Bron: Caitlin Johnstone 
caityjohnstone.medium.com 12 april 2022 ~~~

De Verenigde Staten maken zich plotseling grote zorgen over mensenrechtenschendingen in India, waarbij minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maandag aan de pers vertelde dat “we enkele recente zorgwekkende ontwikkelingen in India in de gaten houden, waaronder een toename van mensenrechtenschendingen door sommige regerings-, politie- en gevangenisfunctionarissen.”

Het is waar dat de rechtse regering van India zich al jaren schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten, maar het is ook waar dat het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zich niet echt bekommert om schendingen van de mensenrechten.

Uit een uitgelekte memo van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit de begindagen van de Trump-regering blijkt dat de neoconservatieve imperiummanager Brian Hook een tot dan toe niet-ingewijde minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson leert dat voor de Amerikaanse regering “mensenrechten” slechts een wapen zijn om andere naties in het gareel te houden. In een opmerkelijk inzicht in de cynische aard van imperiaal narratief management, vertelde Hook Tillerson dat het VS-beleid is om schendingen van mensenrechten door de vingers te zien, begaan door landen die op één lijn liggen met de VS-belangen, terwijl ze worden uitgebuit en bewapend tegen landen die dat niet zijn.

“In het geval van Amerikaanse bondgenoten zoals Egypte, Saoedi-Arabië en de Filippijnen, is de regering volledig gerechtvaardigd in het benadrukken van goede betrekkingen om een verscheidenheid van belangrijke redenen, waaronder terrorismebestrijding, en in het eerlijk onder ogen zien van de moeilijke afwegingen met betrekking tot de mensenrechten,” legde Hook uit in de memo.

“Een nuttige leidraad voor een realistisch en succesvol buitenlands beleid is dat bondgenoten anders – en beter – moeten worden behandeld dan tegenstanders,” schreef Hook. “We kijken er niet naar uit om Amerika’s tegenstanders overzee te steunen; we kijken ernaar uit om hen onder druk te zetten, met hen te concurreren en hen te slim af te zijn. Daarom moeten we mensenrechten beschouwen als een belangrijke kwestie met betrekking tot de betrekkingen van de VS met China, Rusland, Noord-Korea en Iran. En dit is niet alleen uit morele bezorgdheid over de praktijken in die landen. Het is ook omdat druk uitoefenen op die regimes inzake mensenrechten een manier is om kosten op te leggen, tegendruk uit te oefenen, en strategisch het heft weer in handen te nemen.”

Nee, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is niet bezorgd over schendingen van de mensenrechten. Blinken’s opmerkingen zijn slechts de laatste in een reeks van schoten voor de boeg die het Amerikaanse rijk op New Delhi heeft afgevuurd om het te waarschuwen niet op één lijn met Moskou te gaan zitten.

In een artikel van vorige week, getiteld “India krijgt te maken met aanzienlijke kosten als het op één lijn zit met Rusland, zegt VS“, meldde Bloomberg het volgende:

De hoogste economische adviseur van president Joe Biden zei dat de regering India heeft gewaarschuwd zich niet op één lijn te stellen met Rusland, en dat Amerikaanse functionarissen “teleurgesteld” zijn over sommige van New Delhi’s reacties op de invasie in Oekraïne.

“Er zijn zeker gebieden waar we teleurgesteld zijn door de beslissingen van zowel China als India, in de context van de invasie,” vertelde de directeur van de Nationale Economische Raad van het Witte Huis, Brian Deese, aan verslaggevers tijdens een ontbijt woensdag dat georganiseerd werd door de Christian Science Monitor.

De VS heeft India verteld dat de gevolgen van een “meer expliciete strategische afstemming” met Moskou “aanzienlijk en langdurig” zouden zijn, zei hij.

Deze nieuwe toon is een belangrijke verschuiving ten opzichte van de joviale betrekkingen tussen de Indiase premier Narendra Modi en de regering-Trump, of zelfs tussen Modi en de regering-Biden tot vorig jaar. Gisteren nog maakte Biden in een gesprek met Modi duidelijk dat het tegen de belangen van India zou zijn om zijn olie-importen uit Rusland te verhogen. Reuters meldt dat Biden “Modi vertelde dat de positie van India in de wereld niet zou worden versterkt door te vertrouwen op Russische energiebronnen,” volgens Amerikaanse functionarissen.

“De president heeft heel duidelijk overgebracht dat het niet in hun belang is om dat te verhogen,” zei de woordvoerder van het Witte Huis, Jen Psaki, toen hem gevraagd werd naar India’s import van Russische olie.

We kunnen meer en meer geveinsde bezorgdheid over Indiase schendingen van de mensenrechten verwachten van de Amerikaanse regering als deze steeds ongenuanceerdere boodschappen niet worden opgevolgd, met vernietigende daden van economische sabotage die spoedig zullen volgen.

Het Amerikaanse imperium maakt zich terecht zorgen over een mogelijke toekomstige Indiase wending uit Washington’s invloedssfeer. Tot dusver zijn zij er weliswaar in geslaagd New Delhi als wapen te gebruiken in hun grote schaakbordmanoeuvres tegen China, maar als de twee dichtstbevolkte naties van de wereld zich zouden verenigen met de Russische nucleaire supermacht in het opkomende blok van naties die absorptie in de door de VS gecentraliseerde machtsstructuur afwijzen, zou dat rampzalig zijn voor het imperium.

Maar het feit dat de VS het als hun zaak beschouwt bij wie buitenlandse naties zich willen aansluiten, onthult hun ware dynamiek op het wereldtoneel, en maakt de lippendienst belachelijk die dit imperium heeft bewezen aan het belang van het respecteren van nationale soevereiniteit in zijn narratieve management over Oekraïne. De VS is het meest tirannieke regime op aarde, dat elke hoeveelheid geweld, dwang en intimidatie gebruikt die nodig is in zijn pogingen om de hele planeet onder zijn blijvende controle te brengen.

Dit imperium gelooft werkelijk dat het het recht heeft over de wereld te heersen, en dat geen enkel land het recht heeft het te weigeren. De opkomst van een echte multipolaire wereld botst frontaal op een imperiale doctrine die eist dat de unipolaire overheersing koste wat kost wordt veiliggesteld, en dat wordt heel snel heel erg lelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *