Bron: TelesurTV-english  10 november 2019 ~~~ 

Gepubliceerd 10 november 2019

De Boliviaanse regering heeft geklaagd, dat een poging tot staatsgreep door rechtse troepen aan de gang is in een poging om president Evo Morales te verdrijven nadat hij zijn herverkiezing had gewonnen bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober.

TeleSUR brengt u live updates van de zich ontvouwende rechtse poging tot staatsgreep tegen de Boliviaanse regering van president Evo Morales.

Eerdere berichten over de aanloop tot de staatsgreep opdeze site:


Updates zijn in lokale tijd in Bolivia

Live updates

Update 20:30 uur

Oppositiewetgever Jeanine Añez van de Democratische Unie heeft verklaard dat ze het interim-voorzitterschap van Bolivia zal overnemen. Añez verzekerde dat ze maandag nieuwe verkiezingen zal uitschrijven.

Jeanine Añez Als tweede plaatsvervangend senaats meerderheidsleider, is senator de eerste ambtenaar in de rij voor opvolging nadat vice-president, senaats meerderheidsleider en eerste vice-meerderheidsleider aftreden na het besluit van Evo Morales op zondagmiddag.

Update 20:00 uur

Update 18.30 uur

Supreme Electoral Tribunal President María Eugenia Choque Quispe werd op 10 november gearresteerd na het aftreden van president Evo Morales. teleSUR’s correspondent ter plaatse Freddy Morales heeft gemeld dat het kantoor van de procureur-generaal aanhoudingsbevelen heeft afgegeven voor alle leiders van het kiesgerecht en leden van het lichaam.

De Argentijnse president-elect Alberto Fernandez zegt: “Institutionele verdeling in Bolivia is onaanvaardbaar.”

Voormalig voorzitter van de Nationale Vergadering en huidige minister van Volksgezondheid Gabriela Montaño veroordeelt dat de politie “illegaal van plan is Evo Morales te arresteren. We veroordelen deze waanzin voor de wereld. ‘

Update 18:00 uur

#Bolivia | Wereldleiders en organisaties drukten zondag hun solidariteit uit met de voormalige Boliviaanse president Evo Morales onder de hashtag #ElMundoconEvo (de wereld met Evo) en veroordeelden met kracht de rechtse staatsgreep die Morales dwong af te treden.

Update 17:30 uur

Voormalig president van de Nationale Vergadering en huidige minister van Volksgezondheid Gabriela Montaño veroordeelt dat rechtse oppositiekrachten Evo Morales naar huis hebben geplunderd.

Update 17:00 uur

President Evo Morales en vice-president Alvaro Garcia Linera hebben ontslag genomen tijdens een rechtse staatsgreep met steun van het leger.

Update 16:50 uur

Update 16:20 uur

Het hoofd van de luchtmacht van Bolivia heeft ook voorgesteld dat president Evo Morales ontslag neemt om de vrede te herstellen.

Update 15:55 uur

Het hoofd van de Boliviaanse strijdkrachten heeft president Evo Morales geadviseerd af te treden om de vrede in het land te herstellen.

Update 14:15 uur

Het kantoor van de Boliviaanse procureur-generaal gaf zondagmiddag een verklaring af met de instructie “de onmiddellijke start van alle overeenkomstige gerechtelijke stappen voor de vervolging van alle leden van de kiesautoriteit TSE en andere auteurs en deelnemers aan deze vermeende onregelmatige handelingen” die werden afgesloten in het uitgegeven OAS-rapport eerdere zondag.

Update 14:20 uur

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador verwelkomde zondag het besluit van president Evo Morales om nieuwe verkiezingen in Bolivia te houden en noemde het ‘een triomf van democratie’.

“Er zijn altijd attitudes, er is autoritaire gretigheid om dingen op te lossen met confrontatie, met geweld, en de beste methode om verschillen op te lossen is de democratische, wat de mensen ook beslissen.”

Update 1:40 uur

Volgens lokale berichten in de media zijn meerdere hoge regeringsfunctionarissen gedwongen af ​​te treden na aanvallen op hun huizen en woonplaatsen door rechtse demonstranten.

Rapporten zeggen dat tot nu toe 17 gedwongen onttrekkingen door de regerende partij MAS hebben plaatsgevonden, waaronder vier ministers. Het omvat ook gouverneurs, burgemeesters en wetgevers. veel van degenen die ontslag hebben genomen, hebben verklaringen afgelegd via hun sociale media-accounts of aan de pers om aan te geven dat hun ontslag plaatsvond nadat bedreigingen tegen hen en hun families waren geuit en zij de oppositiefiguren verantwoordelijk voor de onrust verantwoordelijk hielden als er iets met hen zou gebeuren of om hun families.

Update 12:05 uur

President Evo Morales spreekt in een exclusief interview met teleSUR, waarin hij zijn beslissing om nieuwe verkiezingen op te roepen uiteenzet, terwijl hij de oppositie oproept de maatregelen te respecteren die zijn regering heeft genomen en zijn mandaat te respecteren dat tot januari volgend jaar duurt.

Bekijk hier het volledige interview: https://www.facebook.com/teleSUREnglish/videos/562543151172328/

Update 11:00 uur

Voormalig presidentiële kandidaat Carlos Mesa en de rechtse oppositielid Luis Camacho zeggen dat president Evo Morales moet aftreden en dat hij en zijn vice-president Alvaro Garcia Linera niet voor de nieuwe verkiezingen moeten staan. De twee oppositieleiders zijn door de regering en haar aanhangers aan de kaak gesteld als aanzet tot geweld in het hele land.

Update 7:00 uur

De Boliviaanse president Evo Morales zei zondag dat hij nieuwe presidentsverkiezingen riep na een nacht van grote onrust en geweld in het hele land onder leiding van de rechtse oppositie.

Update 1:00 uur

Regionale leiders en progressieve organisaties hebben verklaringen en berichten van steun en solidariteit afgegeven aan de regering van Evo Morales te midden van rechtse onrust die de vrede en democratie van het land bedreigt.

Update 12:06 uur

De Movement to Socialism Party (MAS) en de senaatkamer hebben de gewelddadige acties van vandalistische groepen in het land verworpen. Ze riepen ook de leden van de oppositie tegen de dialoog op en merkten op dat deze dialoog de deelname van de internationale gemeenschap en religieuze entiteiten zou hebben.
Bolivia’s Movement to Socialism Party (MAS) Senatoren roepen op tot dialoog en verwerpen gewelddadige acties van oppositiegroeperingen

Van zijn kant bevestigde president Evo Morales dat verzoek en riep opnieuw de vrede en eenheid van het Boliviaanse volk.

Update 11:39 p.m.

President Evo Morales hekelde gewelddadige aanvallen van oppositiegroeperingen, die het huis van de gouverneurs in de steden Chuquisaca en Oruro, evenals het huis van zijn zus, in brand hebben gestoken.

Update 10:15 uur

Aanhangers van Evo Morales in de stad El Alto gaan de straat op tussen rechts geweld.

https://twitter.com/camilateleSUR/status/1193318601723465729

Update 21:00 uur

Boliviaanse aanhangers van president Evo Morales gaan de straat op om de gekozen regering van het land te beschermen en vrede te eisen.

Update 19:02 uur

Public BoliviaTV heeft alle operaties stilgelegd te midden van bedreigingen door rechtse demonstranten om het over te nemen. Het hoofdkantoor van het kanaal wordt belegerd.

topfoto: Evo Morales, president van Bolivia, ziet toe nadat hij de media heeft toegesproken op de presidentiële hangar in de terminal van de Boliviaanse luchtmacht in El Alto, Bolivia, 10 november 2019. | Foto: Reuters