Bron: Ramzy Baroud palestinechronicle 27 december 2023 ~~~~

Israël heeft zowel in het noorden als in het zuiden geprobeerd en gefaald. Het probeert wanhopig het patroon van de gevechten te veranderen om politieke doelen te bereiken.

Gedurende de hele nacht en tot diep in de dag op woensdag bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen zonder wroeging het gebied tussen Juhr Al-Dik en Al-Mughraqa.

Deze meedogenloze reeks aanvallen werd vermeld in de nieuwskoppen alsof het een onderdeel was van de wrede Israëlische oorlog tegen de belegerde Gazastrook.

Maar de massale verwoesting die plaatsvindt in het gebied tussen Juhr Al-Dik – dat de noordelijke en centrale Gazastrook van elkaar scheidt – en Al-Mughraqa – dat aan de noordkant van centraal Gaza ligt – is niet willekeurig.

Twintig dagen na de luchtbombardementen op Gaza, lanceerde Israël zijn grondoffensief vanuit het noorden, en juist vanuit gebieden die het minder verdedigbaar achtte vanuit het standpunt van het Palestijnse verzet. Tot deze gebieden behoorde Juhr Al-Dik.

In deze zojuist vrijgegeven video is te zien hoe Al-Qassam strijders vijandelijke soldaten aanvallen en hun voertuigen vernietigen die infiltreerden in de binnenwijken van de stad Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook.

Maar waarom Juhr Al-Dik?

Juhr Al-Dik is een klein landbouwdorpje, bestaande uit een kleine bevolking van slechts een paar duizend mensen, die op het land wonen dat Israël niet heeft geconfisqueerd als deel van zijn ‘veiligheidsgordel’, die de belegerde Gazastrook van Israël scheidt.

De afstand tussen de huizen hangt grotendeels af van het eigendom van het land van die Palestijnse boeren.

Naast het relatieve gemak waarmee Israël Juhr Al-Dik kon binnenvallen in de begindagen van de landinvasie, had de controle van Israël over het gebied ook een strategisch doel: uithongering.

De oostelijke delen van de Gazastrook vormen namelijk de voedselmand van een belegerde bevolking die grotendeels afhankelijk is van de weinige import die Israël toestaat, meestal via de Kerem Ben Salem (Kerem Shalom) Crossing.

De rest is afkomstig van Gaza’s eigen landbouwproductie.

Het controleren van deze landbouwgebieden betekende het aanhalen van de strop rond de collectieve nek van een worstelende en geslagen bevolking.

Juhr Al-Dik diende ook een ander strategisch doel voor Israël, omdat het min of meer een verbindingspunt is tussen het noorden en het midden van Gaza.

In feite was het Israëlische militaire commando in Gaza gedeeltelijk in Juhr Al-Dik gestationeerd, omdat het gebied als het veiligst werd beschouwd voor een permanente Israëlische militaire aanwezigheid.

In deze zojuist vrijgegeven video zijn Al-Qassam-strijders te zien die vijandelijke vijandelijke soldaten aanvalt en hun binnenvallende voertuigen vernietigt in de Shuja’iyabuurt, ten oosten van Gaza Stad.

Heeft Israël zijn doelen bereikt?

Integendeel, het voortdurende verzet in Juhr Al-Dik stelt het Israëlische leger voor problemen omdat het Palestijnse verzet de Israëlische troepen blijft aanvallen, de Israëlische verdediging binnendringt en Israëlische soldaten van op korte afstand doodt.

Waarom bombardeert Israël nu het gebied tussen Juhr Al-Dik en Al-Mughraqa?

Met het grote falen van Israël om het noorden van Gaza volledig onder controle te krijgen en zijn voortdurende falen om Khan Yunis in het zuiden te belegeren, is Israël wanhopig op zoek naar meer opties.

Op 23 december probeerden Israëlische tanks de Philadelphi-route binnen te dringen, het grensgebied tussen de Palestijnse stad Rafah in het zuiden en de Egyptische grens.

Het blijft onduidelijk wat er na die poging is gebeurd. Maar het lijkt erop dat een sterke Egyptische afwijzing, samen met hevig Palestijns verzet, Israël ervan heeft weerhouden dieper door te dringen in het gebied, in de hoop de Middellandse Zee in het westen te bereiken.

Vervolgens richtte Israël vanaf zondag bloedbaden aan in Al-Maghazi, Bureij en Deir Al-Balah in centraal Gaza.

De eerste analyse was toen dat het Israëlische leger zijn frustratie uitte op de dichtstbevolkte gebieden in Gaza om zijn vele soldaten te wreken die gedood en gewond waren in recente gevechten.

Hoe wreed deze slachtpartijen ook waren, dat was niet het hoofddoel.

Wat was het doel?

Israël hoopt nu dat het in staat zal zijn om het noorden en midden van Gaza af te snijden van de Juhr Al-Dik/Mughraqa-as; en het midden en zuiden van Gaza van de Maghazi/Deir Al-Balah-as.

Op die manier zal Israël de Gazastrook verder kunnen opsplitsen en zijn militaire aanwezigheid aan zowel het noordelijke als het zuidelijke front kunnen versterken.

Zal Israël slagen?

Onwaarschijnlijk. Het lijkt erop dat het aanvankelijke doel van de Israëlische invasie was om de Palestijnen volledig uit Gaza te verdrijven. Dus bombardeerde het het noorden van Gaza met tapijtgranaten op een manier die zijn weerga in de moderne geschiedenis niet kent.

Natuurlijk renden meer dan een miljoen mensen weg om te schuilen in het centrum en het zuiden.

Maar toen Israël het zuiden begon aan te vallen, de regio Khan Yunis in het bijzonder, vluchtte ook een groot aantal Palestijnen die al ontheemd waren naar het centrum van Gaza.

De bevolking van een vluchtelingenkamp als Nuseirat in centraal Gaza, bijvoorbeeld, is met een veelvoud toegenomen, van 100.000 op 6 oktober tot naar schatting een half miljoen, zo niet meer.

Als Israël een corridor zou willen creëren tussen Bureij, dat in het oosten aan Israël grenst, en de Middellandse Zee, zou die door Nuseirat moeten lopen.

Verwacht wordt dat het bloedbad dat hiervoor zou moeten plaatsvinden, de gruwelijke slachtingen van Shati, Jabaliya en Khan Yunis zou kunnen evenaren, zo niet overtreffen.

ISRAELI CHANNEL 12: Een soldaat van de Paratroopers Brigade die terugkeerde uit Gaza opende na het ontwaken uit een nachtmerrie het vuur en verwondde zijn kameraden.

Wat is de staat van het Palestijnse verzet in Centraal Gaza?

De eenheden van de Al-Qassam Brigades in centraal Gaza zijn aantoonbaar enkele van de sterkste. Nuseirat was tenslotte de geboorteplaats van de Al-Qassam Brigades.

Bovendien zorgt de locatie van centraal Gaza voor verschillende overlappingen op de slagvelden, tussen Qassam-noord, Qassam-centrum en Qassam-zuid.

Dit geeft het verzet een groot voordeel en ruimte om te manoeuvreren terwijl het voortdurend zijn verdediging aanvult.

Een goed voorbeeld is Juhr Al-Dik, een belangrijk ontmoetingspunt tussen de noordelijke en centrale commando’s van de Brigades. De andere is Deir Al-Balah.

Waarom is deze strijd belangrijk?

Israël heeft zowel in het noorden als in het zuiden geprobeerd en gefaald. Het probeert wanhopig het patroon van de gevechten te veranderen om politieke doelen te bereiken vóór een mogelijke wapenstilstand, tijdelijk of permanent, met Hamas en de andere verzetsgroepen.

Degenen die de afloop van de strijd in centraal Gaza bepalen, zullen waarschijnlijk degenen zijn die hun voorwaarden opleggen aan de andere partij, als de onderhandelingen worden hervat.

Topfoto: De strijd in Centraal-Gaza is cruciaal. (Afbeelding: Palestine Chronicle)

Ramzy Baroud is journalist en redacteur van The Palestine Chronicle. Hij is de auteur van zes boeken. Zijn laatste boek, dat hij samen met Ilan Pappé heeft geschreven, is “Our Vision for Liberation: Betrokken Palestijnse leiders en intellectuelen aan het woord”. Dr. Baroud is een Non-resident Senior Research Fellow bij het Center for Islam and Global Affairs (CIGA). Zijn website is www.ramzybaroud.net


Gerelateerd (berichten in dit archief):