Bron: Voltaire Network, 13 February 2019 ~~~ 

Op initiatief van Uruguay en Mexico is de Internationale Contactgroep afgelopen donderdag op 7 februari 2019 in Montevideo bijeengekomen. De agenda was om te helpen de Venezolaanse crisis op te lossen. Alle leden van de groep werden door de Europese Unie beschouwd als de landen die de crisis zouden oplossen.

Mexico, dat vroeger lid was van de Lima-groep, heeft getracht een routekaart op te stellen die het gebruik van geweld ontmoedigt.

Veel staten, waaronder China en Rusland, hebben laten weten dat ze zich bij de Contactgroep wilden aansluiten, maar werden afgewezen.

Het presidentschap werd gedeeld door Uruguay (vertegenwoordigd door zijn voorzitter Tabaré Vázquez en de minister van Buitenlandse Zaken Rodolfo Nin Novoa) en de EU (vertegenwoordigd door de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini).

Zonder verrassing heeft de Contactgroep in haar laatste communiqué de Nationale Vergadering toegesproken, maar niet de president van de Republiek. Zij vroeg om de onmiddellijke herverkiezing van de president volgens een geloofwaardig proces.

Alleen Uruguay, de Europese Unie, Costa Rica, Ecuador, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk hebben het document ondertekend.

Tegelijkertijd kwamen de staten die delegaties hadden gestuurd en die door de Europese Unie waren geweigerd, in een andere zaal bijeen. De leider van deze groep was Mexico. Deze alternatieve groep heeft het Montevideo-mechanisme ingesteld ten gunste van de dialoog.