Bron: rt.com, 11 november 2019 ~~~ 

Naar verluidt brak een groep gemaskerde mannen door in de ambassade van Venezuela in La Paz, Bolivia, waardoor het personeel werd gedwongen te vluchten voor hun leven. De ambassadeur van Venezuela in Bolivia beweerde dat de aanvallers die binnen waren wilden afslachten.

“Het gaat goed, maar de ambassade is bezet. Ze willen ons afslachten” ‘zei de ambassadeur van Venezuela in Bolivia, Crisbeylee González, in een audiobericht van RT Spanish.

“Alsjeblieft, ik wil dat je dit meldt,” voegde ze eraan toe.

De diplomaat zei dat de misdadigers die in de diplomatieke compound binnendrongen, bivakmutsen droegen en gewapend waren met dynamiet en schilden, zoals aangehaald door Agencia Boliviana de Información (ABI), het staatsnieuwsagentschap van Bolivia.

De gerapporteerde aanval vond plaats kort nadat de voormalige Boliviaanse president Evo Morales zijn ontslag op zondag aankondigde. De socialistische leider zei dat hij besloot af te treden zodat de demonstranten de gewelddadige aanvallen op zijn bondgenoten onder regeringsfunctionarissen en de inheemse bevolking, zijn belangrijkste aanhangers, zouden stoppen.

BESTANDSFOTO: het ambassadegebouw van Venezuela in La Paz, Bolivia, 20 mei 2018. © REUTERS / David Mercad

Een video die online ronde doet, toont een man die oproept voor de aanval op de Venezolaanse ambassade.

De zichtbaar geagiteerde man dringt er bij “alle Venezolanen die in Bolivia wonen” op aan, om het gebouw te “komen innemen”, terwijl hij de Venezolaanse president Nicolas Maduro bekritiseert.

Ondertussen beschreef de Venezolaanse president Maduro het ontslag van Morales als een ‘volmaakte staatsgreep’, terwijl de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel een beroep deed op ‘de wereld om te mobiliseren voor het leven en de vrijheid van Evo’.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard zei eerder dat er “geen staatsgreep” zou moeten zijn in Bolivia, terwijl hij veroordeelde wat hij een “lopende militaire operatie” in het land noemde. Na het ontslag van Morales bood Ebrard asiel aan de ex-leider, en merkte op dat ongeveer twee dozijn Boliviaanse functionarissen al dekking hebben gezocht in de Mexicaanse officiële residentie in La Paz.

Na berichten dat de Venezolaanse ambassade was geschonden, eiste Ebrard dat de integriteit van alle diplomatieke instellingen, inclusief die van de Mexicaanse ambassade in Bolivia, zou worden gerespecteerd.

topfoto: Politieagenten gebaren op het dak van een politiebureau tijdens een protest tegen Bolivia’s president Evo Morales in La Paz, Bolivia, 9 november 2019. © REUTERS / Carlos Garcia Rawlins