Washington beweert dat Australië zijn “afschrikkingsrelatie” met de VS zal ruïneren als het een historisch verdrag ondertekent.

Bron: RT News, 9 november 2022 ~~~

De VS hebben Australië aangespoord om een verdrag dat alle kernwapens wil verbieden niet te ondertekenen. Ze beweren dat het akkoord de “verdeeldheid” tussen de wereldmachten zal versterken, terwijl de “heersende veiligheidsdreigingen” wereldwijd niet worden aangepakt.

In een verklaring aan The Guardian op dinsdag zei de Amerikaanse ambassade in Canberra dat de ondertekening van het verdrag door Australië “geen uitgebreide afschrikkingsrelaties met de VS mogelijk zou maken”, verwijzend naar de Amerikaanse ‘nucleaire paraplu’ die belooft sommige niet-nucleaire staten te beschermen met Amerika’s enorme atoomarsenaal.

“Hoewel de Verenigde Staten de wens om nucleaire ontwapening te bevorderen begrijpen en delen, steunen wij het Verdrag inzake het verbod op kernwapens niet”, vertelde een woordvoerder van de ambassade aan de krant, eraan toevoegend dat Washington “niet van mening is dat vooruitgang in de richting van nucleaire ontwapening los gezien kan worden van de heersende veiligheidsdreigingen in de wereld van vandaag.”

De opmerkingen komen nadat de Australische regering een verandering in haar standpunt ten aanzien van het Verdrag inzake het Verbod op Kernwapens bij de Verenigde Naties heeft kenbaar gemaakt, waarbij de gezant van Canberra ervoor heeft gekozen zich te onthouden van stemming over de maatregel, nadat eerdere regeringen consequent tegen hadden gestemd.

In tegenstelling tot het non-proliferatieverdrag (NPV) van 1968, dat slechts gedeeltelijke beperkingen bevat, beoogt het nieuwere verdrag inzake het verbod op kernwapens een juridisch bindend verbod op alle kernwapens, inclusief het testen en opslaan van dergelijke wapens. Terwijl een aantal kernmachten het NPV heeft ondertekend, heeft nog geen enkele het laatstgenoemde verdrag goedgekeurd, dat alleen niet-nucleaire ondertekenaars heeft verzameld sinds het in 2017 werd ingevoerd.

Hoewel Canberra het NPV in 1970 ondertekende en sindsdien een algemeen voorstander is van nucleaire ontwapening, heeft het land lange tijd onder de nucleaire paraplu van de VS gestaan – een overblijfsel van het ANZUS-veiligheidspact uit het tijdperk van de Koude Oorlog, dat Australië en Nieuw-Zeeland weg wilde houden van de invloed van de Sovjet-Unie. Nieuw-Zeeland heeft alle kernwapens afgezworen en zichzelf in de jaren tachtig tot kernwapenvrije zone verklaard, en zelfs enkele Amerikaanse nucleair aangedreven schepen verboden om op het eiland aan te meren, maar Australië heeft niet dezelfde stappen ondernomen.

Ondanks de veranderende houding van de regering van premier Anthony Albanese ten opzichte van het verbodsverdrag, willen de VS toch strategische bommenwerpers met kernwapens op Australisch grondgebied stationeren en het land in feite veranderen in een militair knooppunt tegen China, aldus een plaatselijk onderzoeksrapport. Volgens het voorstel van het Pentagon zouden zes B-52 Stratofortresses worden gestationeerd in een nieuwe door de VS gebouwde “squadron operations facility” nabij de militaire luchtmachtbasis Tindal.

Topfoto: Een Amerikaanse B-52 strategische bommenwerper met nucleair vermogen vliegt naast gevechtsvliegtuigen tijdens een oefening. © AP / Ahn Young-joon