Bron: RT.com 8 oktober  2019 ~~~ 

Gerichte sancties? Adobe annuleert alle abonnementen in Venezuela, en er worden geen terugbetalingen toegestaan

De Trump-regering beweert graag dat de sancties die het tegen buitenlandse naties oplegt, worden toegepast om de heersers te schaden en het gewone volk te sparen. Welnu, hier verbiedt Adobe al zijn Venezolaanse klanten het gebruik van haar producten.

In Californië gevestigde softwaregigant Adobe Inc. staat vooral bekend om zijn reeks ontwerptools zoals Photoshop en Illustrator. De laatste tijd is het bedrijf overgestapt op een op abonnementen gebaseerd bedrijfsmodel, hetgeen betekent dat klanten regelmatig kosten betalen om haar producten te blijven gebruiken in plaats van een eenmalige aankoop te doen en ze te bezitten. Binnen een maand echter worden alle abonnementen in Venezuela geannuleerd zonder teruggave van betalingen, informeerde Adobe zijn klanten in e-mails die deze week zijn verzonden.

Het bedrijf zei dat het zijn diensten niet in het Zuid-Amerikaanse land kan aanbieden, omdat president Donald Trump in augustus een uitvoerend bevel uitvaardigde dat in wezen alle transacties tussen de twee landen verbiedt. Ogenschijnlijk is het bedoeld om alleen de regering van president Nicolas Maduro te straffen, maar de definitie van wie er deel uitmaakt van die regering is vrij breed. Het omvat “elke persoon die heeft gehandeld of direct of indirect blijkt te handelen voor of namens” de vele regeringsafdelingen van Venezuela.

Blijkbaar besloten Adobe-leidinggevenden liever de relatief kleine Venezolaanse markt te verliezen dan het risico te lopen hoogbetaalde bedrijfsjuristen naar het Amerikaans ministerie van Financien te moeten sturen, om uit te leggen waarom een ​​klerk in Caracas erin slaagde om Photoshop te gebruiken om foto’s te maken die Trump duidelijk zouden moeten maken, zijn handen van het land af te houden.

Venezolanen die de cloudservices van Adobe gebruiken, hebben tot 28 oktober de tijd om hun bestanden te downloaden voordat hun accounts worden verwijderd. En niemand zou restituties mogen verwachten – Adobe zegt dat terugbetaling ervan eveneens het overheidsbeleid zou schenden. Een criticus zou zeggen dat het alleen maar laat zien dat America Inc.(Adobe) zowel laf als hebzuchtig is, maar we gaan er gewoon vanuit dat Adobe voorzichtig is en zich aan de wet houdt. Zodra het opschonen van abonnementen is voltooid, zijn er geen Adobe-producten wettelijk beschikbaar voor iedereen in Venezuela, zelfs niet gratis.

De Trumpregering past routinematig economische sancties toe tegen dwarse landen, sommige blijven tientallen jaren afgedwongen. Venezuela is dit jaar onder verhoogde sanctiedruk gekomen toen de Trump-regering een tot dusverre mislukte campagne lanceerde om Maduro te vervangen door een leider naar haar keuze.

De beslissing van Adobe zal waarschijnlijk leiden tot een zekere toename van softwarepiraterij in Venezuela, maar niet elk effect van sancties is zo onschadelijk. Ze hebben de neiging om overheden te dwingen om sociale welzijnsprogramma’s te verminderen, het aanbod van levensreddende medicijnen te beperken en anderszins het leven van de meest kwetsbare mensen moeilijker te maken. Met name Venezuela heeft sinds 2017 maar liefst 40.000 onnodige sterfgevallen gezien als gevolg van sancties, een schatting gepubliceerd in april door het Centrum voor Economisch en Beleidsonderzoek – en geen enkel hack- of crackprogramma kan dat oplossen.