Bron: South Front 4 april 2022 ~~~

De contraspionagedienst van Kazachstan heeft onlangs aangekondigd dat een moordaanslag op de president van Kazachstan, Kysym-Jomart Tokayev, verijdeld is. De speciale diensten van Kazachstan hebben een buitenlandse inlichtingenagent “А” aangehouden die een moordaanslag op de president van het land plande, aldus het Nationale Veiligheidscomité. De aanhouding vond plaats op 25 maart in Nur-Sultan. De agent is een burger van Kazachstan.

Op 3 april werd bekend dat een moordaanslag op Takajev en verschillende hooggeplaatste regeringsfunctionarissen was verijdeld. De NSC zei dat de operatie om de agent aan te houden eind maart plaatsvond. Volgens de NSC was de arrestant van plan terreurdaden te plegen tegen speciale strijdkrachten en wetshandhavingsfunctionarissen, bereidde hij ook de moord op andere functionarissen voor en was hij van plan aanslagen te plegen tegen leden van de veiligheidstroepen. Een scherpschuttersgeweer van buitenlandse makelij met een geluiddemper, drugs en een grote som geld werden bij hem in beslag genomen. De wapens waren professioneel gemaskeerd en werden in delen naar Kazachstan gebracht.

De agent was betrokken bij het bevorderen van anti-Russische propaganda in Kazachstan en het creëren van russofobe opvattingen in de samenleving door het publiceren van relevant materiaal op sociale netwerken,” voegde de commissie eraan toe. De NSC onderzoekt de misdrijven in lid1 van artikel 24 (voorbereiding van een misdrijf en poging tot een misdrijf) en lid 4 van artikel 255 (een terroristische daad) van het Wetboek van Strafrecht.

De Kazachstaanse man heeft reeds bekend dat hij de bovengenoemde feiten heeft gepleegd in opdracht en in het belang van een buitenlandse staat. Het is niet gespecificeerd voor welk land de gedetineerde zou kunnen werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.