Bron: Andrew Korybko substack.com 8 maart ~~~ 

Het Westen wil premier Irakli Garibashvili straffen voor zijn pragmatische weigering om een “tweede front” te openen in de proxy-oorlog van de VS tegen Rusland, nadat hij dit complot begin december publiekelijk aan de kaak had gesteld en ook had beloofd Kiev nooit te zullen bewapenen. De kunstmatig gecreëerde ophef over de op de VS geïnspireerde wet inzake buitenlandse agenten in Georgië is niets anders dan een rookgordijn om de werkelijke reden voor de rellen van dinsdag te verhullen.

In de voormalige Sovjetrepubliek Georgië werd dinsdagavond een ernstige poging tot kleurenrevolutie ondernomen nadat radicale pro-westerse relschoppers hadden geprobeerd het parlement te bestormen in reactie op de goedkeuring van een wet die alle organisaties met ten minste 20% buitenlandse financiering verplicht bij de autoriteiten te registreren. De door de VS geleide westerse mainstream media (MSM) hebben in de aanloop naar de gebeurtenissen kunstmatig het valse verhaal gefabriceerd dat de wet is gebaseerd op het verwante systeem van Rusland, ook al is zij expliciet geïnspireerd op dat van de VS.

Deze goedbedoelde poging om de prille en weliswaar onvolmaakte democratie van Georgië te beschermen tegen buitenlandse inmenging per soeverein recht werd vervolgens misbruikt als voorwendsel voor het organiseren van een gewelddadige regimewisseling tegen premier Irakli Garibashvili. Het Westen wil hem straffen voor zijn pragmatische weigering om een “tweede front” te openen in de proxyoorlog van de VS tegen Rusland, nadat hij dit complot begin december publiekelijk aan de kaak had gesteld en ook had beloofd Kiev nooit te bewapenen.

President Salome Zurabishvili, die de VN in New York bezocht tijdens de mislukte regimewisseling tegen Garibashvili op dinsdagavond, zegde haar volledige steun toe aan de rellen in een video waarin het valse informatieve oorlogsverhaal van het Westen, waarin wordt beweerd dat het wetsvoorstel door Rusland wordt gesteund, wordt uitgedragen. Lezers moeten weten dat zij het grootste deel van haar carrière als Frans diplomaat heeft gewerkt, nadat zij daar was geboren en tot 2004 ambassadeur van dat land in Georgië was.

Ze kreeg toen pas de Georgische nationaliteit dankzij een overeenkomst tussen de Franse en Georgische regering, die Mikhail Saakashvili na zijn succesvolle Color Revolution het jaar daarvoor had voorgesteld, om haar zijn minister van Buitenlandse Zaken te laten worden. In alle opzichten is Zurabishvili sindsdien een van de belangrijkste “beïnvloeders” in Georgië van de Gouden Biljoen. Hoewel de premier tegenwoordig meer macht heeft als gevolg van eerdere hervormingen, geeft het presidentschap haar nog steeds enige invloed op de samenleving.

Het was in deze context dat dinsdagavond een poging tot gewelddadige machtsgreep tegen Garibashvili werd ondernomen, hoewel Rusland al op dit scenario was voorbereid nadat minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov begin februari had gewaarschuwd dat er inderdaad iets smerigs aan de hand was in die voormalige Sovjetrepubliek. Hij zei destijds tegen een populair tv-anker: “Het feit dat ze Georgië in een nieuwe agressor willen veranderen en de situatie terug brengen naar de agressieve toestand van het Saakasjvili-tijdperk, staat buiten kijf.”

Het verdient ook vermelding dat deze nieuwste poging van het Westen tot kleurenrevolutie in de regio plaatsvond te midden van aanhoudende Russische overwinningen rond Artjomovsk/”Bakhmut”, wat de Oekraïense president Vladimir Zelenski ertoe aanzette te waarschuwen dat Rusland de rest van Donbass zou kunnen veroveren. Eerder diezelfde dag, enkele uren voor de poging tot bestorming van het parlement in Tbilisi, bevestigde de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigu dat een overwinning daar de regionale verdediging van Kiev zou vernietigen.

Om de strategische dynamiek aan de vooravond van de mislukte regimewisseling in Georgië van dinsdagavond samen te vatten: de MSM hadden het valse verhaal al gefabriceerd vóór de stemming in het parlement over het door de VS geïnspireerde wetsontwerp inzake buitenlandse agenten van dat land, met de bewering dat het de toenadering van het land tot Rusland symboliseert. Deze informatiecampagne wordt gevoerd tegen de Georgische premier omdat hij begin december weigerde een “tweede front” te openen tegen die Euraziatische grootmacht om de druk op de proxies van de VS in Oekraïne te verlichten.

De Georgische president, die aantoonbaar altijd heeft gefunctioneerd als een van de belangrijkste “beïnvloeders” van de Gouden Miljoen, was toevallig in New York toen alles zich ontvouwde en schaarde zich volledig achter die rellen om het regime te veranderen. Eerder diezelfde dag lieten zowel minister van Defensie Shoigu als Zelensky iedereen weten dat Rusland de rest van Donbass zou kunnen veroveren als het Artyomovsk/”Bakhmut” zou veroveren. Het plan om Zurabishvili dinsdagavond met geweld omver te werpen was al gereed.

Het zou voorbarig zijn om te verklaren dat hij veilig is in zijn positie ondanks het feit dat de veiligheidsdiensten met succes het parlement hebben verdedigd tegen de relschoppers, aangezien er nog veel kan gebeuren om de agenda van de VS voor de verandering van het regime verder te brengen. Georgië is een diep verdeeld land dat de afgelopen twee decennia onder immense westerse invloed heeft gestaan. In die periode is de Gouden Miljard erin geslaagd een aanzienlijk deel van de bevolking te manipuleren om zijn geopolitieke bevelen uit te voeren.

Er is geen gebrek aan “nuttige idioten” die vanwege hun liberaal-globalistische ideologie gemakkelijk kunnen worden misleid om hun land te destabiliseren ten koste van de objectieve nationale belangen. Dit betekent dat Georgië naar verwachting het nieuwste front in de Nieuwe Koude Oorlog zal worden, aangezien het onwaarschijnlijk is dat de recente crisis spoedig zal worden opgelost. De situatie is uiterst ernstig en de uitkomst van de niet verklaarde hybride oorlog van de VS tegen Georgië kan rechtstreeks van invloed zijn op de ontwikkelingen in Donbass.