Bron: Caleb T. Maupin , op MintpressNews, 24 mei 2018 ~~~
Ondanks een hoge mate van verkiezingstransparantie, een die Jimmy Carter ‘de beste in de wereld’ noemde, hebben de VS en zijn bondgenoten Venezuela beschuldigd van verkiezingsfraude. Caleb Maupin zet neer hoe het verkiezingssysteem van Venezuela echt werkt.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft aangekondigd dat het, in tegenstelling tot Rusland en China, de resultaten van de verkiezing van 20 mei in Venezuela niet zullen erkennen. Canada en enkele Latijns-Amerikaanse bondgenoten van de Verenigde Staten hebben zich aangesloten bij het afwijzen van de resultaten.
De stemming plaatste Nicolas Maduro voor een tweede zesjaarlijkse presidentiële termijn. Maduro, die een massieve meerderheid van 67 procent van de uitgebrachte stemmen behaalde, is voormalig buschauffeur en arbeidsactivist en leidt de United Socialist Party (PSUV). Hij beloofde de ‘Bolivariaanse revolutie’ voort te zetten, een proces dat werd gelanceerd door zijn voorganger Hugo Chavez, genoemd naar en ter ere van de Zuid-Amerikaanse onafhankelijkheidsjager Simon Bolivar. Het verklaarde doel van het Bolivariaanse proces is om Venezuela naar het ’21e-eeuwse socialisme’ te brengen.
Enkele bekende anti-regeringsactivisten in Venezuela mochten niet meedoen. Henrique Capriles, een voormalige presidentskandidaat van de Democratische Ronde Tafel (MUD), was uitgesloten vanwege het verduisteren van campagnefondsen voor persoonlijk gebruik. Leopoldo Lopez, een andere bekende oppositiefiguur, werd uitgesloten nadat hij was veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld en veroordeeld was tot 14 jaar gevangenisstraf. Drie grote oppositiepartijen Justice First, Popular Will en Democratic Action, drongen er bij de kiezers op aan de verkiezingen te boycotten, na het mislukken van de onderhandelingen met de regering die grondwetgevende raad volgde.
De belangrijkste oppositie tegen Maduro in de presidentiële race kwam van Henri Falcon. Falcon liep voor de Progressive Advance Party en ontving ongeveer 21 procent van de stemmen. Falcon noemt zichzelf een socialist en is een voormalig lid van de PSUV die in 2012 vertrok om zich bij de oppositie aan te sluiten. Falcon beschuldigde Maduro van wanbeheer van de economische crisis en voerde aan dat Venezuela haar onafhankelijke valuta moest laten vallen, de Amerikaanse dollar moest aannemen en zich bij de Internationaal Monetair Fonds moest aansluiten om noodfondsen te ontvangen om de crisis op te lossen. Javier Bertucci, een bekende evangelische christelijke dominee, was ook verkiesbaar als president en ontving ongeveer 10 procent van de stemmen.
Een hoge mate van transparantie – “The Best in the World”
De Venezolaanse regering doet er alles aan om verkiezingsdeelname en transparantie te garanderen. Artikel 63 van de Bolivariaanse grondwet zegt:
“Stemrecht is een recht. Het wordt uitgeoefend door middel van gratis, universele, directe en geheime stemmingen. De wet garandeert het beginsel van individualiteit van het kiesrecht en evenredige vertegenwoordiging. “
In Venezuela vindt de stemming plaats in een weekend om ervoor te zorgen dat mensen de kans om te stemmen niet missen omdat ze moeten werken. Burgers registreren zich om met hun duimafdrukken te stemmen, zodat niemand kan stemmen die beweert iemand anders te zijn. De stemkantoren sluiten om 18.00 uur; Als er echter nog maar één wachtende rij mensen overblijft, moeten peilingen open blijven totdat elke burger de gelegenheid heeft gehad zijn of haar stem uit te brengen. De Venezolaanse wet bepaalt ook dat er voor elke 500 inwoners één stemcentrum moet zijn.
Mensen die veroordeeld zijn voor misdaden mogen stemmen in Venezuela nadat ze uit de gevangenis zijn vrijgelaten, en alleen diegenen die momenteel gevangenisstraf uitzitten, zijn uitgesloten. Het National Elections Centre (CNE) zorgt ervoor dat stemmachines in gevangenissen worden geplaatst, zodat degenen die worden vastgehouden of in afwachting zijn van hun proces kunnen stemmen.
Een elektronische telling wordt door de stemmachines afgegeven, maar elke kiezer ontvangt een gedrukte bon waaruit blijkt voor wie hij heeft gestemd. De afgedrukte bonnen worden verzameld en 53% van de stemcentra in het land ondergaan een officiële audit om te zorgen dat de gedrukte bonnetjes overeenkomen met de nummers van de elektronische telling nadat de polls zijn beëindigd. De audits worden openbaar gehouden en waarnemers van politieke partijen moeten de audits ondertekenen om te bevestigen dat ze legitiem zijn. Venezuela is het enige land ter wereld dat in de verkiezingsnacht een openbare audit heeft uitgevoerd van de stemming.
Internationale instanties die eerder Venezolaanse verkiezingen hebben gevolgd, hebben gezegd dat hun resultaten legitiem zijn. In 2012 verklaarde oud-president Jimmy Carter, directeur van het Carter Center for Fair Elections, die toezicht hield op de peilingen in Venezuela, verklaarde:
“in feite, van de 92 verkiezingen die we hebben gevolgd, zou ik zeggen dat het verkiezingsproces in Venezuela de beste ter wereld is. “
Een aantal internationale waarnemers waren aanwezig tijdens de verkiezing van 20 mei en verklaarden dat de resultaten legitiem waren.
B
Ondanks de strenge waarborgen van Venezuela om de verkiezingsintegriteit te beschermen, hebben internationale media in westerse landen alom beweerd dat de verkiezingen frauduleus waren. Degenen die beweren dat de resultaten onwettig zijn, hebben eerdere verklaringen van SmartMatic aangehaald, een bedrijf gevestigd in Londen dat de stemmachines van Venezuela heeft vervaardigd. In een officiële verklaring van SmartMatic, beweerde het dat in de Constitutionele Referendum-stemming in 2017 “bewijs van knoeien” aangetoond werd. De verklaringen van SmartMatic waren onduidelijk over de mate waarin de resultaten onwettig waren of welke wanpraktijken plaatsvonden.
Tibisay Lucena, president van het Nationale Verkiezingscentrum (CNE), zegt dat de beweringen van SmartMatic en zijn afgevaardigde Antonio Mugica slechts een mening zijn. Hij wijst erop dat Mugica en SmartMatic opereren vanuit Londen, en een zeer kleine rol hadden in het daadwerkelijke verkiezingsproces, ondanks het vervaardigen van de hardware.
CNE vroeg ook waarom SmartMatic Venezuela niet heeft benaderd over het corrigeren van vermeende problemen met zijn stemsysteem en waarom het de functionarissen niet op de hoogte stelde van mogelijke fraude voorafgaand aan de verkiezingen. Sinds 2017 biedt SmartMatic niet langer diensten aan de Venezolaanse overheid en heeft het niet met inzichten bijgedragen aan de presidentsverkiezingen van 2018.
Media uit Venezuela hebben erop gewezen dat Mark Malloch Brown, voorzitter van SmartMatic, banden heeft met verschillende internationale instanties die hebben opgeroepen tot regime change in Venezuela. Brown, die de Britse titel “Lord” draagt, is voorzitter van de International Crisis Group, een organisatie die heeft opgeroepen tot “transitie” in Venezuela. Brown was ook vicevoorzitter van een hedgefonds, Quantum Fund, dat direct verbonden is met activist-miljardair en president George Soros, vervent voorstander van regime change. Soros heeft ook deel uitgemaakt van het bestuur van Brown’s International Crisis Group.
Ook wordt op grote schaal gemeld dat de Venezolaanse regering materiële prikkels, zoals aanvullen van de door de overheid uitgegeven rantsoenkaarten, aan mensen aanbood om aan de verkiezingen deel te nemen. Rapporten beweren verder dat overheidsmedewerkers verplicht waren om te stemmen.
Het is waar dat veel incentives en beloningen aan Venezolanen werden gegeven om deel te nemen aan de stemming van 20 mei. In veel van deze rapporten wordt echter op bedrieglijke wijze gesuggereerd dat deze prikkels of vereisten aangeven hoe deelnemers hebben gestemd, wat niet het geval is. De regering registreert niet hoe individuele burgers stemmen. Er werden voordelen verstrekt aan deelname, in de context van de oproepen van oppositiekrachten om de verkiezing te boycotten. Het Nationale Verkiezingscentrum van Venezuela creëerde een geheime stemming, die volledig privé is. Burgers werden niet beloond of bestraft op basis van hun stemgedrag, en er werd geen verslag bijgehouden waaruit bleek hoe mensen stemden.
Socialisten optimistisch, ondanks ontberingen
Tijdens zijn verkiezingscampagne toonde Maduro de recente lancering door Venezuela van een crypto-valuta, de Petro, die miljarden dollars heeft opgehaald voor de schuldenlast van de overheid. Maduro heeft opgeroepen tot een “economische revolutie” om Venezuela’s afhankelijkheid te verminderen van in het buitenland geïmporteerde medicijnen, voedsel en consumptiegoederen, waardoor het kwetsbaar is geworden voor buitenlandse sabotage.
Hoewel velen hebben verwezen naar de tekorten aan voedsel en medicijnen in Venezuela als een “humanitaire crisis”, was Alfred de Zayas, de speciale afgezant van de VN die in december 2017 acht dagen in het land verbleef, het oneens. De Zayas herhaalde de analyse van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) en zei:
“de zogenaamde humanitaire crisis bestaat niet in Venezuela, hoewel er tekorten, schaarste en vertragingen in de distributie zijn, enz.”
De Venezolaanse economie is geconcentreerd rond PDVSA, het door de staat gecontroleerde oliebedrijf dat het grootste deel van het BBP en de inkomsten van het land genereert. De economische problemen van Venezuela begonnen in 2014, toen de olieprijzen drastisch daalden en de volgende twee jaar laag bleven.
De olieprijzen stijgen nu echter gestaag, bereiken een waarde van meer dan $ 70 per vat, en supporters van Maduro zijn optimistisch dat Venezuela in staat zal zijn om te herstellen van de laatste paar jaar van tegenspoed.
Kandidaat Henri Falcon heeft de resultaten betwist en hen frauduleus genoemd. De Trump-administratie, evenals senator Marco Rubio (R-FL), hebben aangegeven dat zij van plan zijn nieuwe sancties op te leggen aan Venezuela als reactie op de verkiezingen, die zij als onwettig beschouwen. (zie tijdlijn van opgelegde sancties en andere vijandigheden van de VS+bondgenoten)
The original English Publication was on MintpressNews, may 24 2018