Xi aan Biden:

Wilt je echt onze chipproducerende bedrijven belemmeren?

Echt waar?

China legt export van kritieke metalen aan banden als vergelding voor westerse beperkingen voor de chipindustrie

China heeft maandag exportbeperkingen opgelegd aan twee technologisch cruciale elementen als vergelding voor nieuwe westerse sancties tegen zijn halfgeleiderindustrie.

De beperkingen, die op 1 augustus van kracht worden, gelden voor gallium- en germaniummetalen en verschillende verbindingen daarvan, essentiële materialen voor het maken van halfgeleiders en andere elektronica.

Het ministerie van Handel zei in een verklaring dat de exportcontroles op gallium- en germaniumgerelateerde producten nodig waren “om de nationale veiligheid en belangen te beschermen”.

Exporteurs in China zullen toestemming moeten vragen aan het ministerie, met informatie over de eindgebruikers en hoe de materialen gebruikt zullen worden.

Gallium en germanium worden in veel elektronische componenten gebruikt. AESA (active electronically scanned array) radars die gebruikt worden in moderne oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen kunnen niet gemaakt worden zonder deze metalen. China produceert ongeveer 95% van die metalen die beschikbaar zijn op de wereldmarkt.

Het zal een of twee jaar duren voordat de momenteel beschikbare voorraden buiten China zijn opgebruikt. Maar het duurt veel langer om nieuwe mijnbouw- en verwerkingsfaciliteiten te openen ter vervanging van de Chinese productie. De processen die daarin worden gebruikt zijn behoorlijk smerig. Een ‘niet in mijn achtertuin’-houding zal het opzetten van nieuwe faciliteiten moeilijk maken.

Deze situatie zal binnenkort hetzelfde worden als op de titaniummarkt, waar Rusland de grootste leverancier ter wereld is, maar de toegang voor bepaalde klanten beperkt is.

Dit is slechts een van de vele kaarten die China (en Rusland) kunnen spelen in hun anti-sanctiespelletjes.

De VS bereiken de grenzen van hun sanctiemacht.