 10). Deze ex-militaire ambtenaren volgden alle vier de trainingcursussen van de SOA.

Met name Cardozo Guevara schept op over zijn connecties met de actieve officieren.

De identiteit van deze personen wordt bevestigd door de gegevens van de School of Americas Watch-lists van alumni te vergelijken met Facebook en lokale Boliviaanse nieuwsartikelen en de gelekte audio-opnamen.

De School of the Americas is een beruchte onderwijslocatie voor Latijns-Amerikaanse coupplotters, die teruggaat tot het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Brutale regime-change en vergeldingsoperaties van Haïti tot Honduras zijn uitgevoerd door SOA-afgestudeerden, en enkele van de meest met bloed besmeurde junta’s in de geschiedenis van de regio zijn gerund door de alumni van deze school.

Jarenlang hebben anti-oorlog demonstranten een protest wake gehouden buiten het hoofdkantoor van de SOA op de militaire basis van Fort Benning in de buurt van Columbus, Georgia.

Een protestwake buiten de School of the Americas in Fort Benning

De coordinator van die protesten, pater Roy Bourgeois, heeft de SOA beschreven als ‘een gevechtsschool. ” Hij ging verder:

“De meeste cursussen draaien rond wat zij anti-opstand oorlogvoering noemen. Wie zijn de opstandelingen? We moeten die vraag stellen. Zij zijn de armen. Zij zijn de mensen in Latijns-Amerika die pleiten voor hervorming. Het zijn de landloze boeren die honger hebben. Het zijn gezondheidswerkers, mensenrechtenactivisten, arbeidsorganisatoren, zij worden de opstandelingen, ze worden gezien als ‘el enemigo’ – de vijand. En zij zijn degenen die het doelwit worden van degenen die hun lessen leren aan de School of the Americas. “

Bourgeois werd in 1977 uit Bolivia verbannen toen hij zich uitsprak tegen de mensenrechtenschendingen van generaal Hugo Banzer, een rechtse dictator die aan de macht kwam door een door de VS gesteunde staatsgreep die een linkse regering omver wierp. De geschiedenis herhaalt zich vandaag als de ideologische erfgenamen van Banzer opnieuw een socialistische leider van macht drijven, met beproefde destabilisatietactieken.

In de recent gelekte audio-opnames bespreken coup-plotters plannen voor het in vuur en vlam zetten van overheidsgebouwen, vakbonden in het land te laten staken en andere tactieken – allemaal rechtstreeks uit het draaiboek van de CIA.

In de gelekte audio wordt ook vermeld dat de poging tot staatsgreep zou worden ondersteund door verschillende evangelische groepen en door de Colombiaanse president Iván Duque, de ex-Colombiaanse president Álvaro Uribe en met name de neofascistische president Jair Bolsonaro in Brazilië.

De plotters vermelden ook de krachtige steun van ultra-rechtse Amerikaanse senatoren Ted Cruz, Bob Menéndez en Marco Rubio, die naar verluidt het oor van president Donald Trump heeft als het gaat om het Amerikaanse buitenlandse beleid op het westelijk halfrond.

Militaire en politie-attachées in DC: een broedplaats voor Amerikaanse inlichtingen-netwerken

Terwijl de spanningen de afgelopen weken opliepen, was het de bevelhebber van de Boliviaanse politie, Vladimir Yuri Calderón Mariscal, die de patstelling doorbrak door grote delen van de politie op 9 november te leiden, slechts een dag voorafgaand aan het aftreden van Morales.

Then-Col. Vladimir Yuri Calderón Mariscal (derde aan de linkerkant) met andere APALA-functionarissen in 2018.

In 2018 diende Calderón Mariscal als President van ‘Politie Attachés van Latijns-Amerika in de Verenigde Staten van Amerika’ (APALA), gevestigd in Washington, DC.

APALA is beschreven als een “multidimensionaal beveiligingsprogramma” dat werkt aan het opbouwen van relaties en verbindingen tussen Amerikaanse autoriteiten en politiefunctionarissen van veel leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten [OAS].

Bij de oprichting van APALA in 2012 ontmoette de toenmalige OAS-secretaris-generaal José Miguel Insulza (midden op de foto hieronder) het leiderschap van de groep.

Op dit moment organiseert APALA de politie-attachés uit 10 landen: Brazilië, Bolivia, Colombia, Chili, Ecuador, El Salvador, Panama, Peru, Mexico en de Dominicaanse Republiek.

Volgens de Facebook-pagina is de groep ‘opgericht met als doel banden van solidariteit, vriendschap, samenwerking en ondersteuning tussen de leden van de groep en hun families te genereren, te bevorderen en te versterken door middel van sociale, culturele activiteiten die het opbouwen van integrale ontwikkeling mogelijk maken. ”

Het beweert de “integratie en uitwisseling te faciliteren van de politie-instellingen waaruit het bestaat, en daarnaast de uitwisseling te bevorderen van succesvolle ervaringen ontwikkeld door de verschillende politiediensten van Latijns-Amerika.”

Foto van Calderón Mariscal (midden-rechts) aan de FBI-trainingsacademie die 36 mijl buiten Washington, DC ligt

De geheimzinnige organisatie, APALA, heeft haar website ApalaUSA.com gesloten en beantwoordt geen telefoontjes. Het functioneert in zekere hoedanigheid als een arm van Amerikaanse federale agentschappen als zijn sociale mediaplatform en de inmiddels ter ziele gegane website toonde talloze bijeenkomsten en foto’s van APALA-ambtenaren en deelnemers naast de Amerikaanse ambtenaren van de FBI, DEA, ICE en andere.

Zoals Philip Agee in zijn boek Inside the Company heeft uitgelegd, gebruikt de CIA vaak andere Amerikaanse overheidsinstanties zoals de FBI en USAID, evenals verschillende front-organisaties, om zijn clandestiene activiteiten uit te voeren zonder vingerafdrukken achter te laten.

Onder: APALA-deelnemers op het FBI-hoofdkantoor in Washington DC

Een van de belangrijkste lokale leden van APALA is Alex Zunca, een politieagent in Baltimore die directeur is van internationale zaken voor de ‘Hispanic National Law Enforcement Association’, die is gevestigd in Washington, DC.

Het adres van APALA op de inmiddels ter ziele gegane website is hetzelfde adres als van de ambassade van Mexico in Washington, DC. De groep werd blijkbaar gerunt vanuit de Mexicaanse ambassade, tenminste tussen 2017 en 2018, toen haar website actief was, tijdens het beheer van de Amerika-vriendelijke voormalige Mexicaanse president Enrique Peña Nieto.

Interessant is dat een collega van Calderón Mariscal, genaamd Nicolás González Perrin, eveneens een voormalig president van APALA, een geassocieerd minister is van de Federale Politie van Mexico.

Hieronder is hij te zien naast een Mexicaanse nationale vlag en een blauwe FBI-pet.

In een interview in 2017 met de Washington Hispanic, een DC-gebaseerde Spaanse taalkrant, verklaarde González Perrin ‘dat APALA permanent vergaderingen houdt met de belangrijkste federale agentschappen in de Verenigde Staten’, van INTERPOL tot DEA, ICE en de FBI, die bij ons werken, op basis van wederzijdse belangen.’”

Een andere belangrijke APALA-deelnemer is Hector Ivan Mejia Velasquez, de voormalige algemeen commissaris van de nationale politie van Honduras, die brutale operaties tegen demonstranten in zijn eigen land heeft geleid en regelmatig anti-linkse commentaren op sociale media plaatst.

Oproepen aan APALA’s openbare contactpersoon Alvaro Andrade Sejas bleven onbeantwoord. Mijn oproepen naar zijn nummer, dat wordt vermeld als zijnde gevestigd in Rockville, Maryland, gingen rechtstreeks naar een voicemail dat vertelde dat de toegang verboden is.

Het Linkedin-profiel van Andrade stelt dat hij in Panama is gevestigd en de CEO is van een ATM-systeem en uitvoerend hoofdofficier van een groep die gespecialiseerd is in het geven van advies over computerhacking.

Schokkend is dat, de firma Ethical Hacking van Andrade het bedrijf is, dat werd ingehuurd door Bolivia’s Tribunal Supremo Electoral (TSE) om de technische kant van de recente verkiezingen van het land te monitoren.

Voorheen was Andrade een adviseur voor een Ecuadoraanse groep die in forensische informatie werkte en zich concentreerde op “computercriminaliteit en computerintelligentie”, en daarvoor werkte hij voor het telecommunicatiebedrijf Nuevatal PCS van Bolivia als hoofd informatiebeveiligingsfunctionaris.

Tussen 1998 en 2002 ging hij naar de militaire school voor techniek in Bolivia.

APALA – wiens Facebookpagina door Andrade beheerd lijkt te worden – heeft ook samengewerkt met andere Boliviaanse politieambtenaren, zoals de Boliviaanse politie-attaché Heroldina Henao.

De andere belangrijke functionaris die heeft bijgedragen aan de staatsgreep op 10 november is generaal Williams Kaliman, het huidige hoofd van het leger van Bolivia. Hij diende als militair attaché voor de ambassade van zijn land in Washington D.C. in 2013. Een decennium daarvoor had hij deelgenomen aan een training aan de SOA. Over zijn tijd in de Verenigde Staten is weinig bekend.

Generaal Williams Kaliman, hoofd van het leger van Bolivia

Op verschillende momenten lijken zowel Kaliman als Calderón Mariscal ofwel loyaal te zijn aan ofwel loyaliteit te veinzen aan de constitutionele regering, maar uiteindelijk ervan af te wijken of werden ze na verloop van tijd overtuigd om een ​​militaire staatsgreep uit te voeren.

De afgezette president Morales heeft van zijn kant beweerd, dat een lid van zijn eigen beveiligingsteam $ 50.000 werd aangeboden om hem te verraden.

De staatsgreep van 10 november kwam niet uit de lucht vallen. Gebeurtenissen die in Bolivia hebben plaatsgevonden, zijn nauw verbonden met de inspanningen van de VS om militaire en politiediensten in het buitenland te beïnvloeden via programma’s zoals SOA en APALA.

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump “een belangrijk moment voor democratie op het westelijk halfrond” toejuigt, staan ​​Bolivianen plotseling onder controle van een de facto militair regime.

Jeb Sprague

Jeb Sprague is een Onderzoeksmedewerker aan de Universiteit van Californie, Riverside en gaf eerder les aan UVA en UCSB. Hij is de auteur van “Globalisering van het Caribisch gebied: politieke economie, sociale verandering en de transnationale kapitalistische klasse” (Temple University Press, 2019), “Paramilitarisme en de aanval op democratie in Haïti” (Maandelijkse beoordelingspers, 2012), en is de redacteur van “Globalisering en transnationaal kapitalisme in Azië en Oceanië” (Routledge, 2016). Hij is mede-oprichter van het Network for the Critical Studies of Global Capitalism. Bezoek zijn blog op: http://jebsprague.blogspot.com

Raadpleeg de engelse tekst opthegrayzone van 13 november 2019, 
bij twijfel over de correctheid van deze vertaling.
   Vergeet svp niet om het waardevolle werk van TheGrayzone
   journalisten te steunen. Ze zijn onafhankelijk van sponsors