Bron: Ricardo Vaz op Venezuelanalyzes, 16 oktober 2019 ~~~ 

Lokale overheden zullen goudmijnen beheren als directe inkomensbron

Caracas, 16 oktober 2019 (venezuelanalysis.com) – De regering Maduro verhoogde het minimumloon maandag met 275 procent.

Maduro kondigde een reeks initiatieven voor sociale uitgaven aan die door de regionale overheden zullen worden uitgevoerd. (Presidentiële pers)

Het nieuwe minimumloon wordt vastgesteld op 150.000 Soevereine Bolivars (BsS), ongeveer US $ 7,5 tegen de huidige wisselkoers, een stijging van 40.000 BsS. Actieve werknemers uit de openbare en particuliere sector ontvangen ook een maandelijkse voedselbonus, die eveneens wordt verhoogd van 40.000 naar 150.000 BsS.

De maatregel is met terugwerkende kracht van toepassing voor de maand oktober. De loonschalen van de publieke sector, pensioenen en andere sociale bonussen zijn met een vergelijkbare factor verhoogd. De regering had eerder de salarissen op 1 mei aangepast van 18.000 naar 40.000 BsS.

De Venezolaanse lonen zijn ernstig geërodeerd gedurende een vier jaren lange en erger wordende vrije val, waarbij salarisverhogingen de inflatie en hyperinflatie niet bij kunnen houden. De afgelopen maanden heeft de regering ervoor gekozen de inflatoire spiraal aan te pakken door de wisselkoerscontroles te liberaliseren, het aantal in omloop zijnde bolivars te verminderen en loonstijgingen tegen te houden.

Analisten zien dat de maatregelen voor een vertraging van de inflatie in 2019 zorgde, maar waarschuwen dat als neveneffect er een ernstige inkrimping van de totale vraag is geweest, vanwege het verlies van koopkracht.

De aankondiging van maandag werd gevolgd door beloften van de verhoging van publieke uitgaven op dinsdag. In een televisie-adres heeft Maduro bronnen goedgekeurd voor een reeks sociale programma’s, waaronder gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer.

Verschillende uitbetalingen moeten worden gedaan via de Petro-cryptocurrency van Venezuela, waarbij regeringsleiders hopen dat het kan worden gebruikt voor internationale transacties.

De financiele middelen wordt rechtstreeks beheerd door de 23 gouverneurschappen van Venezuela en de gemeente Caracas. In de vier staten die door de oppositie worden bestuurd, zal op financiering worden toegezien door een door de overheid aangestelde ‘beschermer’. Bovendien krijgt elke staat een goudmijn toegewezen om te beheren als een directe bron van inkomsten voor regionale begrotingen, onafhankelijk van Caracas.

Maduro spoorde gouverneurs aan om de productie op lokaal niveau te verbeteren door allianties aan te gaan met actoren in de populaire economie of in de particuliere sector. Hij drong er bij de gouverneurs op aan om elke ‘dogma’ over de vijandigheid van de overheid ten opzichte van particuliere ondernemers te verdrijven.

“We moeten aan het hoofd van de regionale economie staan. De motoren van de economie bevinden zich ​​op regionaal niveau en we moeten ze een boost geven”, zei hij.

De Venezolaanse president heeft ook 73 miljoen en 44 miljoen euro (€) toegewezen voor de reparatie van respectievelijk de elektriciteits- en watervoorzieningsinfrastructuur in verschillende staten in het hele land. De openbare diensten van Venezuela hebben geleden onder gebrek aan onderhoud en investeringen, problemen die nog zijn verergerd door Amerikaanse sancties.

Ten slotte heeft Maduro 115 miljoen euro bestemd voor stimulering van de productie op bijna 200.000 hectare grond in zeven staten voor het komende zaaiseizoen, evenals 150 miljoen euro om gemeentelijke ondernemingen en coöperaties te ondersteunen.

Een andere belangrijke investering van € 262 miljoen werd toegewezen aan het door CLAP gesubsidieerde voedselprogramma, met als doel de lokale productie te verhogen om het programma te leveren en de distributiemogelijkheden te verbeteren.

Het CLAP-programma is sterk afhankelijk van voedselimport en is getroffen door opeenvolgende Amerikaanse sanctie-decreten. Vorige maand viel het ministerie van Financiën Venezolaanse personen en bedrijven in het buitenland aan, waarvan werd beweerd dat ze betrokken waren bij corrupte praktijken rond de invoer van voedsel.

topfoto: Maduro kondigde een reeks initiatieven voor sociale uitgaven aan die door de regionale overheden zullen worden uitgevoerd. (Presidentiële pers)